Nagrajen učbenik bo šel v razrez, saj ga založba ne more prodati. Foto: Vito Tofaj/Založba Rokus Klett
Nagrajen učbenik bo šel v razrez, saj ga založba ne more prodati. Foto: Vito Tofaj/Založba Rokus Klett
Predaja učbenikov
Učbenike so zložili pred vhod v stavbo ministrstva. Foto: Vito Tofaj/Založba Rokus Klett
Založniki protestirali pred Lukšičevimi vrati

Rokus, ena izmed slovenskih založb, je proti odločitvi ministra Lukšiča, da učitelji v šolah ne smejo menjavati učbenikov oz. ministrstvo za nove ne da denarja, protestiral na malce drugačen način - 5.000 izvodov sicer nagrajenega učbenika (na knjižnem sejmu v Frankfurtu je dobil nagrado za drugi najboljši evropski učbenik) za osmi razred osnovne šole so mu dostavili pred vrata ministrstva.

Razjezilo jih je predvsem to, da je Lukšič založbi oktobra lani poslal čestitko za nagrado, ki jo je učbenik prejel in v njej med drugim zapisal, da je vesel: "... ker ste izdali učbenik, ki je po mnenju komisije zabaven in odlična motivacija za učence, saj ga bodo tako z veseljem uporabljale številne generacije učencev." Čestitko (fotografija je v galeriji spodaj) so mu skupaj z učbeniki danes vrnili.

Okrožnica naroča: učbenikov ne menjavajte
Sprašujejo se namreč, kako naj učbenik pomaga učencem pri učenju, če ga šole oz. učbeniški skladi ne smejo kupiti. Nove izvode učbenikov lahko namreč po okrožnici (to si lahko ogledate v galeriji spodaj - kliknite za povečavo), ki jo je ravnateljem maja lani poslalo ministrstvo, kupijo le, če kateri izmed uporabljanih razpade, vendar ne smejo kupiti kakšnega po svoji izbiri, pač pa le enakega, kot je bil uničeni.

Rok Kvaternik, izvršni direktor za vzhodnoevropsko regijo v skupini Ernst Klett, v katero spada tudi Rokus, je na tiskovni konferenci pojasnil, da so tako ministru dali možnost, da se sam odloči, kaj bo z njimi. V založbi bodo namreč ta učbenik in še nekaj drugih morali poslati v razrez, saj jih prodati ne morejo.

Načrtno so izbrali nagrajen učbenik
Kvaternik je ob tem še dodal, da so načrtno izbrali ravno učbenik, ki je dobil tako pomembno nagrado, saj očitno niti ta ni ministrstva prepričal, da bi razmislilo o direktivi, po kateri menjava učbenikov v učbeniških skladih ni mogoča.

Ob tem sta z glavno direktorico založbe Rokus Klett Marušo Kmet predstavila še izsledke raziskave, ki so jo naredili med 156 izmed okoli 600 učiteljev fizike in po kateri jih 48 odstotkov pravi, da bi raje delali po katerem drugem učbeniku - malo več kot 30 odstotkov bi se jih tako odločilo prav za omenjenega.

"Minister govori neresnice"
Kvaternik je še poudaril, da so Lukšičeve trditve, da bi spremembe v učbeniški politiki šolsko ministrstvo stale med 20 in 40 milijoni evrov, polne neresnic in da predstavljajo izkrivljanje dejstev - kot je dejal, so založniki Lukšiču na posvetu predstavili izhodiščno številko, 22 milijonov evrov, kot bi stali učbeniki, če bi jih menjali vsako leto. Pri tem, je izpostavil Kvaternik, pogajanj o ceni sploh ni bilo, poleg tega pa, je še dejal, je treba že odšteti tudi znesek (med 20 in 30 odstotki), ki bi ga za učbenike odšteli starši.

Predstavnika Rokusa sta na koncu še dejala, da tako njim kot drugim založbam več kot očitno ne ostane drugega, kot da čakajo "na novo garnituro vlade, ki bo, upajmo, boljša".

Založniki protestirali pred Lukšičevimi vrati