K odločitvi, da se Žerjav umika še z mesta predsednika SLS-a, je prispevalo nezadovoljstvo, ki ga je začel slutiti v stranki. Kot minister namreč ni imel več toliko časa za stranko. Foto: BoBo
K odločitvi, da se Žerjav umika še z mesta predsednika SLS-a, je prispevalo nezadovoljstvo, ki ga je začel slutiti v stranki. Kot minister namreč ni imel več toliko časa za stranko. Foto: BoBo

Če se politični zemljevid po volitvah ne bo spremenil, nam ni več pomoči, "ljudje, ki so na ulici, pa ne vedo, kaj bi radi", je v pogovoru za sobotno prilogo časopisa Večer dejal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav.
Žerjav je v pogovoru zanikal, da je SLS z odločitvijo, da ne gre v projektno vlado, onemogočil njeno sestavo, "ker za to še zmeraj obstaja možnost v obstoječi sestavi državnega zbora". Kot je pojasnil, je dal jasno vedeti, da za SLS ne bo tako enostavno prestopiti iz ene vlade v drugo. Prejšnji četrtek je na sestanku predsednikoma DeSUS-a in DL-ja Karlu Erjavcu in Gregorju Virantu dejal, da projektna vlada, ki bi jo sestavljali PS in trojček, za SLS ne pride v poštev. "Niso me hoteli slišati. V nadaljevanju so navzven rekli, da je vse dogovorjeno. Pa ni bilo tako," je dejal. V trojčku sicer sam ne goji nobene zamere, a meni, da so bili odzivi do SLS-a preburni.

Potrdil je tudi, da so nagovarjanja k temu, da prevzame mandatarstvo, bila, "a je takšen tip, da ko se nekaj odloči, pri tem vztraja".

Ulice ne gre prezreti
Stališče, da so predčasne volitve najboljša rešitev, pa je po Žerjavovem mnenju prevladalo, ker sta predsednika dveh največjih strank hudo obremenjena s poročilom protikorupcijske komisije, hkrati pa je v tem sklicu parlamenta sedem poslancev s takšnimi ali drugačnimi moralno-etičnimi bremeni. "Če vse to povežemo z dogodki na ulici, kmalu ugotovimo, da vsega, kar govorijo množice na ulicah in trgih, ne moremo prezreti in je najbolj pravično, da se ljudje odločijo in presodijo na volitvah. Potem bomo vsaj vedeli, pri čem smo."

Komentiral je tudi četrtkov sestanek predsednikov parlamentarnih strank pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Kot je dejal, je bil sestanek dobro pripravljen, njegova želja pa je, da sklepe, ki so jih sprejeli, z dejanji tudi uresničijo.

Glede svojega mandata je povedal, da vsi projekti niso bili optimalni, a številni niso tako slabi, kot so bili žolčno napadeni z vsemi topovi. "Z malo več dialoga, komunikacije in strpnosti bi lahko prišli bližje optimumu."

K odločitvi, da se Žerjav umika še z mesta predsednika SLS-a, pa je prispevalo nezadovoljstvo, ki ga je začel slutiti v stranki. Kot minister namreč ni imel več toliko časa za stranko. "Nekateri tega niso razumeli in so začeli govoriti, da je Žerjavu stopilo v glavo, da leti po zraku in da nima več stika z realnostjo," je dejal. Žerjav sicer ostaja član SLS-a, ne bo pa imel nobene funkcije.