Igor Lukšič meni, da je stranka povsem izgubila kompas. Foto: BoBo
Igor Lukšič meni, da je stranka povsem izgubila kompas. Foto: BoBo
Borut Pahor
Borut Pahor je v predstavitvi delegatom napovedal svojo kandidaturo za predsednika države. Foto: BoBo
Patrick Vlačič
Patrick Vlačič je skupaj z Igorjem Lukšičem veljal za najmočnejšega protikandidata Pahorju. Foto: BoBo
Milan Zver prek Twitterja na napoved Boruta Pahorja, da se bo podal v boj za predsedniški položaj.

Marinka Volk, predsednica Stranke ekoloških gibanj, je napovedala združitev s SD-jem, poročajo Finance.

Zlatko Jenko
Zlatko Jenko je v slovenski politiki precej neznan obraz. Foto: BoBo
sd kongres
Na kongresu SD-ja v Kočevju je glasovalo 382 delegatov. Foto: MMC RTV SLO
Volilni uspehi SD-ja
Pahor stranko vodi 15 let, v prejšnjem, predčasno končanem mandatu pa je vodil tudi vlado. Foto: MMC RTV SLO
Usodni kongres SD-ja v Kočevju

Lukšič se je zahvalil za odločitev, pomembno za stranko. Pahorju se je zahvalil, ker ga je na neki način učil in izpostavil, da imaš kot drugi človek povsem drugačno izkušnjo kot prvi. Poudaril je tudi, da se ne da storiti z vsebino nič, če nisi dobro pozicioniran, kar je bil eden izmed Pahorjevih dosežkov.
Napovedal je trši odnos do vlade, zlasti do slabih ukrepov vlade, in vsebinsko prenovo stranke. "Kar vlada počne, ni dobro za Slovenijo. Preveč je šlamparije, preveč je improvizacije. Ni prav, da vlada razgrajuje sisteme, ki so dobri. Imamo torej ogromno dela," je dejal.
Novo politiko vidi predvsem pri ostrejšem premiku v levo in v odnosu do vladnih kadrovskih potez ter pri rešitvah, ki ne bodo vsebinske, je napovedal. Glede podpore Pahorju na predsedniških volitvah je po njegovih besedah vprašanje še odprto, saj je stranka očitno razdvojena. Tudi pri odnosu do zlatega pravila in ustavnih sprememb ne nameravajo slediti Pahorjevi politiki, je dejal. Zavrnil je tudi vsakršno združevanje s Pozitivno Slovenijo, meni pa, da razlike med njim in nekdanjim vodjo stranke niso tako velike, da bi sledilo ostro frakcioniranje znotraj nje. Podpira tudi strožjo referendumsko zakonodajo, kjer se zavzema za vsaj 25-odstotni delež pozitivnih odgovorov.
Pahor o kandidaturi ni želel dajati podrobnosti
Pahor je Lukšiču čestital in mu položil na srce, da je na njem velika odgovornost ter da stranko vodi v razmerah, ki so zahtevne. Izrazil je tudi polno pripravljenost za sodelovanje, pri čemer je opisal svojo izkušnjo z vodenjem stranke: "V ključnih trenutkih si sam in moraš sam sprejeti odločitev." Prepričan je, da bo stranka kljub spremembam ali pa prav zaradi njih še vedno steber slovenskega duha.
Ali bo nastopil kot ljudski kandidat in za kandidaturo na predsedniških volitvah zbiral podpise med ljudmi, ni povedal, vesel pa bi bil podpore SD-ja. Nasprotuje pa zaostrovanju odnosa do vlade, saj radikalizem ne pripomore k ničemur.
Vlačič in Jenko "odletela" v prvem krogu
Miran Potrč je ob razglasitvi izidov poudaril vlogo Boruta Pahorja za stranko in dodal, da upa, da bo še naprej ostal zvest in dejaven član stranke. "In da nas ne bo prevečkrat presenetil s svojimi odločitvami. Dragi Borut, hvala ti za tvoj prispevek k stranki," je dejal Potrč in požel bučen aplavz.
Patrick Vlačič (78 glasov) in Zlatko Jenko (17 glasov) sta izpadla v prvem krogu volilne tekme, pri čemer je Vlačič pred začetkom glasovanja v 2. krogu pozval delegate, ki so glasovali zanj, naj volijo po svobodni volji. Delegati so izvolili tudi podpredsednika/-ci stranke. To so postali Dejan Židan, Bojan Kontič, Mojca Kleva in Tanja Fajon. Uroš Jauševec je znova postal tajnik stranke. Predsednik konference SD-ja je postal Dejan Levanič.

