Če se za političnim instrumentom, kar interpelacija je, skrivajo partikularni interesi, ne pa resne politike, njeno verodostojnost minirajo predlagatelji sami, je poslancem pojasnila ministrica za zdravje. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Če se za političnim instrumentom, kar interpelacija je, skrivajo partikularni interesi, ne pa resne politike, njeno verodostojnost minirajo predlagatelji sami, je poslancem pojasnila ministrica za zdravje. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Interpelacijo ministrice za zdravje so sprva želeli v NSi-ju. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac
Poslanka SDS-a Jelka Godec meni, da so obljube ministrice zgolj prazne besede. Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Glasovalo je 80 poslancev, da bi ministrica zapustila položaj, bi moralo zato glasovati 46 poslancev.

Interpelacijo proti ministrico so vložili poslanci SDS-a, ki so ministrici očitali odgovornost za številne težave v zdravstvu, med drugim tudi nepripravo zdravstvene reforme, tekom razprave pa je bila ministrica deležna številnih očitkov, od neukrepanja pri skrajševanju čakalnih vrst in proti korupciji ter odstotnost sistemske zakonodaje.

S prav kirurško natančnostjo se nameravam lotiti odgovorov na vsakega izmed osmih poglavij iz interpelacije, ki jo je predlagala največja opozicijska stranka, je svoj zagovor začela ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Opozicija ji je med drugim očitala pomanjkljive ukrepe pri čakalnih vrstah. Kritike pa so prihajale tudi iz koalicijskih vrst. Poslanka SDS-a Jelka Godec je pojasnila, da ministričino dosedanje delo ne sledi obljubam, ki jih je podala ob začetku mandata. "Njene obljube so le prazne besede," je dejala.

Kolar Celarčevi so očitali tudi odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji, odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu, odgovornost zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu, soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

Po njihovem mnenju je ministrica soodgovorna za neukrepanje na področju korupcije v zdravstvu, očitajo ji odgovornost pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so po njihovih navedbah v škodo bolnikov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih. Zmotila so jih tudi dejanja in stališča pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države.

Godčeva je tudi opozorila, da ministrica v parlamentarni postopek še vedno ni vložila predloga novele zakona o zdravstveni dejavnosti, čeprav je bil že pred enim letom v javni obravnavi. Po njenih navedbah še danes skriva zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki pa je v koalicijski pogodbi označen kot najpomembnejši zakon in naj bi bil kot tak pripravljen prvi.

Dotaknila se je tudi problematike čakalnih vrst. Ravnanje Kolar Celarčeve v zvezi s tem vprašanjem je neodgovorno in arogantno, trdi Godčeva. Po njenem mnenju je izgovor, da so čakalne dobe težava vseh držav sveta, neodgovoren. Ministrica se "problema ne zaveda dovolj, saj gre za sistemski problem, ki ga ne zna rešiti", je ocenila poslanka SDS-a in dodala, da se bodo čakalne dobe brez celovitih sistemskih posegov še naprej daljšale.

Interpelacija je dramatična
Ministrica za zdravje je interpelacijo SDS-a označila za dramatično, a ne zaradi morebitnih posledic interpelacije, ampak zaradi njenih razlogov. Če se za političnim instrumentom, kar interpelacija je, skrivajo partikularni interesi, ne pa resna politika, njeno verodostojnost minirajo predlagatelji sami, trdi ministrica.

Kolar Celarčeva je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo v DZ-ju opozorila, da je v "zdravstvu 3,2 milijarde denarja in toliko je tudi interesov". Zavrnila je vse očitke iz interpelacije, ki so jo proti njej vložili poslanci SDS-a. Poudarila je, da se zdravstvena reforma pripravlja, a so morali pred tem narediti analizo zdravstvenega sistema, da so ugotovili, kje sploh je slovensko zdravstvo.

