V Levici so ogorčeni, da EU tolerira, da so davčne oaze tudi v njenih članicah. Foto: BoBo
V Levici so ogorčeni, da EU tolerira, da so davčne oaze tudi v njenih članicah. Foto: BoBo

Po nedavni objavi t. i. "rajskih dokumentov" v stranki predlagajo, da o tem razpravlja odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko, tako kot se je to zgodilo po objavi t. i. panamskih dokumentov. Zahtevajo tudi sprejetje sklepa, naj država predstavi seznam podjetij v njeni lasti, ki poslujejo z davčnimi oazami ali imajo tam odprte račune. Ta sklep sta po objavil panamskih dokumentov pred letom in pol sprejela odbor za finance in pravosodni odbor, a ga vlada do danes ni izpolnila, je opozoril vodja poslanske skupine Mesec.

.
V ponedeljek so na ministrstvu za finance povedali, da bo Slovenija na podlagi novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma predvidoma še ta mesec vzpostavila register dejanskih lastnikov, javnosti naj bi bil dostopen januarja prihodnje leto.

Na vladi so sicer že pred letom pojasnili, da je to področje v Sloveniji dobro urejeno, a brez širokega mednarodnega sodelovanja je vsaka država nemočna. Zato jih Levica poziva, naj v EU-ju sprožijo pobudo za ukinitev davčnih oaz v uniji in za uvedbo pribitka na transakcije z davčnimi oazami, naj DUTB in SDH prepovedo prodajo državnih podjetij podjetjem v davčnih oazah ter naj pripravijo spremembe zakonodaje.