Bo Pahor uspešnejši jeseni?
Pahor je med kongresom napovedal tudi, da se bo potegoval za mesto predsednika države. Ob tem je dodal, da bo ostal član stranke in zaveden socialni demokrat, tudi če ne bo izvoljen.

"Od trenutka, ko me je prevzela politika, sem vedel, da se bo to enkrat zgodilo. Od takrat sem imel smešen občutek, da mi je to usojeno. In očitno mi je res. Danes sta dozorela čas in jaz," je delegatom kongresa SD-ja ob svoji odločitvi sporočil Pahor.
Poudaril je, da noče le ugibati o narodovi prihodnosti, ampak jo želi kot predsednik soustvarjati, pri čemer pa črpa navdih tudi iz pokojnega Steva Jobsa, ki je rešitev nemogočega videl v nevedenju, da je nemogoče.

Pahor bi zavihal rokave, Lukšič pa si želi najmočnejše stranke
V svojem predstavitvenem govoru je izpostavil, da je za ponovno okrevanje socialne demokracije najvarneje tisto, kar se zdi najdrzneje. Če bo naletel na zaupanje delegatov, bo "vnovič odgovorno zavihal rokave".
Dodal je, da bo kakršno koli odločitev spoštoval kot vdan in privržen socialni demokrat. Osnovni izziv stranke pa vidi v ponovnem zagonu gospodarstva z enakomernejšo porazdelitvijo bremen.
Igor Lukšič je v svoji predstavitvi poudaril, da je stranka povsem izgubila kompas. "Stranka brez ambicije, da postane glavna sila in vodilna stranka, ni moja stranka," je bil odločen Lukšič. Pod njegovim vodstvom bi stranka postala vodilna politična sila, je prepričan, ob čemer je dodal, da so predsednikova usta najmočnejše orožje stranke, zato predsednik ne more govoriti drugače od stališč stranke.
A nihče ne more odigrati vloge, kot jo lahko SD, je poudaril Lukšič. Obenem je opozoril tudi, da nekritično podpirajo vladne ukrepe, "najhuje pa je, da strokovnjake, ki smo jih nastavili, zdaj vlada spreminja s strankarskimi vojaki, mi pa ne rečemo nič".
Vlačič: Strahu si ne želim
Tudi Patrick Vlačič se je v predstavitvi svoje kandidature ozrl na delo v preteklem mandatu. Marsikaj, kar se je zgodilo v Sloveniji, je bila posledica krize, marsikaj pa bi nam bilo prihranjeno, če takratna opozicija ne bi razmišljala kratkovidno in samo o prevzemu oblasti, meni.
Med ljudmi sta po njegovih besedah črnogledost in strah, ki si ju ne želi, saj so v strahu ljudje pripravljeni privoliti tudi v zmanjševanje demokratičnih standardov. Vlačič je izpostavil pomen enakopravnosti, ki je pomembna za to, da lahko vsak posameznik razvije svoje potenciale.
Pri tem se mora počutiti tudi varno, zato je država dolžna poskrbeti za osnovne oblike varnosti, je poudaril. Glede pravičnosti pa je dejal, da morajo v družbo prispevati vsi, pri čemer naj premožnejši prispevajo več. Delo pa mora pri tem ostati osrednja vrednota, je dodal.
Jenko: Lukšič in Vlačič sta imela priložnost, a je nista zgrabila
Zlatko Jenko je poudaril, da so bili njegovi trije protikandidati člani vlade, ki je predčasno končala mandat, stranka pa je na zadnjih volitvah dosegla slabši izid v primerjavi s prejšnjimi. Ob tem je spomnil, da so imeli predtem priložnost za rekonstrukcijo vlade, toda Lukšič in Vlačič takrat nista pokazala samozavesti, da bi stopila na čelo.
Tudi Jenko je Pahorju očital, da se je odločil podpreti varčevalne ukrepe zdajšnje vlade Janeza Janše. Po Jenkovem prepričanju ti ukrepi niso v skladu s paradigmo stranke SD, saj rušijo socialno državo.
Poudaril je, da se mora stranka zavzemati za enakost, socialnost in pravičnost, ki predstavljajo steber socialne države. Po njegovem mnenju levica od njih med drugim pričakuje zagon, optimizem ter korenite spremembe v delovanju in vodenju stranke.

