1.260 Preventovih delavcev bo šlo na cesto. Foto: Reuters
1.260 Preventovih delavcev bo šlo na cesto. Foto: Reuters

Sredstva so že zagotovljena za klasično pomoč v višini 53.000 evrov, za izredno pomoč pa 40.000 evrov.

Darja Čepin, občina Ravne na Koroškem
prevent
Na sestanku Pahor-Radič-Kranjc so ugotovili, da bi bili morebitni novi lastniki pripravljeni vlagati v Prevent le ob odhodu zdajšnjih lastnikov, Hastorja in Zakršnika. Foto: MMC RTV SLO

Pričakujemo lahko, da bo vsak odpuščeni delavec Preventa zaprosil za pomoč dvakrat v letošnjem letu in in še enkrat prihodnje leto.

Mestna občina Slovenj Gradec
koroška
Koroška spada med manj razvite slovenske regije, na kar stečaj Preventa zagotovo ne bo blagodejno vplival. Foto: MMC RTV SLO
Karitas
Karitas in Rdeči križ sta kot uvodno dejanje podelila 800 paketov osnovnih prehranskih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO
Koroški centri za socialno delo se pripravljajo na številne brezposelne

Koroška je po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije manj razvita regija. Statistični kazalci pravijo, da je neto plača od 10 do 20 odstotkov pod slovenskim povprečjem, nadpovprečna je tudi brezposelnost, ki v štirih občinah znaša od 7 do 9,5 odstotka (slovensko povprečje znaša 7 odstotkov). S stečajem Preventa se bo brezposelnost povečala za 25 odstotkov, prav tako pa bo skokovito naraslo število prejemnikov socialne pomoči, ki jo trenutno prejema v povprečju vsak 25. Korošec iz štirih prej omenjenih občin. V občinah so se na otežene socialne razmere že odzvali.


Na Ravnah dodatna vrsta socialne pomoči

Občina Ravne na Koroškem je zaradi stečajev že lani ustanovila posebno komisijo za reševanje socialne problematike, njen namen pa je združiti in pospešiti sodelovanje med socialnimi transferji, humanitarnimi organizacijami in centrom za socialno delo. Na Ravnah so vpeljali dve vrsti socialne pomoči, enkratno denarno pomoč za ogrožene občane, lani pa so dodali še izredno denarno pomoč za tiste občane, ki so izgubili zaposlitev med finančno krizo.
Da bi bila pomoč dosegljiva čim širšemu krogu ljudi, so pri enkratni denarni pomoči cenzus dvignili za 50 odstotkov nad zakonsko določeno mejo, pri izredni pomoči pa kar za 80 odstotkov. Skupno so za pomoč namenili 93.000 evrov. Povezali so se tudi s sindikatom, Rdečim križem, Karitas in centrom za socialno delo, pereč položaj pa bodo poskušali reševati tudi z razpisi za javna dela, za katera se bo letos namenilo za 100 odstotkov več sredstev, je pojasnila Darja Čepin z ravenske občinske uprave.

V Dravogradu bodo v kratkem sklicali posebno sejo, na kateri bodo svetniki glasovali o enkratni denarni pomoči za vse zaposlene v Preventu, ne glede na cenzus, je izjavila dravograška županja Marijana Cigala.
Slovenj Gradec in Radlje namenjata dodatna sredstva
V Slovenj Gradcu so občanom že posredovali vloge za pridobitev občinske denarne pomoči, ki jo lahko pridobi vsak, ki je brez lastne krivde ostal brez službe in je posledično v socialni stiski. Zaradi izrednih okoliščin lahko delavci, ki so ostali brez zadnjih dveh plač in regresa, zaprosijo za pomoč že pred nastankom brezposelnosti in pred uradno prijavo na zavod za zaposlovanje. Predvidoma jo bodo lahko koristili trikrat, in sicer, kot že omenjeno, pred nastankom brezposelnosti, ob prijavi na zavod in ob preteku izplačevanja denarnega nadomestila.
V proračunu je v zato že rezerviranih 11.500 evrov, župan pa lahko odobri 20-odstotno povišanje sredstev, kar bi ob povprečnem znesku pomoči približno 200 evrov zadostovalo za okoli 80 od 276 delavcev s slovenjgraškega območja.
"V Radljah nikogar ne bomo pustili na cedilu," trdi Draga Črešnik z občine Radlje ob Dravi, saj se je "vse to zgodilo ob najbolj neugodnem času" za Preventove delavce. Po potrebi bodo dvignili proračunsko postavko za pomoč, ta pa bo enkratna in namenska.

Karitas in Rdeči križ sodelovala pri razdeljevanju osnovnih prehranskih izdelkov
Na Karitas so kot prvi ukrep pripravili 400 prehranskih paketov. Že včeraj so jih med delavce razdelili 200, preostale delitve pa bodo potekale danes, 3 .8., jutri, 4. 8., in v ponedeljek, 9. 8., med 9. in 12. uro ter med 14. in 17. uro v Župnijski karitas Slovenj Gradec. V drugi fazi pa bodo člani Karitas pripravili pomoč v obliki plačila najnujnejših življenskih stroškov, nakupa šolskih potrebščin, delitve oblačil. Prva sredstva za pomoč je Karitas črpala iz zbranih sredstev dobrodelnega koncerta Klic dobrote ter akcij Stopimo skupaj in Pomagajmo preživeti v skupni višini 30.000 evrov, je pojasnil Darko Bračun z Nadškofijske Karitas Maribor.

Kaj lahko storim sam?
Kdor želi prek Karitasa pomagati socialno ogroženim delavcem, lahko v septembru in oktobru prispeva hrano v akciji zbiranja ozimnice. V Karitas se že vnaprej zahvaljujejo za pomoč, zbrana sredstva pa bodo v prvi vrsti namenjena tistim družinam, kjer sta pri stečaju delo izgubila oba starša.

Karitas lahko sredstva nakažete na:
transakcijski račun s številko 24100-8888888889
Sklic 29218; namen: Pomoč delavcem ob stečaju.


Tudi v Rdečem križu so najprej pohiteli z razdeljevanjem vrečk z osnovnimi prehranskimi izdelki, 800 so jih v Slovenj Gradcu že razdelili, nadaljevali pa bodo s higienskimi paketi in šolskimi potrebščinami. Trenutno poteka akcija "Lepo je deliti" za pripravo prehranskih paketov, za katero lahko prispeva vsakdo.

Rdečemu Križu lahko sredstva nakažete na:
transakcijski račun s plačilnim nalogom BN 02 na račun
03100-1111112208
Sklic: 00-937037; ali pa pošljete SMS z besedo SKUPAJ na števiko 1919.

Sredstva so že zagotovljena za klasično pomoč v višini 53.000 evrov, za izredno pomoč pa 40.000 evrov.

Darja Čepin, občina Ravne na Koroškem

Pričakujemo lahko, da bo vsak odpuščeni delavec Preventa zaprosil za pomoč dvakrat v letošnjem letu in in še enkrat prihodnje leto.

Mestna občina Slovenj Gradec
Koroški centri za socialno delo se pripravljajo na številne brezposelne