Kandidati za župana so predstavili svoje poglede na težave in izzive, ki so pred Slovenj Gradcem. Foto: MMC RTV SLO
Kandidati za župana so predstavili svoje poglede na težave in izzive, ki so pred Slovenj Gradcem. Foto: MMC RTV SLO
Slovenj Gradec
Občani si želijo več možnosti za zaposlitve in več dogajanja v mestu. Foto: BoBo
Terme
V občini so odkrili izvire tople vode, zato veliko stavijo na razvoj termalnega turizma. Foto: Reuters
Soočenje kandidatov za župana Slovenj Gradca

Na letošnjih lokalnih volitvah se za mesto župana Mestne občine Slovenj Gradec poteguje šest kandidatov, tudi zdajšnji župan in poslanec DeSUS-a Matjaž Zanoškar. Občino in celotno regijo pesti velika brezposelnost in propadanje podjetij, zato so se v soočenju na Televiziji Slovenija, ki ga je vodila Nada Kumer, kandidati posvetili tej pereči problematiki. Vsi se strinjajo, da Koroška potrebuje interventni zakon - podoben, kot ga je vlada predlagala za Prekmurje.

V sredo se bodo soočili kandidati za župana Maribora. Soočenje lahko spremljate na 2. programu TV Slovenija in prek MMC-jevega predvajalnika.

Matjaž Zanoškar (predlagatelj: Mitja Horvat in skupina volivcev), dozdajšnji župan, ki so ga na prejšnjih volitvah podprle skoraj vse stranke, je zdaj neodvisni kandidat. Želi dokončati začete projekte. Ker so v Slovenj Gradcu pred kratkim odkrili toplo vodo, bo tudi termalni turizem lahko ponudil nove zaposlitve. Veliko bo po njegovem mnenju pripomogla tudi nova gospodarska struktura, povezana z razvojnimi institucijami. Občina pa računa tudi na državo, pravi.

Primož Cokan (LDS) je mestni svetnik, ki pravi, da v mestnem svetu ni uspel prodreti s svojimi idejami. Predlagal je namreč turistično konferenco, ki pa je niso izvedli. Bil bi poklicni župan in bi upravo vodil na podjetniški način. Veliko priložnost za zagotavljanje novih delovnih mest vidi v kmetijstvu, termalnem turizmu in lesni inustriji.

Matijaž Gostečnik (predlagatelj: Darja Gostečnik in skupina volivcev) je zaskrbljen nad politično sliko v občini. Prepričan je, da je v politiki treba biti preudaren in spreten, da uspešno krmariš vodenje mestne uprave in občinskega sveta. Pravi, da je treba spremeniti nekaj na nivoju države, da bodo imeli tudi župani vzvode za zaustavljanje naraščanja nezaposlenosti. Zagovarja gradnjo manjših delavnic, ki bi bile prisotne pri proizvodnji izdelka »od začetka do ključa«.

Peter Cesar (SLS) do zdaj v politiki ni bil dejaven, meni pa, da je prav, da imajo volivci široko izbiro kandidatov. Zdi se mu, da bi občina morala imeti župana, ki je v kraju prisoten 24 ur na dan, zato zagovarja nezdružljivost županske in poslanske funkcije. Perspektivo za manjšo brezposelnost vidi v lesni industriji, predvsem v čim večji finalizaciji lesne surovine in proizvodih s čim večjo dodano vrednostjo.

Jurij Šumečnik (SD) je nastopil na zadnjih parlamentarnih volitvah, kjer se mu je izvolitev v DZ izmaknila le za las. Podpira ga tudi stranka SNS. Zagovarja nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Skrbi ga dejstvo, da je občina nazadovala na lestvici zaposlenosti. Po njegovem mnenju bi morala mestna občina voditi tudi t. i. gospodarsko diplomacijo, saj je Slovenj Gradec tudi mesto glasnik miru, pri tem pa imajo pet partnerskih mest po svetu. Ko se obiskuje ta mesta, bi bilo treba navezati z njimi tudi gospodarske stike, je prepričan.

Boris Raj (Zares) vidi velik plus v tem, da njegova stranka do zdaj ni bila vključena v lokalnih volitvah in zato krč, ki je občuten v občini, ni del njihovega delovanja. Občina je po njegovem mnenju tista, ki zelo vpliva na razvoj ozračja za odpiranje malih in srednjih podjetij, prav tako ima občina nekaj prostorskih pogojev, ki jih lahko ponudi podjetnikom.

Cilj vseh: pospešen razvoj turizma
Težek gospodarski položaj v občini bi lahko omilil pospešen razvoj turizma. Tega se zavedajo tudi kandidati. Cesar bi tako razvijal zeleni turizem, saj, kot pravi, ljudje iz velikih mest želijo pristnost. Gostečnik je opozoril, da bi morali svoje naravne in kulturne danost začeti tržiti, prepričan je tudi, da bi bilo treba povezati koroške občine in si skupaj prizadevati za turistično prepoznavnost.

Medtem pa kandidat Cokan meni, da bi bilo treba delati »presežke«, te si je zamislil v adrenalinskem parku in živalskem parku na Pohorju. Šumečnik bi več denarja namenil ljubiteljski kulturi, ki po njegovem mnenju pomagala privabiti tudi turiste.

Da je mesto že zdaj prepoznavno v svetu, pa je prepričan zdajšnji župan Zanoškar, a dodaja, da bi lahko iztržili tudi več. Spomnil je, da se občina intenzivno pripravlja na kulturno prestolnico leta 2012, v kateri bo partnersko mesto. Raj pa v različnih vrstah turizma vidi priložnost za vire evropskih sredstev. Sam bi turizem povezal z zdravstvom, letalstvom in športom.

Soočenje kandidatov za župana Slovenj Gradca