Anže Logar in Luigi Di Maio. Foto: BoBo
Anže Logar in Luigi Di Maio. Foto: BoBo

Logar je po srečanju napovedal skorajšnje odprtje meje z Italijo. Ob tem je navedel, da je to v slovenskem primeru dvostopenjsko odpiranje meje. "Najprej mora dati zeleno luč NIJZ, s tem ko državo umesti na varno listo. Nato pa vlada lahko odpre mejo. Glede na pregled in trend dogajanja in stanja v Italiji lahko z optimizmom zreva proti 15. juniju," je povedal zunanji minister. Slovenija bo dnevno spremljala podatke in takoj, ko bo mogoče, odprla mejo z Italijo.

Poudaril je tudi, da je Italija zelo pomembna sosednja država in ključna gospodarska partnerica, politični odnosi med državama pa so na visoki ravni.

Di Maio se je ob tem zahvalil Logarju za optimizem in poudaril, da je odprtje meja za turizem ključnega pomena za gospodarstvo v obeh državah.

Italijanski zunanji minister je opozoril, da moramo biti v prihodnjih desetih dneh (do 15. junija) še vedno zelo previdni pri omejevanju števila okužb z novim koronavirusom.

"15. junij je zelo pomemben za naše sodržavljane," je dejal Di Maio. Na ta dan naj bi omejitve glede potovanja v Italijo po napovedih odpravile številne države, tudi sicer to velja za vseevropski datum, ko naj bi se odprla večina meja.

Ministra delita tudi stališče do svežnja ukrepov na ravni Evropske unije za zagon gospodarstva po krizi covida-19. Di Maio je opozoril, da je pri skladu za okrevanje ključnega pomena hitrost, kdaj se bo začel izvajati.

Glede prihodnosti Evropske unije je Di Maio še dodal, da mora Evropa postati kraj, ki združuje, ne pa razdeljuje. Zdaj moramo postati še enotnejši, da se bomo lahko spopadli s težavami, ki so pred nami, tako gospodarske kot zdravstvene, je dodal.

Kdaj bo vrnjen Narodni dom?

Sorodna novica Več organizacij podpira prizadevanja za vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini

Logar je po srečanju še dejal, da je v Di Maiu naletel na zelo razumevajočega sogovornika, kar zadeva narodno skupnost. Ključen dogodek v meddržavnih odnosih bo vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. "To bo pomemben mejnik, ki bo medsebojne odnose dvignil na novo raven," je dejal Logar.

Ob tem pa ne slovenski ne italijanski minister nista prepričano potrdila, da bo Narodni dom dejansko vrnjen ob stoti obletnici požiga doma 13. julija. Di Maio je sicer dejal, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma.

Je pa zagotovil, da je treba v okviru spreminjanja volilne zakonodaje v Italiji slovenski manjšini zagotoviti mesto v parlamentu. Kot je pojasnil, so v Italiji ozemlja, kjer živijo Slovenci, in zato morajo biti zastopani v parlamentu.

Ministra sta še napovedala, da se bo predvidoma jeseni sešel koordinacijski odbor ministrov, ki se je zadnjič srečal leta 2017.

To je bilo prvo srečanje obeh zunanjih ministrov v živo. V obdobju po imenovanju nove vlade v Sloveniji sta sicer že opravila več pogovorov prek videopovezave.

Srečanje Logar – di Maio

Di Maio pri Pahorju

Italijanskega ministra je danes sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je spomnil na redne stike z italijanskim predsednikom Sergiem Mattarello, s katerim se bosta letos skupaj udeležila slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma.

Predsednika si ob tem prizadevata za vrnitev Narodnega doma slovenski manjšini in Pahor je poudaril, da je v postopku vračanja Narodnega doma vloga italijanske vlade in lokalnih oblasti ključna, da bo do 13. julija res vse nared, so sporočili iz urada predsednika.

Na obisku v Sloveniji je italijanski zunanji minister

Za nekatere karantena, za druge ne

Italija je v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa v sredo odpravila omejitve na svojih mejah za državljane drugih držav Evropske unije, Velike Britanije, Norveške in Švice. Slovencem tako od srede po vstopu v Italijo ni treba za 14 dni v karanteno.

Po drugi strani je za italijanske državljane še vedno obvezna 14-dnevna karantena po vstopu v Slovenijo razen v primeru 17 izjem. Te med drugim veljajo za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane prenočitve, za lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov.

Prost vstop v Slovenijo bo za italijanske državljane mogoč šele takrat, ko bo Slovenija Italijo uvrstila na seznam držav za prost vstop.

Italija si prizadeva za čimprejšnje odprtje meje za italijanske državljane, še posebej se za to zavzemajo v sosednji Furlaniji – Julijski krajini, je poročal novinar Radia Slovenija Blaž Ermenc, ki je dodal, da so to v petek poudarili tudi predstavniki slovenske manjšine v Italiji, ki so se pred današnjimi pogovori sešli z ministrom Logarjem.

Dobrila: Zaprtje meje nas je odrezalo od matice

Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila je dejala: "Čeprav razumemo razloge, nas je zaprtje meje odrezalo od matice, in to je zelo slab občutek. Ne samo na gospodarskem in kulturnem področju, ampak tudi na psihološkem." Manjšina tako po besedah predsednika Sveta slovenskih organizacij Walterja Bandlja pričakuje datum, kdaj se bo meja v celoti odprla.

Poleg odprtja meje je za manjšino trenutno najpomembnejše vprašanje vrnitve Narodnega doma v Trstu, pravi Ksenija Dobrila. "Pričakujemo, da bomo do 13. julija dobili Narodni dom v svoje roke," je dejala.

Slovencem od srede po vstopu v Italijo ni treba za 14 dni v karanteno, za italijanske državljane pa je po vstopu v Slovenijo še vedno obvezna 14-dnevna karantena. Foto: BoBo
Slovencem od srede po vstopu v Italijo ni treba za 14 dni v karanteno, za italijanske državljane pa je po vstopu v Slovenijo še vedno obvezna 14-dnevna karantena. Foto: BoBo

13. julija bo namreč minilo 100 let od požiga Narodnega doma. Pri odprtih vprašanjih glede vrnitve doma manjšina pričakuje podporo in pomoč obeh držav in tudi o tem bosta govorila oba ministra.

Tudi o gospodarskem sodelovanju

Med temami pogovorov med Logarjem in Di Maiem bosta po pričakovanjih tudi vprašanje nezakonitih migracij na meji – njihovo število se spet povečuje – in obnovitev sodelovanja na drugih področjih, denimo na gospodarskem, glede na to, da so izredne razmere zaradi koronavirusa povzročile kar nekaj težav. Italija je med trgovinskimi partnericami Slovenije na drugem mestu, kar zadeva investicije, pa na petem mestu, dodaja Ermenc.