Rdeča barva tudi v finančni bilanci stranke
Kongres se je začel z obravnavo poročila o delu stranke v obdobju med letoma 2009 in 2012. Lani je stranka poslovala pozitivno in zmanjšala izgube iz preteklih let. Konec leta 2011 je izguba znašala 764.276 evrov, je povedal glavni tajnik stranke Uroš Jaušovec.

Pahor na iztekajoči mandat gleda z zadoščenjem
"Ne glede na to, kakšen bo izid, se na kongresu poslavljam od tega mandata z zadoščenjem," je pred kongresom povedal Pahor, ki pričakuje dober kongres in se ga veseli. "Skupaj s tistimi, ki smo do zdaj vodili stranko, puščamo zapuščino, iz katere se lahko razvije nova, še sodobnejša in privlačnejša, v vsakem primeru pa na izzive časa odgovarjajoča stranka," je v izjavi za medije dejal Pahor.
Lukšič je na kongresu, da zmaga
Igor Lukšič
je dejal, da je na kongresu zato, da bi zmagal, po njegovih besedah pa je zmago težko napovedati. Po Lukšičevem mnenju mora levica "spoznati, da potrebuje močno stranko, da je to jedro v socialni demokraciji in da je zatem treba pogumno v obračun z neoliberalizmom in desnico v Sloveniji".
Desnica ima namreč po njegovem mnenju v Sloveniji prevlado in "s tem je treba počasi nehati". Perspektive brez močne levice namreč v Slovenji ni, je še pripomnil.
Kadar je Slovenija prisluhnila levici, je po njegovem mnenju naredila korak naprej. Na vprašanje, ali bi Pahorja podprl pri kandidaturi za predsednika republike, če ta danes ne dobi mandata za vodenje stranke, pa je Lukšič odgovoril, da se bo o tem odločala stranka. Mnenja so po njegovih besedah deljena in o tem "gotovo ne bo odločal predsednik".

Vlačič: To je pomemben dan za Slovenijo
Patrick Vlačič
je ob pred začetkom kongresa izrazil pričakovanje, da bo današnji kongres praznik socialne demokracije. Ta dan je po njegovih besedah velik dan za stranko in pomemben dan za Slovenijo, saj je ključno, v katero smer bo šla socialna demokracija. "Zavedam se, da ta trenutek levica nima vseh odgovorov. Da je pa postavila alternativo desnim konceptom, ki ne delujejo, je pa popolnoma jasno," je poudaril Vlačič.
Na vprašanje, ali si upa napovedati izid volitev za predsednika stranke, je odgovoril, da kandidira zato, da bi zmagal. O svoji podpori takrat še morebitni Pahorjevi kandidaturi za predsednika republike na jesenskih volitvah pa je dejal, da bo še čas za pogovor o tem.

S Pahorjem SD prvič vodil vlado
Na Pahorja, ki SD vodi že 15 let, v zadnjem času letijo številni očitki, med katerimi je tudi ta, da paktira z desnico. Člani mu hkrati mu ne odrekajo zaslug za razvoj stranke, številni pa si želijo sprememb v stranki in bolj socialnodemokratsko usmeritev. SD je Pahor sicer prvič v zgodovini stranke popeljal na vrh, saj je stranka vodila vlado. Mandata ni dokončala, na predčasnih volitvah pa je pod Pahorjevim vodstvom zbrala 10 odstotkov glasov volivcev.

Milan Zver prek Twitterja na napoved Boruta Pahorja, da se bo podal v boj za predsedniški položaj.

Marinka Volk, predsednica Stranke ekoloških gibanj, je napovedala združitev s SD-jem, poročajo Finance.

Usodni kongres SD-ja v Kočevju