Razprava o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je v našem državnem zboru skorajda že stalnica. Kljub temu so tudi na teh volitvah nastopili kot kandidati poslanci vseh strank, razen SNS-a. Foto: Bobo
Razprava o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije je v našem državnem zboru skorajda že stalnica. Kljub temu so tudi na teh volitvah nastopili kot kandidati poslanci vseh strank, razen SNS-a. Foto: Bobo
Volišče
V drugem krogu 24. oktobra bodo lahko prebivalci osmih slovenskih občin še enkrat na volilnem listku za župana obkrožili aktualnega poslanca državnega zbora. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Na letošnjih lokalnih volitvah je za župane kljub znanim polemikam kandidiralo kar 29 poslancev. Njihov uspeh: 16 izvoljenih in 8 v drugem krogu.

Največ županskih kandidatov je prihajalo iz vrst največjih parlamentarnih strank. Tako vladni SD kot opozicijski SDS sta predlagala po devet županskih kandidatov. Uspešnejši so bili kandidati iz vrst SD-ja, saj jih je bilo že v prvem krogu izvoljenih šest. Izmed kandidatov SDS-a so bili v prvem krogu izvoljeni trije. Bodo pa kandidati SDS-a pozorneje spremljali drugi krog volitev, saj bodo v njem nastopili štirje, v SD-ju pa le Janko Veber, ki je z dobrimi 30 odstotki bil drugi v Kočevju.

Preberete si lahko še tematski prispevek o stališčih strank do ne/združljivosti funkcij, ki smo ga pripravili pred volitvami.

Izvoljeni župani, ki so tudi poslanci SDS-a, so bili Milan Čadež v Gorenji vasi - Poljane, Danijel Krivec v občini Bovec in Darko Menih v Šoštanju. SD-jeva poslanska skupina pa bo po teh volitvah v svojih vrstah imela naslednje župane: Matjaž Han (Radeče), Tomaž Mencinger (Jesenice), Anton Kampuž (Gornja Radgona), Renata Brumskole (Metlika), Alan Bukovnik (Radlje ob Savi) in Bojan Kontič (Velenje), ki je eden izmed dveh poslancev, ki bosta v prihajajočem mandatu vodila mestno občino.

S tremi poslanci nastopili SLS, LDS in DeSUS
Z več kot 60 odstotki glasov so zmagali vsi trije poslanci SLS-a, ki so se potegovali za županska mesta. Franc Bogovič je zmagal v Krškem, Franc Pukšič v Destrniku, Janez Ribič pa v Dupleku.

Podobno uspešni so bili tudi kandidati iz poslanskih vrst LDS-a. Miran Jerič v Hrastniku je zmagal z več kot 60 odstotki, Milan Gumzar je bil v Benediktu brez protikandidata, na tesno pa je v prvem krogu polovico glasov v Tržiču dosegel tudi Borut Sajovic.

DeSUS-ova trojica ima izvoljenega župana mestne občine Slovenj Gradec. Matjaž Zanoškar je prejel več kot 60 odstotkov glasov. V drugem krogu DeSUS nastopa v Ljutomeru s Francem Juršo, Joško Godeša pa je bil v Litiji četrti, ob tem, da je bil že v prvem krogu izvoljen kandidat SLS-a Franc Rokavec.

Zares z dvema poslancema, SNS načelno proti
Na svojih prvih volitvah sta Zares zastopala na volitvah dva županska kandidata, ki sedita tudi v njihovih poslanskih klopeh. Tako Alojz Posedel v Žalcu kot Vili Trofenik v Ormožu sta se z drugim izidom prvega kroga uvrstila v naslednji krog volitev 24. oktobra.

Znano je sicer, da so stališča strank do vprašanja poslancev, ki so tudi župani, različna. Svojih poslancev v boj za županska mesta ni poslal le SNS, ki močno zagovarja nezdružljivost funkcij.

Kje vse bo drugi krog s poslanci?
Občine, v katerih bodo v drugem krogu volivci na županskih volitvah ponovno lahko glasovali za poslanca, so poleg omenjenih Kočevja, Ljutomera, Žalca in Ormoža še Mirna Peč (Zvone Lah), Šentjur pri Celju (Štefan Tisel), Domžale (Robert Hrovat) in Grosuplje (Peter Verlič). Kandidati v vseh teh štirih občinah prihajajo iz poslanskih vrst SDS-a.