Igor Lukšič pravi, da si leta 1998, odkar se študijska naloga opravlja, te ni mogel zadati kot podpredsednik SD-ja, saj takrat te funkcije v stranki sploh ni imel ... Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič pravi, da si leta 1998, odkar se študijska naloga opravlja, te ni mogel zadati kot podpredsednik SD-ja, saj takrat te funkcije v stranki sploh ni imel ... Foto: MMC RTV SLO
Eva Irgl
Izdajanje navodil podpredsednika SD-ja Igorja Lukšiča študentom za sledenje verskim obredom je popolnoma v neskladju z deklaracijo, ki jo je zapisal Borut Pahor, v odprtem pismu Lukšiču ugotavlja poslanka SDS Eva Irgl. Foto: RTV SLO

Gotovo nisem zadnji v tej vrsti. Gre za vdor politike, predvsem ene stranke v univerzitetni prostor, slednjega bi morala univerza zaščititi.

Igor Lukšič, profesor FDV-ja
Pogovor z Igorjem Lukšičem

Lukšič, profesor na FDV-ju in podpredsednik SD-ja, je pojasnil, da rezultati študijske naloge niso rezultati raziskave, saj se na njihovi podlagi ne more ničesar sklepati.

Kot je znano, je komisija DZ-ja za peticije, človekove pravice in enake možnosti v torek sprejela sklep, da je šlo pri Lukšičevi raziskavi za kršitev ustavne pravice do zasebnosti in svobode izražanja ter zlorabo izobraževalne inštitucije v politične namene. Prav tako so koalicijski člani komisije izglasovali, da je šlo pri Lukšičevih navodilih za uporabo metod, ki jih lahko enačimo z metodami tajnega policijskega opazovanja. Komisija je sklenila, da bo o kršitvah ustavne pravice do zasebnosti in svobode izražanja obvestila komisarja za človekove pravice pri Svetu Evrope.

Kaj je bil namen študijske naloge?
Namen naloge je bil opredeljen z navodili, ta so dobili vsi poslanci in RKC, da se študent senzibilizira politično v okolju, ki je izrazito nepolitično, na dan, ki je zelo političen. Poleg tega, da dobi neko dodatno energijo za razpravo, ki jo potem opravi s kolegi. Cerkev je javni prostor. Avtonomija Cerkve pri tem ni bila kršena, je poudaril profesor Lukšič.

Ali se vam ne zdi sporno, da ste te metode uporabljali kot predavatelj, ki je hkrati tudi podpredsednik politične stranke?
To nima nobene zveze ne s pedagoškim delom in univerzo in ne s to nalogo. To nalogo sem dajal študentom že od leta 1998, ko še nisem bil podpredsednik stranke.

Kako se je odzvalo vodstvo univerze?
Vodstvo FDV in univerze se je odzvalo samo z izjavami. Niti nima še prave ocene, za kaj pri vsej stvari gre. Gre namreč za sistematičen vdor v univerziteno avtonomijo, ki že nekaj časa traja. Rado bi se razbilo univerzo.

So bile uporabljene primerne metode, saj je področje Cerkev-država zelo občutljivo?
Politologi se na neki način igrajo z vročim kostanjem. Politika je vprašanje razmerja sil. Vsa politična razmerja so občutljiva za preučevanje. Gre za to, da se vidi, ko gre politolog v pravo stvar, takrat je reakcija zmeraj zelo močna, ker dregne v neko razmerje političnih sil.

Boste še naprej izvajali podobne "naloge"?
Za raziskavo sem se že pogovarjal s kolegi in predlagal, da naredimo raziskavo po sistemu "church watch", kot je na primer "media watch", da se sistematsko pogleda za vsako leto premike na področju verskih skupnosti. Od države in SDS-a pa je odvisno, da priskrbi sredstva za raziskavo, ki jo je potrebno opraviti.

Kako boste delovali v prihodnosti? Ali ostajate kot profesor na FDV-ju?
Ostal bom zvest svoji drži, ukvarjal se bom s politologijo še naprej, tako kot sem se do zdaj, vpeljal bom še kakšne nove eksperimente v pedagoški proces, ker je to poslanstvo profesorja politologa, da bodo študenti čim bolj opremljeni odšli s te fakultete kot politologi in kot družboslovci. Za zdaj mi ni še nihče vračal knjižice in upam, da se to ne bo zgodilo. Upam, da bo univerza ohranila to stopnjo avtonomije, ki si jo je pridobila kot inštitucija.

Eva Irgl: Pošiljanje k psihiatru je represija iz preteklosti
Eva Irgl, poslanka SDS je v odprtem pismu Lukšiču zapisala, da je s tem, ko je poslancem SDS predpisal pomoč psihiatra, nazorno pokazal "izvore raziskovalnega usmerjanja študentov". "Takšnega nivoja komunikacije od uglednega univerzitetnega profesorja in visokega predstavnika politične stranke, ki vpliva na mnenje ljudi, nisem pričakovala, je zapisala Irglova. Kot je spomnila, je bilo v preteklosti tudi pošiljanje drugače mislečih v psihiatrične ustanove eden od standardnih prijemov nekdanjih represivnih služb.

"Psihiater" v Lukšičevi izjavi ni bil omenjen neposredno
Lukšič je namreč prejšnjo sredo poslancem SDS svetoval, naj se obrnejo na enega izmed podpredsednikov LDS-a, ki je bolj pristojen za naravo njihovih problemov. Eden izmed podpredsednikov LDS-a je Slavko Ziherl, ki je psihiater in strokovni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana. Lukšič je za MMC pojasnil, da jih je hotel le napotiti na druge stranke. "Če se že toliko spravljajo name, naj se obrnejo na podpredsednika LDS-a, Zaresa, ali drugih strank. Ne vem, zakaj sem zanje kot podpredsednik stranke toliko zanimiv," se je spraševal Lukšič.

R. B.

Gotovo nisem zadnji v tej vrsti. Gre za vdor politike, predvsem ene stranke v univerzitetni prostor, slednjega bi morala univerza zaščititi.

Igor Lukšič, profesor FDV-ja
Pogovor z Igorjem Lukšičem