Luka Mesec je dejal, da ga v primeru, da Šarec ne bo odstavil Črnčeca, ne bi presenetila premierjeva imitacija Janeza Drnovška, ki naj bi nekoč dejal, da
Luka Mesec je dejal, da ga v primeru, da Šarec ne bo odstavil Črnčeca, ne bi presenetila premierjeva imitacija Janeza Drnovška, ki naj bi nekoč dejal, da "mandatar le enkrat potrebuje 46 glasov". Foto: BoBo
Damir Črnčec je kamen spotike med Levico in premierjem. Foto: BoBo
Premier Šarec se ne strinja z oceno, da se odnosi z Levico krhajo. Foto: BoBo/Žiga Živulović

"Mi se bomo v petek pogovorili, tako kot se pogovarjamo že ves čas, tako da ne vidim nekih težav," je dejal Marjan Šarec nocoj pred neformalnim vrhom voditeljev EU-ja v Salzburgu. Premier se ne strinja z oceno, da se odnosi z Levico krhajo.

V torek je spletna Mladina poročala, da je Levica odpovedala za torek predviden podpis sporazuma o sodelovanju z vlado zaradi nezadovoljstva z imenovanjem Damirja Črnčeca za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, odgovornega za nacionalno varnost. Koordinator Levice Luka Mesec je v izjavi v državnem zboru (DZ) povedal, da se je zataknilo, "ker je Levica nezadovoljna z odstopanjem od parafiranega dogovora glede sodelovanja z vlado".

Po njegovih navedbah skušajo nekateri ministri in predstavniki strank vladnega petorčka že več tednov razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da gre le za seznam lepih želja. Med ključnimi vprašanji, o katerih se želi Levica pogovoriti, so po Meščevih besedah vprašanje prodaje NLB-ja, vprašanje oborožitve dveh bataljonskih skupin za Nato in državni proračun. Želijo zagotovilo, da se bodo dogovorjenega v parafiranem sporazumu držali, je pojasnil.

S premierjem Marjanom Šarcem se želijo pogovoriti o tem, kakšen status ima sporazum, kako ga bodo udejanjali, predvsem pa želijo preprečiti presenečenja, kot je bilo imenovanje Črnčeca, ki da je nesprejemljiv za levosredinsko vlado. Mesec je spomnil, da je Levica pristopila k sodelovanju s petorčkom ravno zato, da se prepreči "vzpon ljudi s stališči, kakršne izraža Črnčec na družbenih omrežjih, na oblast".

Bo Šarec odstavil Črnčeca?
"To uteleša predvsem SDS, ki je bila glavni alternativni kandidat za sestavo vlade, če ne bi bilo dogovora s petorčkom," je dejal Mesec. Kaj se bo zgodilo, če Šarec državnega sekretarja ne bo odstavil, ni želel vnaprej napovedati. Je pa povedal, da ga v tem primeru ne bi presenetila imitacija nekdanjega predsednika Janeza Drnovška, ki naj bi nekoč dejal, "da mandatar le enkrat potrebuje 46 glasov". S temi besedami je Mesec odgovoril na vprašanje, ali je imenovanje Črnčeca morda Šarčeva poteza v smeri, da se "znebi" Levice po tistem, ko je v DZ podprla njegovo imenovanje.

Vodja poslanske skupine LMŠ-ja Brane Golubović je za medije pojasnil, da se bosta vodstvi LMŠ-ja in Levice v petek pogovorili o odprtih vprašanjih, in sicer s ciljem, "da jih čim bolj zaprejo". Golubović verjame, da bodo prihodnji teden podpisali protokol o sodelovanju.

Ob očitkih Levice je zatrdil, da v LMŠ-ju parafiran dogovor z Levico jemljejo resno in bodo naredili vse za to, da zaprejo odprta vprašanja o sodelovanju. Na vprašanje, ali bo Šarec vztrajal pri imenovanju Črnčeca, pa je Golubović odgovoril, da je to vprašanje za premierja.

Bo peterček zgladil spor z Levico?
Damir Črnčec za Levico kamen spotike
Bo peterček zgladil spor z Levico?
Damir Črnčec za Levico kamen spotike