Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala, da ovadbe zaradi sovražnega govora Svetlane Makarovič, ne bo vložila. Foto: BoBo
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala, da ovadbe zaradi sovražnega govora Svetlane Makarovič, ne bo vložila. Foto: BoBo
Svetlana Makarovič
"Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost," je Svetlana Makarovič dejala v intervjuju. Foto: BoBo

Intervju s slovensko književnico je 6. januarja opravil spletni portal planetsiol.net. V njem je Makarovičeva izjavila, da "so stvari, ki jih je treba sovražiti". "Po mojem mnenju je Katoliška cerkev v Sloveniji nekaj, kar moraš sovražiti. Jaz to čutim kot svojo državljansko dolžnost."

Pirc Musarjeva ukrepa zgolj v okviru opravljanja svoje funkcije
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je na Twitterju zapisala, da ovadbe zaradi sovražnega govora ne bo vložila. Ob tem je pojasnila, kdaj se je kot informacijska pooblaščenka odzvala na sovražni govor. "Vedno (dvakrat do sedaj) le takrat, ko sem v okviru svojega opravljanja funkcije, torej s področja varstva osebnih podatkov, izvedela za sum storitve kaznivega dejanja. Takrat je po zakonu moja dolžnost, da o sumih storitve kaznivih dejanj obvestim pristojne organe," je zapisala.

Prvič je ovadbo podala zoper tednik Mladina, ko je ta primerjal Grimsa iz SDS-a z Goebbelsom in celotno stranko za nacistično, pred mesecem dni pa se je odzvala drugič, ker je v pismu Majerja poleg stereotipnih nestrpnosti zapisano tudi, da naj bi šlo med predvolilno kampanjo za zlorabo volilnih imenikov, kar je po njenih besedah neposredno v njeni pristojnost. "Ta del že preiskujem. In če je stranka Jankovića to počela, bom odreagirala jasno, glasno in učinkovito," je poudarila.

Pojasnila je še, da sicer obsoja in zavrača vse vrste sovražnega govora proti kateri koli skupini prebivalcev, splošno pristojnost za sovražni govor pa ima varuhinja človekovih pravic. "V primeru Svetlane Makarovič nikjer ne gre za sum zlorabe osebnih podatkov, zato tega zapisa ne preučujem in se z njim niti nimam pravice ukvarjati. Ga pa obsojam in lahko rečem, da je gospa prekoračila vse meje dobrega okusa in strpnosti, ki bi jo od intelektualke pričakovali," je sklenila.

Ali bo ukrepala varuhinja, še ni znano
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik se je glede sovražnega govora že odzvala, vendar konkretno primera Makarovičeve ni komentirala. V prispevku na temo sovražnega govora je na njihovi spletni strani zapisala, da "obsoja vse oblike javno izraženega sovraštva in nestrpnosti, ki so uperjene zoper posameznike ali posamezne skupine zaradi njihovih osebnih okoliščin". Želeli smo izvedeti, kako bo ukrepala v tem konkretnem primeru, vendar zaradi njene odsotnosti to v naslednjih dneh še ne bo znano.

Pristojni so nam sicer povedali, da "varuh povsem razume, da je izjava gospe Svetlane Makarovič lahko globoko prizadela čustva vernikov". V zvezi s tem pa so med drugim poudarili, da "je t.i. sovražni govor izraz medijskega in javnega diskurza in da vsak primer t.i. sovražnega govora še ni kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, kot ga opredeljuje Kazenski zakonik v svojem 297. členu. Zaradi varstva svobode izražanja in še posebej svobode medijev, so pogoji za kazenski pregon govorjene ali pisane besede upravičeno zelo strogi".

Svet katoliških laikov Slovenije izjavo Makarovičeve obsoja "kot zavržno, primitivno in nedopustno", so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarjajo, da slovenska ustava "individualno in kolektivno versko svobodo postavlja ob bok pravici do nedotakljivosti človekovega življenja in prepovedi mučenja".