Gregor Virant je zavrnil nekatere komentarje, ki so se pojavljali, češ da je njegova stranka zavlačevala oblikovanje vlade.
Gregor Virant je zavrnil nekatere komentarje, ki so se pojavljali, češ da je njegova stranka zavlačevala oblikovanje vlade. "Niti za minuto," je poudaril in dodal, da so odločitev o mandatarju sprejeli v roku. Foto: BoBo

Janković ni imel svojega koncepta koalicijske pogodbe. Celo dejal je na začetku pogajanj, da se mu zdi koalicijska pogodba čisto nepomemben papir.

Gregor Virant
Zoran Janković
"Počakati moramo na to sredo, videti, ali bo Janković dobil mandat," je dejal Virant, ki o odločitvah drugih strank ni želel ugibati. Foto: BoBo

Nimam odgovora, v kateri točki smo bili prepozni. Predlog za mandatarja je padel prejšnji teden. Rok za odločitev o tem mandatarju je sreda. Kje smo zamudili minuto?

Gregor Virant
Janez Janša
Virant je dejal, da se sliši logično, da bo mandatarstvo dobil Janša, če Janković v sredo na bo uspešen. "Domnevam, da bo Janša poskušal oz. nadaljeval s pogajanji za sestavo koalicije," je napovedal. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

V pogovoru z Igorjem E. Bergantom v Odmevih je predsednik Liste Virant Gregor Virant komentiral odločitev svoje stranke o nevstopu v Jankovićevo koalicijo in zatrdil, da verjame in upa, da bo v drugem krogu glasovanja mandatar izvoljen.

V pravniškem jeziku izraz parafirati pomeni "doseči soglasje glede formulacije besedila". Kako je mogoče, da ste lahko formulirali koalicijsko pogodbo, ki ste jo zdaj zavrnili s številnimi pripombami?
Pod tisto parafo Janeza Šušteršiča je bilo tudi zelo jasno naznačeno, da so stvari, ki so problematične, ki jih bomo mi obravnavali na svetu. Veliko pripomb na to koalicijsko pogodbo je bilo na svetu, predvsem pa je pomembno to, kar je Šušteršič jasno povedal. Pravega koncepta s strani Pozitivne Slovenije ni bilo. Ta koalicijska pogodba je bolj seštevek pripomb, ki smo jih dajali drugi, in ko se pogajaš s stranko, ki nima pravega koncepta, se vprašaš, ali je to tista prava pot za državo.

To se da razumeti tako, da kritizirate Jankovića, da je bil preveč popustljiv. Tudi do vas.
Do 21. decembra, ko se mu je zgodila t. i. črna sreda, ni bilo praktično nič mogoče. Dvig DDV-ja je bil dejstvo, določeni ljudje so bili nesprejemljivi, potem je bilo kar naenkrat vse mogoče. Ali ne postavlja to določenih vprašanj verodostojnosti takih pogajanj? Koalicijska pogodba, ki je nastala, ima okoli 20 strani. Od teh 20 strani je velika večina teksta sestavljena iz pripomb, ki jih je dajala stranka SD in ki jih je dajala naša državljanska lista. To pomeni čisto poenostavljeno povedano, da Janković ni imel svojega koncepta koalicijske pogodbe. Celo dejal je na začetku pogajanj, da se mu zdi koalicijska pogodba čisto nepomemben papir.

Je pa znan po tem, da mnenja glede tega spreminja, recimo korupcija. Glasovanje na svetu liste ni bilo enotno. V strankah imajo ljudje različna mnenja. Kako ste lahko prepričani, da bo osem vaših poslancev v sredo glasovalo tako, kot se je odločil svet stranke?
Glasovanje je bilo enotno. Članov sveta stranke je 15. Danes nas je bilo 14, ker je Pavliha manjkal, zato nihče ni glasoval proti. Glede na njegovo stališče bi verjetno glasoval proti, če bi bil na seji. Drugače pa smo sprejeli ta sklep brez glasu proti. Vsi naši poslanci se s tem sklepom strinjajo.

Vsi za, ali se je tudi kdo vzdržal?
Od 14 glasov je bil eden vzdržan in 13 za, a ta ni bil poslanec DZ-ja. Imamo osemčlansko poslansko skupino in vseh osem poslancev je bilo za predlagani sklep in bodo v sredo tudi tako glasovali.

Glede na to, da še ni jasno, kako se bo odzval DeSUS, Zoranu Jankoviću v sredo verjetno ne bo uspelo sestaviti vlade. Pričakujete, da bo odstopil od mandatarstva?
To prepuščam njemu.

Zanimivo je, da ste se sočasno, sicer neformalno, pogajali z Janezom Janšo, ki skuša oblikovati desnosredinsko koalicijo, seveda še neuradno, ker sploh ni imenovan za mandatarja. Tudi tam ste parafirali koalicijsko pogodbo. S takšnimi pripombami kot v zvezi z Jankovićevo?
Programsko, še posebej na gospodarskem področju, kar je najpomembnejše v prihodnjih letih za Slovenijo, smo zanesljivo bližje desnosredinskim strankam, a je o pogajanjih z desnosredinsko koalicijo danes preuranjeno govoriti. Počakati moramo na to sredo, videti, ali bo Janković dobil mandat. Če ga bo, bomo konstruktivno kot opozicija pomagali in sodelovali na vseh točkah, s katerimi se strinjamo. Če mandata ne bo dobil, potem domnevam, da nas bo nekdo drug povabil k tem pogajanjem in bomo pristopili k pogajanjem.

