Minister za zdravje naj bi delal od 12 do 16 ur na dan, meni premier Pahor, ki Miklavčiča ne bo več zadrževal. Foto: MMC RTV SLO
Minister za zdravje naj bi delal od 12 do 16 ur na dan, meni premier Pahor, ki Miklavčiča ne bo več zadrževal. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič in Borut Pahor
Kaj sta se z Miklavčičem dogovorila, je Pahor razkril danes. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Magajna in Borut Pahor
Magajna je prepričan, da je idejni nosilec zakona o zdravstveni dejavnosti Borut Pahor.
Miklavčič o prihodnosti ministrstva
Miklavčič odhaja, a ne takoj

Premier je po seji vlade še poudaril, da bo moral kandidat imeti menedžerske sposobnosti in da bo moral poznati zdravstveni sistem, hkrati pa imeti še občutek za socialni dialog. O imenih morebitnih kandidatov, ki krožijo v javnosti, pa je dejal, da to niso imena, o katerih razmišlja. Z ministrom bosta o imenih govorila naslednji teden, ko bosta tudi opravila pogovore s kandidati, o katerih menita, da bi lahko bili primerni.

Kot je še povedal Pahor, na tem področju potrebuje sodelavca, ki bo lahko takoj stopil na "hitri vlak sprememb, ki jih vlada uvaja v tem pomembnem podsistemu", ki bo v polni kondiciji in bo delal s polno paro. Od ministra namreč pričakuje, da bo delal od 12 do 16 ur na dan.

"Opozorila svojih zdravnikom sem v zadnjem tednu vzel resno"
Minister Miklavčič je v pogovoru z Rosvito Pesek za Odmeve dejal, da je v zadnjem tednu "opozorila svojih zdravnikom vzel resno", predtem pa je vztrajal predvsem zato, ker ga je vodilo "zadovoljstvo". "V svojem delovnem času sem imel dvakrat priložnost, da sem blagajno spravil iz rdečih v črne številke," je med drugim dejal Miklavčič in dodal, da je upravljanje z denarjem, ki je namenjen za zdravje ljudi, zelo občutljiva tema.

Miklavčič ni želel potrditi namigov, da si za svojega naslednika želi svojega zdajšnjega namestnika, Eržena: "Ne vem, jaz sem nekaj imen predsedniku že posredoval. Dogovorila sva se, da bova razgovore z morebitnimi nasledniki opravljala skupaj, končna odločitev pa je v premierjevih rokah."

Miklavčič obiskal ministrstvo
Minister je sicer danes obiskal ministrstvo za zdravje, na delovno mesto pa se bo vrnil v ponedeljek. Državni sekretar na ministrstvu Ivan Eržen je o njem povedal, da se počuti dobro.

Kot je znano, je Miklavčič konec tedna preživel v bolnišnici. Včeraj je bil znova na nevrološki kliniki, a so na ministrstvu za zdravje za MMC pojasnili, da je šlo samo za pregled. Zdravniki so sicer v petek ugotovili, da je minister, ki so ga avgusta zdravili zaradi težav s srcem, preutrujen. Včeraj je ministra obiskal premier Borut Pahor, govorila pa sta prav o prihodnjem vodenju ministrstva.

Miklavčič je kljub zdravstvenim težavam na položaju ostal, ker želi dokončati začete reforme. V ponedeljek je premier priznal, da je želel, da bi Miklavčič ostal na ministrstvu, saj nima v mislih nikogar, ki bi ga lahko trenutno zamenjal in takoj začel nadaljnja usklajevanja začetih reform. A zdaj pravi, da nima več moralne pravice od Miklavčiča zahtevati, naj še ostaja na tem mestu. "Poslušal bom njegovo mnenje o tem, ali se počuti v dovolj izvrstni kondiciji, da lahko naprej opravlja delo. Če je tako, bom zelo vesel in si bom oddahnil," je dejal.

Magajna: Pahor ravnal neodgovorno
Predsednik Krščanskih socialistov Slovenije (KSS) in poslanec SD-ja Andrej Magajna je v izjavi za medije zatrdil, da je neodgovorno, da je premier Pahor Miklavčiča po lanskih zdravstvenih težav pregovoril, naj vztraja na ministrskem položaju. Kot meni, bi bilo korektno, da bi Miklavčiča razrešil zaradi zdravstvenih razlogov.

"Kot mi je znano, je premier prosil ministra, naj ne odstopi, dokler ne bo zakon o zdravstveni dejavnosti prišel v vladno proceduro. Zanimivo naključje je, da je premier - ko je zakon prejšnji četrtek prišel v vladno proceduro - začel ugotavljati, da bi bilo primerno najti drugega ministra. Ob bistveno manjših težavah se je zavedel, da je minister v težavah, lani, ko je Miklavčič doživel veliko hujše komplikacije in težave, pa ni pokazal posluha," pravi Magajna.

"Za zakonom stoji Pahor"
To po njegovih besedah kaže, kakšen pomen ima zakon o zdravstveni dejavnosti za Pahorja. Še več, Magajna je prepričan, da je idejni nosilec zakona o zdravstveni dejavnosti prav premier, ki je izbral Miklavčiča zaradi njegovih osebnih lastnosti, da "na silo uveljavi te zakonske rešitve". Magajna Pahorju očita, da z zakonom o zdravstveni dejavnosti vnaša neoliberalne rešitve v slovenski prostor pod zastavo socialdemokracije. "Ta zakon omogoča kapitalskim lobijem novo poslovno priložnost zajedanja v javne finance prek t. i. javno-zasebnega partnertstva."

Bo Rihterjeva nova ministrica?
Magajna je tudi dejal, da je prav mogoče, da bo nova ministrica za zdravje postala Andreja Rihter, saj naj bi imela podobne značajske lastnosti kot Miklavčič. Rihterjeva namreč "strumno in odločno izvršuje navodila, drugih referenc na področju zdravstva pa nima", meni. Magajna je še dejal, da ne bo odstopil iz poslanske skupine, če bo PS SD-ja podprl zakon o zdravstvenih dejavnosti. "Če pa bi prišlo do šikaniranj ali oviranja mojega dela, pa bom razmišljal tudi o tem."

Vlada naj bi obravnavala enega ključnih zakonov
Prav danes naj bi sicer vlada obravnavala predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so ga usklajevali kar nekaj časa. Zakon je sicer uvrščen na dnevni red seje, vendar še ni znano, ali ga bo vlada tudi obravnavala, saj je to odvisno od včerajšnjega pogovora med Pahorjem n Miklavčičem in od odločitve predsednika vlade.

Omenjeni zakon so že obravnavali na seji prejšnji teden, a so imeli tedaj ministri pripombe na račun ureditve upravljanja javnih zavodov, zato so se dogovorili, da bodo to poglavje dopolnili. Besedilo zakona bo sicer šlo, kot je pred tednom dni napovedal Miklavčič, v smer večje avtonomije javnih zavodov, večje odgovornosti uprave in sveta zavoda.

Miklavčič o prihodnosti ministrstva
Miklavčič odhaja, a ne takoj