Karl Erjavec pravi, da DeSUS nima kadrovskih zahtev, bodo pa vztrajali pri nekaterih svojih ključnih točkah, predvsem obliki pokojninske reforme. Foto: BoBo
Karl Erjavec pravi, da DeSUS nima kadrovskih zahtev, bodo pa vztrajali pri nekaterih svojih ključnih točkah, predvsem obliki pokojninske reforme. Foto: BoBo
Zoran Janković in Gregor Virant
Največja neznanka pri sodelovanju v koaliciji je Virantova stranka. Foto: BoBo

Potem ko je predsednik republike Danilo Türk v četrtek za mandatarja predlagal predsednika Pozitivne Slovenije, je Janković napovedal, da bi bila lahko koalicijska pogodba usklajena že danes. Da si zagotovi potrebnih 46 glasov v parlamentu, ki bi mu podelili mandat za sestavo vlade, ima sicer na voljo sedem dni. Seja državnega zbora bo namreč najverjetneje v torek ali sredo.

Usklajevanja z SD-jem, Listo Virant in DeSUS-om se tako nadaljujejo. Pozitivna Slovenija jim je dopoldne poslala čistopis predloga koalicijske pogodbe. "Zaključili smo prvi krog pregledovanja koalicijske pogodbe. Nekatera vprašanja so ostala še odprta," je povedal Janko Veber iz SD-ja. "Ne morem govoriti o tem, da bi obstajala velika razhajanja, ampak o tem, da je prvi krog za nami." Vsebino bodo usklajevali tudi v soboto ob 10. uri v prostorih poslanske skupine Pozitivne Slovenije.

O sodelovanju morajo določiti še organi strank
SD sicer že nekaj časa poudarja, da so pripravljeni vstopiti v vlado, vse bliže koaliciji naj bi bili tudi v DeSUS-u. Za DeSUS je po besedah generalnega sekretarja Ljuba Jasniča pomembno predvsem to, da se v koalicijski pogodbi določi polovično usklajevanje pokojnin in razmerje 30 proti 70, kar pomeni, da 30 odstotkov usklajevanja predstavlja rast življenjskih stroškov, 70 odstotkov pa rast plač. Kandidat za mandatarja Zoran Janković se je s poslansko skupino DeSUS-a že sestal.

Poslanec DeSUS-a Franc Jurša je po srečanju dejal, da se DeSUS še naprej pogaja s Pozitivno Slovenijo o vstopu v koalicijo. Zanimajo jih položaji državnih sekretarjev in direktorjev direktoratov na področjih zdravstva, sociale in verjetno tudi šolstva in kulture. Če bo nastala trdna koalicija, v kateri bodo štiri stranke, Jurša med njimi pričakuje tudi DeSUS. Če pa ne bo trdne koalicije, je vprašanje, koliko smiselno je biti del te vlade, je dejal poslanec. Napovedal je še, da bo DeSUS o vstopu v koalicijo najverjetneje odločal v torek.

Virantovi se bodo odločili v ponedeljek
Če želi močno vlado z več kot polovico glasov v parlamentu, pa potrebuje tudi Listo Virant. Vidni član stranke Marko Pavliha se je v četrtkovem pismu zavzel za vstop v koalicijo s Pozitivno Slovenijo.

Gregor Virant, ki se je na kratko oglasil v SLS-ovih poslanskih prostorih, pa je dejal, da se bo svet stranke sestal v ponedeljek ob 16. uri in takrat dokončno odločil, v katero od koalicij bo stranka stopila.

Pripravlja se tudi "plan B"
Usklajevanja še vedno potekajo tudi o osnutku koalicijske pogodbe, ki ga je predsednik SDS-a Janez Janša poslal strankam NSi, Lista Virant, SLS in DeSUS. DeSUS sicer pri usklajevanjih ne sodeluje. Poslanec NSi-ja Matej Tonin je pojasnil, da je to zgolj "plan B," če Jankoviću ne bi uspelo sestaviti vlade.

Danes so tako predsednica NSi-ja Ljudmila Novak, Virant in evropski poslanec iz vrst SDS-a Milan Zver obiskali predsednika SLS-a Radovana Žerjava.

Odločajo še organi strank
Kako se bodo iztekla pogajanja, ki jih vodi Janković, bo sicer moralo biti znano prav kmalu. Pogajalec stranke Janez Šušteršič je namreč poudaril, da bodo morali usklajevanje končati še pred začetkom prihodnjega tedna, saj morajo o koalicijskem sodelovanju odločiti še organi strank. Lista Virant se bo tako o tem, katera koalicijska pogodba je zanjo sprejemljivejša, odločila na svetu stranke, ki bo v ponedeljek. Po statutu SD-ja o koalicijskem sodelovanju stranke odloča konferenca, ki je najvišji organ stranke med kongresoma. Tudi v DeSUS-u o vstopu v koalicijo odloča svet stranke.