Tanja Bobnar v parlamentu. Foto: DZ/Mitja Sušnik
Tanja Bobnar v parlamentu. Foto: DZ/Mitja Sušnik

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in lokalno samoupravo je imel na dnevnem redu današnje poročilo o nezakonitih prehodih hrvaško-slovenske meje. Podatke sta predstavila generalna direktorica policije Tatjana Bobnar in državni sekretar na notranjem ministrstvu Sandi Čurin.

Ta je pojasnil, da so do konca oktobra našteli 13.832 nezakonitih prehodov meje, kar glede na lani predstavlja 69-odstotni porast. Ob tem podatki kažejo, da je bila večina nezakonitih prebežnikov, 9.442, vrnjena sosednjim državam, največ Hrvaški. Kljub temu je bilo podanih nekaj več kot 4.000 prošenj za mednarodno zaščito, kar predstavlja 11,3-odstotni porast, je pojasnil.

Vrhunec nezakonitih prehodov so zaznali avgusta, čemur je sledil upad, zaradi vremenskih razmer pa na ministrstvu ne pričakujejo bistvenega povečanja trenda. Po besedah Bobnarjeve pa tveganje s tega področja glede na mednarodne razmere ostaja, zato slovenska policija ves čas spremlja tovrstne informacije.

Organiziran kriminal in tihotapci

Ob tem je Čurin izpostavil, da je večina nezakonitih migracij stvar organiziranih oblik kriminala. V letošnjem letu so zaznali 277 primerov in prijeli 395 tihotapcev, je pojasnil. Bobnarjeva pa je povedala, da policija zelo sistemsko preiskuje organizirano kriminaliteto.

Oba sta poudarila, da je učinkovitost dela policije na visoki ravni. Kot je dejal Čurin, policija v varovanje meje usmerja svoje kadrovske vire in tehnično opremo glede na aktualne razmere. Tako so povečali število policistov, nabavili tehnično opremo (brezpilotne letalnike, lovske kamere) in nadaljujejo postavljanje začasnih tehničnih ovir. Učinkovitost letalnikov je izpostavila tudi Bobnarjeva, ki je napovedala, da bodo nabavili še nove, policiste na terenu pa usposobili, da jih bodo znali sami uporabljati. Poleg tega policija nabavlja še drugo opremo, kot so detektorji srčnega utripa v vozilih, termovizije, kamere in endoskopi za pregled vozil.

Za zdaj brez dodatnih pooblastil vojski na meji

V varovanje meje je vključena tudi Slovenska vojska (SV) z do 150 vojaki dnevno. Ob tem tako Čurin kot Bobnarjeva zagotavljata, da za zdaj ni potrebe po aktivaciji 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dodelila dodatna pooblastila. Po besedah Bobnarjeve sicer o tej možnosti razmišljajo in se nanjo pripravljajo, pripadniki SV-ja se tudi že usposabljajo.

Po besedah generalne direktorice policije rezultati in številke govorijo o odgovornem in učinkovitem delu policije na področju nezakonitih migracij. Dodala je, da policija ob porastu omenjene problematike lahko prikaže tudi zelo dobro delo na vseh drugih področjih, tako da varnost v državi ni ogrožena.

Poslanska razprava se je vrtela predvsem okrog vprašanja smiselnosti obravnave takšne točke dnevnega reda, saj da poslanci iz poročila o nezakonitih prehodih meje niso izvedeli ničesar novega. Predvsem poslanci koalicije so predsedniku odbora Zvonetu Černaču (SDS) očitali, da želi s sklicem takšne seje le ustvarjati videz izrednih razmer, po njegovih besedah pa so želeli le slišati, kakšne ukrepe in dejavnosti policija načrtuje v prihodnjih mesecih.

Tudi sicer so koalicijski poslanci poudarjali, da policija razmere na področju nezakonitih migracij obvladuje, v SDS-u in SNS-u pa se s tem niso strinjali.