Tudi SDS, ki SD-ju pod novim vodstvom napoveduje usodo stranke LDS, se po Lukšičevem mnenju zelo boji stranke SD in energije, ki so jo pokazali na kongresu. Ta strah je po Lukšičevih besedah upravičen, saj v SD-ju pričakujejo, da bodo postali močna stranka, ki bo na naslednjih volitvah zmagala. Do takrat bodo združili ves potencial, zlasti na levici in tudi širše, zato da bi Slovenijo vodili bolje kot obstoječa garnitura, še poudarja Lukšič. Foto: MMC RTV SLO
Tudi SDS, ki SD-ju pod novim vodstvom napoveduje usodo stranke LDS, se po Lukšičevem mnenju zelo boji stranke SD in energije, ki so jo pokazali na kongresu. Ta strah je po Lukšičevih besedah upravičen, saj v SD-ju pričakujejo, da bodo postali močna stranka, ki bo na naslednjih volitvah zmagala. Do takrat bodo združili ves potencial, zlasti na levici in tudi širše, zato da bi Slovenijo vodili bolje kot obstoječa garnitura, še poudarja Lukšič. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič in Borut Pahor
Lukšič je bil na sobotnem kongresu SD-ja izvoljen za predsednika stranke in je tako na tem mestu nasledil Boruta Pahorja, ki je stranko vodil 15 let. Po izvolitvi je poudaril, da bo šla stranka precej bolj v levo in bo vladi bistveno bolj gledala pod prste. Pahor pa je na kongresu napovedal kandidaturo za predsednika republike. Foto: BoBo
Novo vodstvo SD-ja
Lukšič se je tudi že seznanil s finančnim stanjem stranke, glavni tajnik Uroš Jauševec pa mu je predstavil načrt za sanacijo strankinih financ, za katerega meni, da je dober in da bo stranka pri sanaciji finančnega stanja uspešna. Foto: BoBo
Zoran Janković
Janković in Lukšič se bosta dogovorila za sodelovanje. Foto: MMC RTV SLO
SDS na družabnem omrežju Twitter. Foto: Twitter
Pahor čaka na podporo SD-ja v predsedniški tekmi
Borut Pahor je predal posle nasledniku

Stranka ima po Lukšičevih besedah zelo močno strukturo, zato stvari v večini segmentov tečejo naprej. Že ob njegovi izvolitvi so začeli "normalno delovati kot vsaka stranka po kongresu". O tem, ali bo SD podprl Pahorja kot kandidata na jesenskih predsedniških volitvah, bo predsedstvo stranke odločilo sredi tega meseca. Lukšič meni, da se bodo delegati stranke odločili po tem, ko bodo "zadevo malo prespali", nato zbrali vtise v stranki ter se odločali, kot bo za stranko in državo najbolje. O zaskrbljenosti koalicijskih strank zaradi njegove napovedi o zaostritvi odnosa do vlade pa Lukšič pravi, da jih je lahko upravičeno strah. A pri tem upa, da bodo "ta strah spremenili v večjo skrb za to državo".

Igor Lukšič bo v petek, 8. junija, ob 11. uri na vaša vprašanja odgovarjal v MMC-jevi spletni klepetalnici, nocoj pa je bil gost Odmevov.

Igor Lukšič je bil kot novi predsednik SD-ja prvič gost v Odmevih. Z njim se je pogovarjal Slavko Bobovnik.

Kaj pomeni, da bo stranka krenila bolj v levo. Bolj stran od vlade in njene politike, bolj stran od zmernosti dozdajšnjega predsednika?
Ključna usmeritev bo dobro Slovenije, ampak bolj obarvano s tem, kaj tradicionalno pomeni socialdemokracija. Bolj trdo do vlade, ker smo opozicijska stranka. Bolj tudi v smeri iskanja konceptualnih rešitev za izhod iz krize.

190 proti 180 glasov je bil izid na kongresu SD-ja. Stranka je šla na pol?
Šlo je za to, da je to navezava na osebnost Boruta Pahorja in to, kar je zapustil. Ni šlo toliko za politična razhajanja, saj ne moremo reči, da imamo zdaj popolnoma drugačno usmeritev. Stranka je do zdaj šla v linijo Merkel-Sarkozy, a ta navezava na evropski ravni razpada. Iniciativo sta prevzela Obama in Hollande in pomenita novo orientacijo. Zdaj se definiramo bolj povezano v odnosu do evropske levice.

Kje zdaj v Evropi vidite politiko, ki bo podobna vaši?
Zelo podobno je v Nemčiji. To, kar so predstavili trije vodilni socialdemokratski politiki, kandidati za vodenje države, ko bo padla Merklova - nova delovna mesta, nadzor finančnih mehanizmov in bank.

Stranka naj bi zdaj dobila Pahorjevo vodstvo z Lukšičem na čelu.
Ljudje so se različno opredeljevali. Tovariš Kontič je predstavnik delavske zveze, verjetno še večji levičar kot jaz. Prav tako obe evropski poslanki.

Vsaj zaradi ene izmed njih je Borut Pahor že doživel kritiko v stranki.
To je bila kadrovska politika, ki je doživela kritike. Ljudje so prihajali neposredno na pozicije, ne da bi prej opravili neko socializacijo. S tem je bila težava. A menim, da velika stranka, ki zna to dobro predelati, ne bo imela težav.

