Angelika Mlinar prihaja iz avstrijske Koroške. Foto: BoBo
Angelika Mlinar prihaja iz avstrijske Koroške. Foto: BoBo

O podpori se še niso izrekle vse stranke, vendar podpora vseh koalicijskih poslancev ni samoumevna.

Koroška Slovenka Angelika Mlinar je prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu, so potrdili v SAB-u. Zdaj ko je Mlinarjeva prisegla kot slovenska državljanka, torej ni bilo zadržkov za njeno kandidaturo in predsednik vlade Marjan Šarec jo je pričakovano že posredoval v državni zbor.

Zdaj so na potezi poslanci. Mlinarjeva se bo pred pristojnima parlamentarnima odboroma predstavila že v torek. DZ pa bo po pričakovanjih o imenovanju nove ministrice odločal na redni seji v četrtek v okviru mandatno-volilnih zadev. Za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev.

Neodločen DeSUS

"Pri nas neoliberalcev res ni treba uvažati, imamo jih kot listja in trave. Malo pa jih je tako radikalnih, kot je Angelika Mlinar," je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec. Spomnil je na njeno politično delovanje v Avstriji v stranki Neos. Med drugim se je Mlinarjeva po njegovih navedbah zavzemala za privatizacijo preskrbe z vodo, komunale, zbiranja odpadkov in zdravstvenega sistema. Po njegovem mnenju Mlinarjeva ni kompatibilna niti s sredinsko vlado, kaj šele z vlado, ki naj bi se zavzemala za javno zdravstvo in podobno. "V Avstriji je zagovarjala diametralno nasprotna stališča, kakršnih si pri nas ne privošči niti desnica," je še poudaril Mesec.

Medtem ni še jasno, ali bodo kandidatko podprli v koalicijskem DeSUS-u. Kot je dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša, bodo o tem govorili na torkovi seji poslanske skupine. Predstavnike stranke želijo na zaslišanje poslati s konkretnim in točnim stališčem poslanske skupine. Kakšno bo, pa je po njegovih besedah v tem trenutku težko napovedati, saj imajo v znotraj poslanske skupine različna mnenja.

Poslanec SMC-ja Jani Möderndorfer je spomnil, da ta resor pripada stranki SAB in glede na to, da kandidatka izpolnjuje vse pogoje, ne vidi razloga za to, da je ne bi podprli. V SD-ju se še niso uradno izrekli, gre pa pričakovati njihovo podporo.

Medtem ni pričakovati, da bi Mlinarjevo podprli v SDS-u, kjer bi kot kandidata za ministra za kohezijski resor pričakovali nekoga, ki je strokovnjak za črpanje EU-sredstev. "Izkušnje iz Evropskega parlamenta na tem področju ne pomenijo dodane vrednosti, saj imamo z neučinkovitim črpanjem evropskih sredstev težave predvsem doma," je navedel vodja poslancev SDS-a Danijel Krivec.

Prepričani so, da je v Sloveniji veliko strokovnjakov, ki bi omenjeni resor znali voditi tako, da črpanje evropskih sredstev ne bi bilo "tako katastrofalno kot v času dveh ministrov iz SAB-a". "Glede na to, da SAB na ta resor doslej ni znal kandidirati kompetentnih ljudi, dvomimo, da bo tokrat kaj drugače, ko so naredili še dodatne napore, da so v imenu nacionalnega interesa kandidatki Mlinarjevi po izjemno hitrem postopku, ki velja samo za prvorazredne, podelili slovensko državljanstvo," je dodal Krivec.

Poslanska skupina NSi za zdaj še ni razpravljala o kandidatki. "Predvsem odgovornost koalicije je, da kandidatko za novo ministrico podpre. Skrajni čas je, da končno dobimo na tem področju ministrico," je dejal vodja poslanske skupine NSi-ja Jožef Horvat, ki meni, da sicer Mlinarjevi izkušnje iz Evropskega parlamenta ne bodo kaj veliko pomagale, ker mora imeti zlasti močno politično podporo v vladi, ki bo delala operativni program izvajanja evropske kohezijske politike. Načina pridobivanja državljanstva Mlinarjeve v NSi ne bodo problematizirali, če je vse potekalo v skladu z zakonom. Bodo pa kandidatko podprli v SNS-u, ker da bo "ponovno združila slovensko deželo Koroško", je pojasnil predsednik stranke Zmago Jelinčič.

Če bodo Mlinarjevo podprli vsi poslanci koalicije in SNS, bo imela udobno večino za izvolitev. Zatakniti bi se utegnilo, če ji bo podporo odrekel DeSUS.

Glasovanje o Mlinarjevi v četrtek
Šarec verjame v podporo Mlinarjevi