"Kakšnih velikih premikov v vsem skupaj ne vidim, od Baričevičevih pa tudi nisem dobil formalno nobene pobude za dogovor, medtem ko sem jo sam v teh letih večkrat podal," pravi Meglič. Foto: MMC RTV SLO

Po Baričevičevi smrti februarja letos sem prek odvetniške družbe Matoz spet podal odškodninski zahtevek, na katerega ni bilo odgovora od zakonitih dedičev. Zato sem zdaj skeptičen, da bi namera o poravnavi bila iskrena.

Stanislav Meglič za MMC

"Sodišče je po štirih letih in pol končno ugotovilo, da so me psi napadli in bo v naslednjih dneh izdalo vmesno sodbo. V njej ne bo višine odškodnine, ampak le ugotovitev, da je do napada prišlo in kdo nosi odgovornost," je za MMC trenuten položaj na sodišču opisal Stanislav Meglič.

Megliča so psi Zore Roter in Saše Baričeviča napadli leta 2006, dobil pa je hude telesne poškodbe. Takrat je vložil odškodninski zahtevek, a kot pravi, v pol leta od lastnikov psov ni dobil nobenega odgovora, zato je šel v tožbo. V vseh teh letih se lastnika z njim nista bila pripravljena pogoditi, zato sam dvomi, da so besede, ki jih je izrekel odvetnik staršev pokojnega Baričeviča o možnosti zunajsodnega sporazuma, iskrene.

Preberite Megličevo izpoved o napadu psov:
"Prepričan sem bil, da bom umrl"

Meglič zahteva odškodnino in mesečno rento
Po tragični smrti Baričeviča, ki so ga februarja do smrti pogrizli njegovi psi, je namreč ponovno vložil odškodninski zahtevek, a od zakonitih dedičev pokojnika ni dobil odgovora. Če so starši, ki so dediči po Baričeviču (Zora Roter je umrla že pred leti), pripravljeni na pogoditev, je poravnava vedno mogoča, a od svojih zahtev, pravi Meglič, ne bo odstopal.

Zahteva namreč nekaj več kot 112.000 evrov povrnitve nepremoženjske škode (telesne poškodbe, duševne bolečine), okoli 40.000 evrov povrnitve premoženjske škode (materialni stroški zdravljenja, izpad dohodka) in 450 evrov mesečne rente.

Dediča se o zapuščini še nista odločila
Sodišče o odškodnini zdaj še ne bo razsojalo, saj čaka na končanje zapuščinskega postopka. Takrat bosta dediča povedala, ali sprejmeta dediščino ali ne. Če starši ne sprejmejo dediščine, bo Meglič zahtevek naslovil na državo, ker država v tem primeru deduje po pokojniku.

"Ker se zadeva vleče in trajajo sodni postopki tako dolgo, saj se dobivamo vsake tri mesece, pa se stvar nikamor ne premakne, saj je pravosodje tako počasno, hkrati pa je tudi država odgovorna, ker ni poskrbela za varnost in ni odstranila teh psov že pred napadom name, sem prepričan, da je nosi objektivno odgovornost tudi država," je prepričan Meglič. Ali bo tudi proti državi sprožil postopke, se še ni odločil, a poudarja, da razmišlja "o vseh možnih pravnih sredstvih, da bi zadostil pravici."

Po Baričevičevi smrti februarja letos sem prek odvetniške družbe Matoz spet podal odškodninski zahtevek, na katerega ni bilo odgovora od zakonitih dedičev. Zato sem zdaj skeptičen, da bi namera o poravnavi bila iskrena.

Stanislav Meglič za MMC