Interpelacija zoper ministrico za zdravje je peta interpelacija, vložena v mandatu vlade Mira Cerarja. Foto: BoBo
Interpelacija zoper ministrico za zdravje je peta interpelacija, vložena v mandatu vlade Mira Cerarja. Foto: BoBo

Glasovanje o interpelaciji zoper ministrico za zdravje prihaja v času, ko koalicija ni enotna glede podpore predlaganemu zakonu o lekarniški dejavnosti. Kljub temu podpora koalicije ministrici za zdaj ni vprašljiva. Koalicijske partnerice so namreč že pred časom napovedale podporo ministrici pri glasovanju o interpelaciji.

Kljub podpori pri interpelaciji pa ima ministrica razburkan odnos zlasti s stranko DeSUS, ki nasprotuje predlaganemu zakonu o lekarniški dejavnosti. V DeSUS-u so ob tem izpostavili tudi, da od ministrice pričakujejo, da bo do konca leta pripravila ključne sistemske zakone na področju zdravstva. Če tega ne stori, potem v DeSUS-u pričakujejo, da jo bo premier zamenjal sam.

Peta interpelacija v Cerarjevi vladi
Odlašanje s celostno reformo zdravstva je eden od očitkov, ki so jih pri SDS-u zapisali v interpelacijo. Očitajo ji tudi, da zakonodajo pripravlja na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov. Pripisujejo ji odgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in neukrepanje pri koruptivnih dejanjih v zdravstvu.

Interpelacija zoper Kolar Celarčevo je peta interpelacija zoper ministre v vladi Mira Cerarja. V prihodnjih mesecih pa bodo poslanci odločali tudi o interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Majo Makovec Brenčič in o interpelaciji zoper vlado Mira Cerarja.

Po vetu novo glasovanje o novelah
Na dnevnem redu oktobrske seje državnega zbora pa so tudi novele zakona, na katere je državni svet vložil odložilni veto. Poslanci bodo tako znova odločali o noveli zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, o dopolnitvah zakona o motornih vozilih in noveli zakona o pravilih cestnega prometa.