Srečanje organizira Taizéjska skupnost v sodelovanju z lokalnimi Cerkvami. Letošnje že 46. srečanje bo letos gostila Ljubljana. V letih pred tem so srečanja potekala v Baslu, Madridu, Vroclavu, Torinu in Rostocku.

Namen srečanj je mlade spodbuditi, da poživijo svoje duhovno življenje ter postanejo nosilci miru, sprave in solidarnosti, pri čemer poseben čar dogajanju daje praznično prednovoletno vzdušje, so sporočili iz Katoliške mladine.

Mlade, ki bodo prišli v Ljubljano, bodo sprejele ljubljanske in okoliške župnije, prenočevali pa bodo pri ljudeh, ki jim bodo pripravljeni ponuditi prenočišče. Že zdaj je v Ljubljani ekipa devetih prostovoljcev iz francoskega mesta Taize, ki pomaga pripravljati vse potrebno.

V mesecu pred srečanjem v Ljubljani in njeni okolici pripravljajo številne taizejske molitve, med drugim v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani.

Taizejska skupnost je ekumenska redovniška skupnost, v kateri so bratje iz različnih držav. Njihovo življenje v vasici Taizée v južni Burgundiji narekujejo skupna molitev, delo in gostoljubje, že desetletja jo obiskujejo generacije mladih ljudi z željo, da bi izkusili življenje v skupnosti. Tam sodelujejo pri molitvi in svetopisemskih premišljevanjih, delijo svoje življenjske izkušnje ter pomagajo pri vsakdanjih opravilih, piše na spletni strani Taizé Ljubljana. Po njihovih navedbah je namen Evropskih srečanj mladih utrip Taizeja ponesti v domove ljudi.