SMC, ki je na sobotnem kongresu svoje ime iz Stranka Mira Cerarja spremenil v Stranka modernega centra, ima še naprej največjo podporo v slovenskem političnem prostoru. Foto: BoBo
SMC, ki je na sobotnem kongresu svoje ime iz Stranka Mira Cerarja spremenil v Stranka modernega centra, ima še naprej največjo podporo v slovenskem političnem prostoru. Foto: BoBo

SMC, ki je na sobotnem kongresu svoje ime iz Stranka Mira Cerarja spremenila v Stranka modernega centra, ima še naprej največjo podporo v slovenskem političnem prostoru. V tokratni anketi Dela ji je podporo namenilo 15,2-odstotka anketirancev, kar je sicer 1,6 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Podpora je padla tudi SDS-u, ki bi mu glas na volitvah namenilo 11,7-odstotka anketiranih (februarja 14,8 odstotka).

SDS-u se je tokrat močno približal ZL, ki je v tokratni anketi dobil kar 10,3-odstotno podporo (februarja 6,7). Na četrto mesto se je s 6,3 odstotka podpore uvrstil SD, peti je NSi s štirimi odstotki podpore in šesti Desus s tremi odstotki podpore.

V primerjavi s februarsko anketo je nekoliko zrasla podpora vladi in parlamentu. Vlado podpira dobra četrtina, četrtina ji je namenila srednjo oceno, ne podpira pa je 45 odstotkov vprašanih.

Poslanci ZL-ja postajajo vedno bolj priljubljeni
Na marčni lestvici priljubljenosti politikov je na prvem mestu še naprej predsednik republike Borut Pahor, sicer z nekoliko nižjo oceno kot februarja (3,32). Sledi mu evropska komisarka Violeta Bulc (3,30), premier Miro Cerar pa je na tretjem mestu (3,10).

Za njim so se zvrstili kmetijski minister in predsednik SD-ja Dejan Židan (3,09), poslanec ZL-ja Luka Mesec (3,08) in njegova poslanska kolegica Violeta Tomič (2,95) ter vodja poslanske skupine NSi-ja Matej Tonin (2,78). Največje zvišanje ocene pa je dobil poslanec ZL-ja Matjaž Hanžek (2,78), ki je zdaj na osmem mestu.

Anketo je za uredništvo časnika Delo med 2. in 5. marcem opravil oddelke za tržne raziskave Dela Stik na vzorcu 600 odraslih državljanov.