Mesec je poudaril pomembnost referenduma o izstopu iz Nata za Levico. Foto: BoBo/Borut Živulović
Mesec je poudaril pomembnost referenduma o izstopu iz Nata za Levico. Foto: BoBo/Borut Živulović
Cerar v Odmevih o ustanovni seji DZ-ja in tožbi proti Hrvaški
Dvotirno iskanje koalicije


Po besedah koordinatorja Levice Luke Mesca je na obeh straneh interes za sodelovanje, ali in na kakšen način bo do njega prišlo, pa bodo pokazali vsebinski pogovori, za katere so se dogovorili.
Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je pojasnil, da je šlo za začetni pogovor, kakršnega je opravil tudi z nekaterimi drugimi strankami. "Mislim, da je bilo težko pričakovati, da bi se danes kar zmenili," je dejal. So se pa po njegovih besedah dogovorili, "da bodo delali vsebino, kar je bistveno, vse preostalo pa še sledi".

Na vprašanje, ali je v programu Levice kaj, kar je po njegovi oceni nesprejemljivo, je odvrnil, da so danes iskali bolj tisto, o čemer se strinjajo, in se tudi niso lotili kakšnih zelo poglobljenih vprašanj.
Pogovarjali so se predvsem o zdravstvu, privatizaciji, demokraciji, tudi o stanju kulture dialoga v družbi, je pojasnil Mesec in dodal, da so v Levici eksplicitno opozorili, da trenutna vlada državnim skladom, kot je Kad, dopušča, da kršijo strategijo upravljanja državnih naložb, pri čemer je omenil Gorenje in Cinkarno Celje. "In tudi tukaj smo se strinjali, da so takšne prakse nedopustne," je povedal Mesec.

Kot je dejal, je zanje ključno, kaj bo pisalo v koalicijski pogodbi oz. sporazumu, zato se bodo v prvi vrsti pogovarjali o vsebini, kadrovske zahteve pa niso v ospredju. "Ali bomo šli v vlado, ali bomo z njo sodelovali, ali pa bomo ostali v opoziciji, to bodo pa pokazali vsebinski pogovori," je dejal Mesec.

Levica za referendum o izstopu iz Nata
Referendum o izstopu iz Nata in preusmeritev denarja za obrambo v zdravstvo, socialo in razvoj sta po Meščevih besedah za Levico pomembni zahtevi. Na vprašanje, ali sta pogoj za vstop v koalicijo, pa je odgovoril, da ima Levica zelo obsežen program in da na koncu ne bo sam tisti, ki bo presojal o tem, ali je realizacija programa v potencialni koaliciji zadostna. Stranka bo tista, ki bo odločala o tem, ali je zadosten delež njihovega programa realiziran, na tej podlagi pa bodo sprejeli odločitev, kakšno bo njihovo sodelovanje z vlado oz. ali bodo ostali v opoziciji.

Je pa Mesec danes poudaril, da vztrajajo pri stališču izpred volitev, da se ne bodo pogovarjali s SDS-om in SNS-om ter da ne vidijo nobene možnosti, da bi bili v koaliciji z NSi-jem. S preostalimi strankami pa se bodo pogovarjali.

Za Šarcem je sicer že več pogovorov z levosredinskimi strankami o morebitnem koalicijskem povezovanju. O možnostih sodelovanja so prejšnji teden govorili tudi na skupnem srečanju s predsednikom SMC-ja Mirom Cerarjem in Alenko Bratušek.

Je pa potrdil, da so bila pogajanja z blokom LMŠ-SMC-SAB začasno prekinjena, po njegovih besedah zato, ker so "pač ugotovili, da bo potrebnega očitno nekoliko več časa". Vsak mora preučiti zadeve v svoji stranki, je pojasnil in dodal, da za kakšen dan ali dva ne bo zaradi tega nobene škode. Nikakor pa ne gre za to, da bi stvari dali ad acta, je zagotovil.

Predsednik stranke SMC Miro Cerar je zavrnil poročanja v medijih, da SMC svoje sodelovanje v koaliciji, ki bi jo vodil LMŠ, pogojuje z imenovanjem Cerarja za predsednika državnega zbora in z dodelitvijo nekaterih ministrskih mest SMC-ju.

Kot je dejal, SMC podpira oblikovanje levosredinske vlade "in zdaj, ko je znano, da želi to vlado sestaviti Marjan Šarec, smo mu dali polno podporo, da to stori in smo pripravljeni z njim v tej levosredinski vladi sodelovati. Pričakujem pa, da bo Šarec dal na mizo predlog koalicijskega sporazuma in da se bomo začeli pogovarjati o vsebinah in seveda o resorjih." Ob tem je dodal, da se mora skupina strank, ki želi tvoriti koalicijo, dogovoriti tudi o predsedniku DZ-ja, ta proces pa da mora voditi Marjan Šarec.

Cerar je ponovil, da SMS ne bo sodeloval v koaliciji s SDS-om. To je povedal v informativnem pogovoru po telefonu tudi prvaku SDS-a Janezu Janši, ki ga je po volitvah zanimalo, kakšno je stališče SMC-ja. "Do danes od Janše nisem dobil nobenega predloga glede koalicijskega sporazuma ali resorjev," je zatrdil.


V petek bo znanega več

Konkretno se Šarec tudi še ni opredelil do tega, koga bodo podprli za predsednika DZ-ja na ustanovni seji v petek. Neuradno je bilo sicer slišati, da si tega položaja želi dozdajšnji premier, ki opravlja tekoče posle, Cerar. Kdo bo zasedel predsedniško mesto v DZ-ju, je bilo običajno vezano na izid na volitvah, je dejal Šarec, a dodal, da je vse stvar dogovorov, "nič ni dokončnega, nihče ni zaprl vrat", do petka pa je še kar nekaj dni.

Ponovil pa je, da LMŠ kot stranka ne bo predlagal svojega kandidata za predsednika DZ-ja. Kako bodo ravnali, tudi še niso razkrili v Levici. Mesec je napovedal, da se bodo o podpori potencialnim kandidatom odločali v sredo.

Predsednik SDS-a Janez Janša je poklical vodjo poslancev SD-ja Matjaža Hana, a v SD-ju se držijo predvolilnih izjav, da ne bodo sodelovali s politiko, ki gradi na širjenju neresnic in izključevanju, je povedal predsednik SD-ja Dejan Židan v odgovoru na vprašanje, ali so v SD dobili konkretno vabilo k sodelovanju v prihodnji vladi od Janše ali Marjana Šarca.

Kar se tiče sestavljanja levosredinske koalicije, med različnimi strankami ves čas potekajo intenzivni pogovori, a pri SD-ju so se odločili, da ne bodo seznanjali javnosti s posameznimi pogovori, ampak takrat, ko se kaj tudi dogovorijo, je dodal Židan.
Cerar v Odmevih o ustanovni seji DZ-ja in tožbi proti Hrvaški
Dvotirno iskanje koalicije