V novo leto smo vstopili v noči s petka na soboto. V letu 2011 nas čaka osem dela prostih dni med tednom. Foto: RTV SLO
V novo leto smo vstopili v noči s petka na soboto. V letu 2011 nas čaka osem dela prostih dni med tednom. Foto: RTV SLO
France Prešeren in Primož Trubar
Prešernov dan, dan slovenske kulture, z dela prostim dnem zaznamujemo 8. februarja. Letos bomo prvič praznovali tudi Trubarjev dan, ki je 8. junija in ni dela prost dan. Foto: MMC RTV SLO
Kres
Na predvečer 1. maja, na tradicionalni praznik delavcev, po vsej državi zagorijo kresovi, grenak priokus pa mu dodaja gospodarska in finančna kriza, ki je lani ob delo 'spravila' številne delavce v Sloveniji in po svetu. Foto: Uporabnik milan t
Razglasitev samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije 26. junija pred 20. leti
Posebej slovesno bo 26. junija, ko bomo praznovali 20-letnico samostojne Slovenije. Foto: Borut Krajnc/Muzej novejše zgodovine

Skladno z zakonom o praznikih in dela prostih dneh v Sloveniji vsako leto zaznamujemo 11 prazničnih in pet dela prostih dni. Od enajstih praznikov štirje niso dela prosti dnevi, in sicer dan Primoža Trubarja, ki ga bomo prvič praznovali prav letos (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september) in dan Rudolfa Maistra (23. november).

Sledita dva katoliška praznika, ki sta vedno na nedeljo (velikonočna nedelja in binkošti), medtem ko smo pri preostalih prazničnih dneh odvisni od tega, "kako se leto obrne".

V novo leto smo vstopili na soboto
Začeli smo "slabo", saj smo začetek leta praznovali v soboto in nedeljo. Februarja bomo Prešernov dan proslavili v torek, 8. februarja, nato pa ves marec preživeli brez dela prostih dni.

Aprila bo velikonočni nedelji (ta bo letos 24. aprila) sledil velikonočni ponedeljek (25. aprila), že 27. aprila, ki bo letos v sredo, pa bomo praznovali dan upora proti okupatorju. Čez nekaj dni bo sledil praznik dela, ki se bo začel v nedeljo, 1. maja, in končal v ponedeljek, 2. maja.

Junijski dan državnosti bomo praznovali v soboto, 25. 6., dela prost dan, praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga zaznamujemo 15. avgusta, pa bo v ponedeljek. September bo minil brez praznikov, konec oktobra in na začetku novembra pa bomo v ponedeljek in torek doma ostali na dan reformacije in dan spomina na mrtve. In spet bo sledil december, ko bo božič "padel" na nedeljo, 25. decembra, dan samostojnosti in enotnosti pa bomo slavili na ponedeljek.

Prazniki in dela prosti dnevi v letu 2011:

.

1. in 2. januar - novo leto (sobota in nedelja)

8. februar - Prešernov dan (torek)

24. april - velikonočna nedelja

25. april - velikonočni ponedeljek

.

27. april - dan upora proti okupatorju (sreda)

1. in 2. maj - praznik dela (nedelja in ponedeljek)

12. junij - binkošti (vedno na nedeljo)

25. junij - dan državnosti (sobota)

15. avgust - praznik Marijinega vnebovzetja (ponedeljek)

31. oktober - dan reformacije (ponedeljek)

1. november - dan spomina na mrtve (torek)

25. december - božič (nedelja)

26. december - dan samostojnosti in enotnosti (ponedeljek)

Prazniki, ki niso dela prosti dnevi: dan Primoža Trubarja (8. junij), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), vrnitev Primorske k matični domovini (15. september), dan Rudolfa Maistra (23. november).

V letu 2011 med tednom osem dela prostih dni
Bera dela prostih dni bo v letu 2011 torej nekoliko ugodnejša, saj bo takšnih praznikov med tednom osem, medtem ko smo lani med tednom doma ostali le šestkrat. Dva praznika bomo zaznamovali v soboto (prvi novoletni dan in dan državnosti), česar se bodo razveselili tisti, ki tudi sobote preživljajo na delovnih mestih. Še pogled v leto 2012 - novo leto se bo začelo na nedeljo, po praznovanju pa bomo doma počivali tudi v ponedeljek.