Govornik Luka Mesec. Foto: BoBo/Borut Živulović
Govornik Luka Mesec. Foto: BoBo/Borut Živulović

Slavnostni govornik, podpredsednik vlade in minister za delo Luka Mesec, ki nadomešča predsednika vlade, je spomnil, da je general Rudolf Maister pred 105 leti v Mariboru zbral 4000 borcev, ki so bili prva redna slovenska vojska. "Zato je danes, tik pred letom, ki bo razglašeno kot leto generala Maistra, prav, da se spomnimo na drznost in upor naših prednikov, na njihovo državotvornost in razsodnost, ter konec koncev, na težke čase, še bistveno bolj, kot so naši, v katerih so živeli – in kljubovali neizprosnim silam zgodovine."

Kolektivno požrtvovalnost pod Maistrovim vodstvom je primerjal s slovensko solidarnostjo po avgustovskih poplavah in dodal, da "kadar stopimo skupaj za skupne cilje, nam noben izziv ne bo pretežek". "Najpomembnejša stvar pri vsaki krizi je naš odziv nanjo. Zgodovina nam je in nam vedno bo zastavljala zanke. Rojeni smo v svet borb in preizkušenj," je še dodal Mesec.

Ob koncu je pozval tudi k solidarnosti, kakršno je zmogla Maistrova žena Marija Maister, ki je s humanitarnim delom v Mariboru pomagala revnim, kot predsednica Mariborskega ženskega društva pa je zahtevala volilno pravico za ženske. Posebej je poudaril, da moramo s solidarnostjo "narediti vse, kar je v naši moči, da bosta varnost in stabilnost, ki ju uživamo v Sloveniji, čim prej zagotovljeni tudi Palestincem in Ukrajincem".

Slovenski general Rudolf Maister Vojanov (1874–1934) je s hitro akcijo v Mariboru in spodnji Štajerski zavaroval slovensko narodnostno mejo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski general Rudolf Maister Vojanov (1874–1934) je s hitro akcijo v Mariboru in spodnji Štajerski zavaroval slovensko narodnostno mejo. Foto: MMC RTV SLO

Na proslavi so sodelovali zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, policije in veteranskih ter domoljubnih društev in Policijski orkester. Prireditve se je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Vlada je sicer junija leto 2024, ko bo 150. obletnica rojstva in 90. obletnica njegove smrti razglasila za leto generala Rudolfa Maistra.

General Rudolf Maister (1874–1934) je s svojimi borci ob koncu prve svetovne vojne, po razpadu avstro-ogrske monarhije, dosegel, da je velik del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške prišel pod slovensko oziroma jugoslovansko upravo. Bil je tudi pesnik, slikar in velik ljubitelj knjig.

Dan Rudolfa Maistra, 23. november, je od leta 2005 slovenski državni praznik, ki pa ni dela prost dan.

Proslava ob dnevu Rudolfa Maistra