Protikorupcijska komisija je na podlagi pridobljene dokumentacije poslancu očitala, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika. Foto: MMC RTV SLO
Protikorupcijska komisija je na podlagi pridobljene dokumentacije poslancu očitala, da je leta 2005 goljufal pri izpitu iz nemškega jezika. Foto: MMC RTV SLO

Znano je, da je ovadbo zoper Mariniča marca lani vložila Komisija za preprečevanje korupcije. Iz pridobljene dokumentacije naj bi bilo namreč razvidno, da je namesto poslanca izpit iz nemškega jezika na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju opravljal nekdo drug.

Kdo je opravil ustni in pisni del izpita?
Pred profesorico Marjeto Ekar naj bi se namreč na ustnem delu izpita pojavila neznana oseba in se poskušala identificirati s ponarejeno študentsko listino.

Ekartova je lani potrdila, da je prepričana, da je na ustnem delu govorila z nekom drugim, ki naj bi ji poleg tega še preprečil identifikacijo, saj naj bi jo odrinil in zapustil kabinet. Kriminalisti pa so nato, tudi na njeno željo, opravili še grafološko analizo pisnega dela izpita, da bi ugotovili, ali je tudi tega opravljal kdo drug.

Vodstvo kranjske fakultete sicer prijave profesorice zaradi poskusa goljufije po štirih letih ni našlo v arhivu, Marinič pa je po izbruhu afere pred dobrim letom in pol vse očitke zavrnil in dejal, da je tako pisni kot ustni del izpita opravljal sam. Povedal je še, da izpita iz nemškega jezika v Kranju ni opravil in izpit čez dve leti opravil na Fakulteti za logistiko v Celju.

DZ Mariniču ni priznal imunitete
Kranjski kriminalisti pa so na podlagi dokazil protikorupcijske komisije opravili preiskavo, s katero so utemeljili sum kaznivega dejanja ponarejanja listin, in na kranjsko tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Kranjsko okrožno državno tožilstvo je nato državnemu zboru posredovalo zahtevo za dovoljenje za kazenski pregon zoper poslanca SDS-a Branka Mariniča. DZ poslancu ni priznal imunitete in tožilstvu omogočil, da nadaljuje kazenski pregon. Tožilstvo je tako lahko vložilo obtožni predlog.