Na blejski policijski postaji zdaj dela 20 policistov. Foto: Policija
Na blejski policijski postaji zdaj dela 20 policistov. Foto: Policija
Vlom
Po besedah bohinjskega župana so se varnostne razmere zaradi prenizkega števila policistov občutno poslabšale, posledice tega pa so vlomi v parkirne avtomate, gostinske lokale in zmanjšan nadzor prometne varnosti. Foto: RTV SLO
Policija
Zanimanja za vrnitev v policijske vrste med upokojenimi policisti ni veliko. Foto: MMC RTV SLO
V Bohinju premalo policistov

Kramar se je namreč s pismom obrnil na ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, v njem pa jo pozval, naj na policijski postaji Bled, ki pokriva tudi bohinjsko območje, poveča število policistov. Po njegovih besedah so se namreč varnostne razmere zaradi prenizkega števila policistov občutno poslabšale, posledice tega pa so vlomi v parkirne avtomate, gostinske lokale in zmanjšan nadzor prometne varnosti. Po Kramarjevem mnenju so težave še večje prav v poletni turistični sezoni - stanje naj bi bilo kritično predvsem ob prireditvah, ko je "s sedanjo kadrovsko zasedbo policistov nemogoče pokriti navzočnost".

MNZ: Kršitev in nesreč manj
Na ministrstvu za notranje zadeve so za MMC pojasnili, da se razmere niso poslabšale. V prvih sedmih mesecih letos se je število kršitev javnega reda in miru po njihovih podatkih bistveno zmanjšalo, število kaznivih dejanj pa ostaja primerljivo z podatkih izpred prejšnjih let.

Po MNZ-jevih podatkih je bilo letos v primerjavi z enakim lanskim obdobjem tudi prometnih nesreč manj - kar za polovico. A ker so ceste na tem delu države letos vseeno vzele dve življenji, opozarjajo, da v zapletenem prometnem položaju nastopa vrsta dejavnikov, ki pogojujejo nastanek nesreč, ki jih policija, tudi z nadzorom, ne more preprečiti.

Trenutno 20 policistov
Na blejski policijski postaji je trenutno zasedenih 20 delovnih mest (mesta je za 24 policistov), en policist se še šola, obenem pa je kranjska policijska uprava med poletno turistično sezono blejskim policistom v pomoč poslala še dva polcista z drugih postaj. In kot so nam še pojasnili na MNZ-ju, blejski policisti vsakodnevno opravljajo delo tudi na območju občine Bohinj.

Trikrat na teden je vodja policijskega okoliša za eno uro na razpolago občanom v policijski pisarni. Kriminalist se občasno vključuje v delo na bohinjskem območju bodisi zaradi obravnave prijavljenih kaznivih dejanj bodisi izvajanja preventivnih dejavnosti in nadzora. Tudi patrulja izvaja nadzor območja najmanj dvakrat dnevno, hkrati pa se na tem območju izvajajo še druge oblike dela, kot so poostreni nadzori, predvsem v prometu.

Kadrovske težave policije
Kadrovske težave so v policiji že dalj časa trajajoča težava. Konec junija smo pisali o tem, da več policistov primanjkuje na območju policijskih uprav Ljubljana, Postojna, Koper in Kranj, na MNZ-ju pa so nam zdaj razložili, da so največje kadrovske težave na območjih, ki jih pokrivajo policisti s policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje in Postojna. Največ policistov primanjkuje v prometu in pri splošnih policijskih nalogah.

Do največjega pomanjkanja policistov prihaja predvsem iz dveh razlogov; relativno velikega števila upokojitev in dejstva, da se morajo novosprejeti policisti pred začetkom samostojnega dela na policijskih postajah ustrezno izobraziti. In prav zaradi tega pomanjaknja so upokojene policiste znova začeli vabiti v svoje vrste, a večjega uspeha ni, saj je do danes na MNZ prispelo 12 vlog upokojenih policistov za ponovno upokojitev. Postopki še niso končani, novi razpisi pa še niso predvideni.

V Bohinju premalo policistov