Po njegovih besedah imajo na vladi finančni okvir 100 milijonov evrov, ki ga lahko država letos nameni za reševanje položaja upokojencev. S štirimi ukrepi bodo po njegovih besedah ciljno najbolj pomagali tistim skupinam, ki so med upokojenci najbolj ogrožene.

V vladi so sprejeli ukrepe za pomoč upokojencem, napovedujejo pa, da bodo prenovo pokojninskega sistema pripravili v naslednjem letu in pol. Foto: Pixabay
V vladi so sprejeli ukrepe za pomoč upokojencem, napovedujejo pa, da bodo prenovo pokojninskega sistema pripravili v naslednjem letu in pol. Foto: Pixabay

Prva skupina so invalidi oziroma invalidsko upokojeni, ki jih kar 37 odstotkov živi pod pragom revščine. "Tisti invalidi, ki so delali krajši delovni čas, bodo po 1. januarju 2024 obravnavani, kot da so delali polni delovni čas, zato da se jim bo povečala osnova za odmero pokojnine," je napovedal minister Mesec.

Naslednja skupna so vdove in vdovci, saj med njimi vsako četrto gospodinjstvo živi pod pragom revščine. "Zato bo tam, kjer sta bila oba zakonca že upokojena, pa je eden od njiju umrl, preostali član družine prejemal vsaj minimalno zajamčeno pokojnino, ki bo po novem 700 evrov mesečno," je pojasnil minister.

Tretji ukrep je dvig vseh pokojnin za 1,8 odstotka s 1. novembrom letošnjega leta. Po ministrovih besedah "to pomeni, da bo zajamčena pokojnina znašala, kot smo obljubili v koalicijski pogodbi, torej 700 evrov na mesec." Zajamčena pokojnina bo veljala tudi januarja, februarja pa bo nova uskladitev.

Zadnji vladni ukrep pa je, da bodo upokojenci v juniju prejeli letni dodatek med 145 in 455 evri – odvisno od višine pokojnine. Hkrati bodo letos prejeli še zimski letni dodatek, ki bo znašal 40 odstotkov tega zneska. "To je izredni ukrep, ki smo ga sprejeli na vladi," je dodal Mesec.

Upokojenci in pokojnine v ospredju političnih razprav
Sorodna novica Golob napovedal 100 milijonov za upokojence. Sindikat upokojencev: Smo razočarani.

Sindikat upokojencev za 3,5-odstotni dvig

Sindikat upokojencev poziva Goloba, naj se izvede izredna uskladitev pokojnin v višini 3,5 odstotka, kot je predlagal že svet pokojninskega zavoda. Spomnili so, da so že pred dnevi poslali premierju pismo skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije, v katerem so zaradi izredne uskladitve v višini 3,5 odstotka predlagali tudi enoodstotno uskladitev zaradi prenizke uskladitve v času prejšnje vlade.

Prav tako imajo pripombe k ureditvi božičnice oz. zimskega dodatka. Izplačan naj bo v višini povprečne pokojnine za vse enako, so pozvali.

SDS predlaga 3,5-odstotno zvišanje pokojnin

Letos torej ne bo izrednega dviga pokojnin, ki so ga zahtevali na skupščini Zpiza.

V največji opozicijski stranki SDS so sicer za petek predlagali sklic izredne seje DZ-ja, na kateri bi vladi predlagali priporočila za izboljšanje položaja upokojencev. V stranki med drugim predlagajo, da vlada sledi sklepu Zpiza in pokojnine uskladi za 3,5 odstotka in dodatno en odstotek za tiste, ki so se upokojili do leta 2011.

Pokojnine so se redno uskladile le za 5,2 odstotka, na drugi strani pa socialni transferji za 10 odstotkov. "Ob takšni vladni politiki se upokojenci zato upravičeno počutijo nevredne in pozabljene, v stiskah so na ulici primorani zbirati podpise za to, kar so si v resnici s svojim delom in vplačili v pokojninsko blagajno zaslužili," je dejala poslanka SDS-a Karmen Furman.

Zato so med njihovimi predlogi še, da naj do 30. junija vlada pripravi zakonski predlog, ki bo podlaga za dvig vseh pokojnin, še posebej tistih do višine 1500 evrov. Do 1. julija naj se odpravi zakonski pogoj za pridobitev varstvenega dodatka, in sicer, da se odpravi obvezna izjava o premoženju otroka, ki potrjuje, da ne more preživljati staršev. "V poslanski skupini SDS vladni koaliciji s temi priporočili zato ponujamo roko sodelovanja in upamo, da bo tokrat pri tako pomembnih odločitvah prevladal razum, in ne politično preigravanje," je po poročanju STA-ja poudarila Furman.

"Skrb za upokojence je ena od središčnih točk programa vlade," zatrjuje minister Mesec. Foto: Zajem zaslona

Mesec: Izredni dvig pokojnin bi bil manj pravičen

Minister Mesec je o razlogih, zakaj ne bodo sledili zahtevi Zpiza po 3,5-odstotnem izrednem dvigu pokojnin, povedal, da bi bila ta manj pravična od tega, kar so sprejeli. "Saj to pomeni, da bi vsak prejel 3,5 odstotka višjo pokojnino, in lahko si izračunate, koliko bi prejel nekdo, ki ima 700 evrov pokojnine na mesec in koliko nekdo, ki ima 2100 evrov na mesec – tisti z višjo pokojnino bi torej prejeli višji znesek."

Upokojence pesti draginja, naraščajoči stroški življenjskih potrebščin, zato so se po ministrovih besedah odločili, da s ciljnimi ukrepi pomagajo najbolj socialno ogroženim upokojencem. Tisti, ki imajo najnižje pokojnine, bodo z letnim dodatkom prejeli največ, je zagotovil.

Delež starejših bo vse večji