ŠOS potrebuje 2.500 podpisov. Foto: MMC RTV SLO
ŠOS potrebuje 2.500 podpisov. Foto: MMC RTV SLO

Po mnenju ŠOS-a je število zbranih podpisov že v prvem dnevu jasen signal, da so študenti z zakonom o malem delu, ki so ga poslanci sprejeli v torek, in socialnim položajem v Sloveniji nezadovoljni.

Prav tako je število zbranih podpisov jasno sporočilo državnim svetnikom, da sta vložitev in sprejetje veta nujna koraka k preprečitvi dokončnega sprejetja zakona, so prepričani v ŠOS-u. "Resnično upamo, da nam uspe preprečiti socialno bombo v Sloveniji, na kar opozarjamo že več kot leto dni. Z zakonom o malem delu bi se ravno položaj nas mladih najbolj poslabšal in naredili bomo vse, da zakon v praksi ne bo zaživel," je poudarila predsednica ŠOS-a Katja Šoba.

Podpise zbirajo tudi v ZSSS-ju
Pri zbiranju podpisov so se študentski organizaciji pridružili tudi Zveza svobodnih sindikatov, kjer so že napovedali tudi predlog veta, Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) in podmladek NSi-ja. Za začetek postopka za zbiranje podpisov za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma so potrebovali 2.500 podpisov, za razpis referenduma pa jih morajo zbrati 40.000.

"Zakon škodljiv tudi za delavce"
V ŠOS-u menijo, da je zakon o malem delu izjemno škodljiv tako za dijake in študente kot tudi za brezposelne in redno zaposlene delavce. "Do zdaj se je izkazalo, da je vsak tako slabo pripravljen zakon brez podpore socialnih partnerjev padel tudi na referendumu. Ker menimo, da lahko prihranimo davkoplačevalski denar, ki bi predstavljal predrago zaušnico ministru za delo, družino in socialne zadeve Ivanu Svetliku in vladi, verjamemo v veto državnega sveta," pravi Šoba.

Tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije v sporočilu za javnost znova opozarjajo na negativne posledice malega dela, ki po njihovih navedbah prinaša zelo okrnjene pravice iz dela. Malo delo bo zelo podvrženo zlorabam, recimo na način posojanja napotnic drugim. Poleg tega je to delo bazen "zaposlenih revnih", "dodatno osiromašenih za večji del pravic iz rednega delovnega razmerja", so zapisali.

Ministrstvo: Več kot 90 % študentov bo delalo toliko kot do zdaj
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve pa pravijo, da je "referendum vsekakor legitimna oblika izražanja", a se ob tem sprašujejo, ali "z vidika stroškov in davkoplačevalskega denarja, ki bi ga bilo treba zagotoviti za izvedbo referenduma", upravičen. Na ministrstvu so obenem tudi zavrnili vse očitke ŠOS-a in zatrdili, da bodo bistveno več sredstev namenili za državne štipendije, "poleg tega so omejitve malega dela takšne, da bo več kot 90 odstotkov študentov lahko delalo v enakem obsegu kot do zdaj".