Glede urejanja področja urgentnih centrov je opozorila, da je projekt prevzela brez načrtovanja kadra in brez financiranja izvajanja dejavnosti. V njenem mandatu pa so zagotovili sredstva za izvajanje dejavnosti in ustvarili 266 novih delovnih mest. Zavrača tudi insinuacije, da odlaga gradnjo urgentnega centra Ptuj.

Glede financiranja zdravstva je poudarila, da je samo v prvi polovici svojega mandata poskrbela za povečanje sredstev za več kot 200 milijonov evrov. Na očitke o čakalnih dobah pa je dejala, da se je "na prag našega mandata zvalila kepa čakalnih dob, ki pa se je začela valiti vsaj sedem let pred tem, dve leti pred tem pa postala neobvladljiva". Opozorila je, da so za skrajševanje čakalnih vrst namenili dodatna sredstva, še vedno pa vztraja pri sistemskih spremembah.

Različni pogledi glede koncesij
Pri očitku, da zakoni na ministrstvu nastajajo na podlagi političnih prioritet, pa po mnenju Kolar Celarčeve postane najbolj očitno, kako zelo različne koncepte imajo s predlagatelji interpelacije. "Slovenija se je politično, na volitvah, odločila, da je javno zdravstvo nosilec zdravstvenih storitev v državi," je poudarila. Temeljna konceptualna protislovnost pogledov med SDS-om in ministrico pa se kaže predvsem pri koncesijah, je dejala.

Zato bo vztrajala pri tem, da bo imela Slovenija pravičen in solidaren sistem javnega zdravstva, ki bo posodobljen in prenovljen in bo temeljil na univerzalni košarici storitev, ne pa na eni košarici za bogate in drugi za revne. Zdravstvo mora biti tudi dolgoročno vzdržno, napoveduje uvedbo dela plačila zaposlenih v zdravstvu glede na učinkovitost in kakovost ter preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja v pravičnejše dajatve.

"Na teh štirih točkah stoji ali pade slovenski javni zdravstveni sistem. Na teh štirih točkah stojim ali padem tudi jaz," je dejala in dodala, da se bo zanje borila, dokler bo imela za to zavezništvo državljanov in državljank, zaupanje predsednika vlade in večinsko podporo DZ-ja.

Kritike prihajajo tudi iz koalicijskih vrst
Poslanka SDS-a Jelka Godec ni bila zadovoljna z odgovorom ministrice o partikularnih interesih, ki naj bi stali za interpelacijo. Ministrico je ob tem opozorila, da očitki na njeno delo prihajajo tudi iz koalicijskih vrst. Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev pa se je v razpravi vprašal, ali so čakalne vrste sploh realen problem ali pa so namenjene temu, da nekdo služi. Po oceni poslanca ZL-a Franca Trčka bi morali za zdravstveni sistem nameniti štiri milijarde evrov več, če bi ga želeli približati avstrijskemu. Jožef Horvat iz NSi-ja pa je prepričan, da so vsi ukrepi le kozmetični popravki, dokler se ne pripravi sistemska reforma zdravstvenega sistema, ki pa po njegovem mnenju ne sme zatirati zasebne iniciative.

Kritike na račun ministrice so prišle tudi iz koalicijskih vrst. Tako je poslanka DeSUS-a Julijana Bizjak Mlakar opozorila, da v evropskih državah prevladuje stališče, po katerem je zdravstvene storitve treba umakniti s komercializiranega trga, ministrica pa je na tem področju ostala le pri obljubah. Poslanec SMC-ja Mitja Horvat meni, da so vlagatelji interpelacije v ministrici našli dežurnega krivca za vse težave, ki so se kopičile že 25 let. Podobnega mnenja je tudi poslanka SD-ja Marija Bačič, ki interpelacijo ocenjuje kot preuranjeno.

Ministrica za zdravje se zagovarja pred poslanci
Ministrica za zdravje se zagovarja pred poslanci