Pavliha se je sicer pred svetom stranke 5. januarja zavzel za vstop v koalicijo s PS-jem, ker da to zahteva abeceda demokracije. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Pavliha se je sicer pred svetom stranke 5. januarja zavzel za vstop v koalicijo s PS-jem, ker da to zahteva abeceda demokracije. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar

"Nobene zamere ni. Odločil se je pač, da gre po svoji poti," je to komentiral Virant.

V odstopni izjavi članom stranke je Pavliha zapisal, da je takšno odločitev sprejel zaradi nespoštovanja demokratične abecede, o čemer je pisal v prvem pismu, ko se je stranka še odločala o morebitnem vstopu v koalicijo s Pozitivno Slovenijo - Listo Zorana Jankovića, poroča spletni portal časnika Delo.

Pavliha v zadnjem pismu pravi, da bo "končno besedo o etičnosti in demokratičnosti politike ter politikov imelo ljudstvo, (vox populi vox Dei), če prej ne, na naslednjih volitvah". Članom stranke je sporočil, da mu nikoli niso bile všeč igre na srečo, dokler ga ni zvabila politika (izvoljen je bil za poslanca na listi LDS, bil je podpredsednik državnega zbora). Še posebej se mu upira politični poker, ki je, kot ugotavlja, "vse bolj čislan v slovenski politikantski igralnici".

Še vedno verjame v vrednote liste
Izpostavil je, da še vedno verjame v vrednote, iz katerih je nastala Lista Virant, stranki sami pa želi "povratek na državotvorno, sredinsko, sodelovalno, povezovalno in vsestransko etično pot". Pavliha je napovedal, da se bo povsem umaknil iz politike in se posvetil raziskovanju, predavanju in pisanju. S spleta je umaknil svoj blog ter ukinil Facebookov in Twitterjev račun.

"Ni razlik med PS-jem in DLGV-jem"
Pavliha se je sicer pred svetom stranke 5. januarja zavzel za vstop v koalicijo s PS-jem, saj naj bi to zahtevala abeceda demokracije. Sodelovanje z Jankovićem je utemeljil s tem, da je PS zmagal na nedavnih volitvah in da mora zato, ker je ljudstvo izrazilo voljo, ki je ne sme nihče prezreti, dobiti priložnost za oblikovanje vlade.

Meni, da so v vodstvu stranke nekoliko pristranski pri odločanju o vstopu v eno izmed mogočih koalicij, še zlasti zato, ker je ugotavljal, da ni bistvenih programskih razlik med PS-jem in DLGV-jem. Pavlihovih mnenj na svetu stranke niso upoštevali, ker je bil službeno odsoten v tujini.

Virant pravi, da zamer ni
"Marko Pavliha ima pač drugačno stališče, ki ga je že večkrat izrazil, izstop pa je njegova legitimna pravica," je to odločitev komentiral predsednik stranke Gregor Virant. Danes sta se že pogovarjala. "Nobene zamere ni, ne z moje ne z njegove strani. Odločil se je pač, da gre po svoji poti," je dodal.

Jani Soršak je takšno odločitev pričakoval, vzdušje v stranki pa po njegovih besedah ostaja nespremenjeno.