Mesec pravi, da so pomembnejše bitke še pred njimi. Foto: BoBo
Mesec pravi, da so pomembnejše bitke še pred njimi. Foto: BoBo
IDS se je na kongresu zavzel za končanje privatizacije

Po Mesečevih besedah se v Sloveniji boj za svobodo in enakost vnovič začenja in Iniciativa za demokratični socializem (IDS) in ZL sta nanj več kot pripravljena. Eno od bitk zoper neenakost so po njegovih besedah že dosegli s spremembami zakona o zakonski zvezi. Večina bitk, h katerim so se zavezali, pa je še vedno pred njimi, je ocenil.

Med temi je izpostavil odpis dolgov revnim, preoblikovanje Slovenskega državnega holdinga in slabe banke "iz institucij za razprodajo v institucijo za koordiniranje državnega lastništva in uvajanje delavskega upravljanja", omejevanje plačnih razmerij, boj proti davčnim oazam, pravično davčno reformo, boj proti zaslužkarstvu "akademskih mandarinov" v javnem sektorju, izstop iz Nata in demilitarizacijo, pa tudi "konec servilnosti slovenskih elit Bruslju in Frankfurtu".

ZL se ne namerava vmešavati v napenjanje mišic
Podal je tudi komentar aktualnega političnega dogajanja. Poudaril je, da je na težave privatizacije treba opozarjati, vendar se ZL po njegovih besedah ne bo pretirano vmešaval t. i. afero Veberkom, saj jo razumejo zlasti kot "merjenje moči med SMC-jem in SD-jem". Pri tem se po oceni Mesca "na prvi pogled zdi, da bolj popušča SD kot SMC".

Po besedah člana sveta Blaža Jelenca je kongres danes sprejel nov statut, ki uokvirja njihovo formalno delovanje, izvolili pa so tudi nekatere organe stranke, in sicer nov svet, nadzorni odbor, disciplinsko komisijo in volilno komisijo.

IDS se je na kongresu zavzel za končanje privatizacije