Pravila so zelo jasna. Predsednik Türk bi moral Janezu Janši podeliti mandatarstvo. Ste se pripravljeni z Janšo pogovarjati, še preden mu ga podeli?
Gremo lepo po logičnih korakih. Počakajmo do srede, vidimo, kaj se v sredo zgodi, in potem počakamo na povabilo. Smo stranka, ki ima v parlamentu osem glasov, torej ne moremo voditi igre. Mi povemo, kakšno je naše mnenje. Zdaj smo to mnenje povedali. Zavračam tudi nekatere komentarje, ki so se pojavljali, češ da mi zavlačujemo oblikovanje vlade. Niti za minuto. Predlog predsednika republike je prišel. Je prišel na določen datum, ne zato, ker bi mi kar koli zavlačevali. Predsednik se je pač odločil, da takrat mandatarja predlaga. Mi smo to pozdravili, rekli, da je to modra odločitev, in obljubili, da bomo v roku sprejeli odločitev. Dva dni pred glasovanjem smo jo sprejeli.

S tem se je težko strinjati, glede na to, da ste vi pomagali odložiti to odločitev zaradi predloga o morebitnem tretjem mandatarju. Če tega ne bi bilo, bi se verjetno predsednik države lahko odločil prej.
Mi predsednika republike nismo prosili, ali mu svetovali, ali se kakor koli spuščali v njegovo odločanje, koga bo predlagal za mandatarja. Mi smo s pobudo vlade ustavne večine, torej o povezovalni vladi, o tretjem mandatarju, ki bi povezal večji del slovenskega političnega prostora, povedali svoje mnenje. Nismo želeli nič zavlačevati. Tudi rok, ki smo ga dali drugim strankam, da se o tem izrečejo, je bil čez praznike. V tem smislu ni bil izgubljen čas. In nismo uspeli. Smo stranka z osmimi poslanci. Tudi vse tri stranke, ki smo to pobudo dale, skupaj imamo samo 20 poslancev. Ni nam uspelo, smo pa povedali svoje mnenje. Še danes mislimo, da bi bilo najbolje imeti takega tretjega, povezovalnega mandatarja.

Ta možnost je zdaj za vas dokončno pokopana?
Mi smo jo dali, nočemo je spodbujati, ker imamo premalo glasov, da bi jo lahko. Bilo bi prepotentno, če bi jo. Povedali smo svoje mnenje, in tukaj se zgodba konča.

Prosto po Šušteršiču, ki je omenil samo dva mandatarja, sta možna 2 - 1 = 1 = Janez Janša?
Kot rečeno. Počakajmo na dogajanja po sredi. To, kar ste rekli, se sliši logično. Domnevam, da bo Janša poskušal oz. nadaljeval pogajanja za sestavo koalicije. Postopki po ustavi in poslovniku DZ-ja pa so jasni. Najprej glasovanje o tem mandatarju, potem ima v drugem krogu znova predsednik republike ali pa najmanj 10 poslancev pravico predlagati svojega kandidata. In potem se glasuje o tistem, lahko jih je tudi več, o vsakem posebej. Verjamem in upam, da bo v drugem krogu mandatar izvoljen.

Niste podprli Jankovića, ker nima rdeče niti. Pred volitvami ste dejali, da Janeza Janše ne podpirate zato, ker naj bi ravnal nedemokratično. Ta opcija za vas tudi, po vsem tem, kar ste dejali prej, ni najboljša?
Nič na tem svetu ni idealno. Povedali smo, da Janković za nas ni pravi mandatar. Tudi Janša ni idealni, optimalni mandatar. Če bo prišlo do pogajanj z njim, se bo v teh pogajanjih pokazalo, ali bo do koalicije prišlo, ali smo pripravljeni to koalicijo podpreti. Pogajanja, ki so tekla v pretekli dneh, nakazujejo, da bi bilo to mogoče. Tudi tukaj pa nas na koncu čaka odločitev sveta stranke.

Do zdaj z odločitvami niste bili ravno hitri, ne glede na to, kar ste nam razložili ...
Ampak nikoli prepozni.

Bi se vam vendarle zdelo, če bi vsi predstavniki slovenske politike, vključno z novinci - vami in Jankovićem, po volitvah ravnali hitreje, bolj odločno?
Nimam odgovora, v kateri točki smo bili prepozni. Predlog za mandatarja je padel prejšnji teden. Rok za odločitev o tem mandatarju je sreda. Kje smo zamudili minuto?

Lahko bi se začeli pogovarjati prej.
Teh pogovorov je bilo popolnoma dovolj, da smo lahko sprejeli odgovorno odločitev.

Kakšno odločitev pričakujete v sredo?
O odločitvah drugih strank ne želim ugibati.

Janković ni imel svojega koncepta koalicijske pogodbe. Celo dejal je na začetku pogajanj, da se mu zdi koalicijska pogodba čisto nepomemben papir.

Gregor Virant

Nimam odgovora, v kateri točki smo bili prepozni. Predlog za mandatarja je padel prejšnji teden. Rok za odločitev o tem mandatarju je sreda. Kje smo zamudili minuto?

Gregor Virant