Od 1.260 nekoč Preventovih delavcev jih je za zdaj delo dobilo okoli 200. Foto: BoBo
Od 1.260 nekoč Preventovih delavcev jih je za zdaj delo dobilo okoli 200. Foto: BoBo

Dva meseca po stečaju slovenjgraškega Preventa novi najemnik Boxmark nadaljuje postavitev proizvodnje v Slovenj Gradcu, do srede oktobra pa jo bo postavil tudi v Radljah ob Dravi, kjer naj bi skupaj delalo okoli 300 šivilj. Skoraj sto proizvodnih in strokovnih delavcev pa so zaposlila tudi podjetja v lasti Nijaza Hastorja, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos.

Za ocene posledic Preventovega zloma še prehitro
Res, da je s prihodom Boxmarka v Slovenj Gradec zavel bolj optimističen veter, a poznavalci razmer opozarjajo, da je za ocene posledic Preventovega zloma še prehitro. Razmere namreč zaposlene še zmeraj potiskajo ob socialno dno. Za zdaj šestmesečni najemnik Boxmark enomesečne pogodbe o zaposlitvi znova podaljšuje zgolj za mesec dni, kar med šiviljami vzbuja nezaupanje in skrb za prihodnost.

"Mesečne pogodbe nam potečejo 6. oktobra. Kaj bo naprej, ne vem. Obljubljalo se je pogodbe do šest mesecev, ne vemo pa, če bodo ali ne," je za oddajo Dogodki in odmevi povedala sogovornica in dodala, da zdajšnji pogoji šiviljam zadostujejo le za osnovno preživetje. "Mlade družine si ne morejo nič ustvariti. Ni nobene garancije, ni zanesljivosti," je še zatrdila.

Za zdaj delo dobilo okoli 200 Preventovih delavcev
Od 1.260 nekoč Preventovih delavcev jih je za zdaj delo dobilo okoli 200. Lokalne skupnosti bi morale razmišljati o iskanju novih zaposlitvenih perspektiv, saj zgodba s stečajem še zdaleč ni končana, pravi direktor velenjske enote zavoda za zaposlovanje Robert Rajšter: "Ti postopki se morajo pripeljati do zaključka in takrat bo pravzaprav tudi bolj znano, kaj se bo od tega, kar se je doslej počelo na teh lokacijah, še počelo in takrat bo pravzaprav ta slika postala popolna."

Socialno stisko brezposelnih pa bodo nekoliko le ublažila prva celotna nadomestil 7. oktobra in poplačilo dolgov iz jamstvenega sklada sredi tega meseca.