Sindikati in opozicija so povzročili padec vaše vlade. Vi pa zdaj hočete stran od vlade in bliže k sindikatom? Ni prav logično.
S sindikati je treba vzdrževati neki deloven odnos in jim pustiti dostojanstvo. To, da hočeš s svojo politiko zlomiti sindikate, ni dobro. To se je pokazalo tudi pri tej vladi. Ni logično, da se je uspelo dogovoriti desni vladi, ne pa levi vladi.

Ste takrat na to opozorili svojega predsednika vlade in tudi stranke Pahorja?
Nisem ga opozoril le jaz, tudi drugi kolegi. On je računal, da bo ta politika uspešna, a se ni izkazala.

Zdaj ste rekli, da ta vlada dela slabo. A lahko to reče član edine slovenske vlade, ki je predčasno padla?
To bodo pokazale tudi javnomnenjske ankete. Naša vlada je imela lani tak čas minimalno podporo. Zdaj pa ljudje, ki primerjajo delo prejšnje in te vlade, pravijo, da je bila prejšnja vlada svetlobna leta boljša od te, ki ji imamo zdaj.

Komentar največje SDS-a verjetno poznate. Da ste tisti predsednik, ki bo stranko popeljal h koncu, po poti LDS-a?
To kaže, da ničesar ne razumejo. Tone Rop je prevzel stranko, potem ko je bil Drnovšek izvoljen za predsednika, jaz pa sem prevzel stranko, preden je bil Borut Pahor izvoljen za predsednika. Rop ni odstopil in stranki ga ni uspelo zamenjati, ko je izgubil na volitvah. Mi smo to naredili. Ker stranka razume volilni izid, je zbrala moč in se odzvala. LDS se ni. SDS kaže, da ne razumejo, zakaj gre v politiki, in njih čaka ista usoda kot LDS.

Rekli ste: 'Preden bo Borut Pahor izvoljen za predsednika.' Bo vaš kandidat?
O tem bo odločalo predsedstvo stranke enkrat v juniju.

Si stranka lahko privošči, da ga ne podpre?
Stranka si lahko marsikaj privošči, ker ne funkcionira na tak način kot do zdaj.

Vaš profesorski kolega Janko Prunk pravi: "Lukšič je idejno zavezan socialističnemu mladinstvu, spojenemu z marksizmom, slovenskim komunizmom, anarhističnim levičarstvom ..."
Kolega Prunk je znan, da daje vehementne ocene. Povabil sem ga, da je sodeloval pri prvem programu SD-ja leta 1995, ko smo usklajevali pogled stranke na zgodovino. Takrat je sodeloval in je to pohvalil. Pohvalil je tudi mojo vlogo pri utemeljevanju nove socialne demokracije. Kot kolega sodelujeva in imava blizu kabineta.

Po tem zapisu to težko verjamemo.
Veste, on je bil minister SDS-a. Zdaj je SDS angažiral čisto vse, od ministra Turka do anonimusov na Twitterju - tudi kolega Prunka, ki je zdaj pokazal, kakšne barve je.

Če bi vi zdaj predavali na medicinski fakulteti, geologiji ali kaj podobnega, ne bi bilo nobenih pripomb. Zdaj pa predsednik stranke uči bodoče politologe. To zna biti kakšna pripomba.
Politologi zelo dobro ločimo, kaj je politika in kaj je politologija.

Vi kot profesor se torej lahko ločite od tega, kar zasebno kot predsednik stranke mislite. Ne bo težav?
Ne. Bil sem podpredsednik stranke, predsednik programskega sveta, pa ni bilo na fakulteti s tem nikoli težav. Veste, zakaj? Zato, ker sam najbolje vem, kakšna je razlika med politiko in politologijo.

Nobena opozicijska stranka – ne vaša ne Pozitivna Slovenija – nima predsednika v parlamentu. Tu je lahko kakšna težava?
Ne, odkar so se pojavili mobilni telefoni, je ta težava odpravljena.

A mobilne številke predsednika Pozitivne Slovenije očitno nimate. Zdaj je bil že tretji sestanek brez vas.
Zoran Janković se je drugače odzval od SDS-a in mi je čestital. Prav tako Pavel Gantar. V SDS-u pa nimajo manir, da bi znali čestitati človeku, ki pride na funkcijo.

Na sestankih Jankovića vas ne bo?
Ne v tej obliki, kot zdaj poteka. Sva se slišala in se bova dogovorila za način sodelovanja, predvsem med poslanskima skupinama.

Je fiskalno pravilo zdaj mrtvo?
Da.

Kaj pa spremembe referendumske zakonodaje?
Zagovarjali bomo trše rešitve, kot so zdaj predlagane. A to bo še dolga pot. Desne stranke niso zainteresirane, da bi zakonodajo spremenili, ker računajo, da bi radikalna manjšina, ki jo obvladujejo, lahko ustavila spremembe v Sloveniji.

Vaša stranka ima hude denarne težave. Ali si lahko privoščite predsedniško kampanjo Boruta Pahorja?
Treba bo mobilizirati nova sredstva. Težave imajo vse stranke, ker so bile zdaj številne volitve. V vsakem primeru nova kampanja pripelje tudi nova sredstva. Ta so vezana na kredibilnost kandidata in nanje je treba računati.

Pahor čaka na podporo SD-ja v predsedniški tekmi
Borut Pahor je predal posle nasledniku