Premier Miro Cerar je poudaril, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se bo v torek branila v DZ-ju pred očitki iz interpelacije, uživa podporo vseh koalicijskih strank. Foto: BoBo
Premier Miro Cerar je poudaril, da ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se bo v torek branila v DZ-ju pred očitki iz interpelacije, uživa podporo vseh koalicijskih strank. Foto: BoBo
Ministrica Milojka Kolar Celarc je dejala, da so bile ob nastopu njenega mandata razmere v zdravstvenem sistemu neurejene, saj so se kopičile zadnjih 15 ali celo 20 let. Foto: BoBo
Koalicija enotno podpira ministrico za zdravje

Predsednik vlade Miro Cerar je na novinarski konferenci pojasnil, da ima ministrica znanje in izkušnje ter stopa po pravi poti. Vlada ima po njegovih besedah vizijo, kako izboljšati zdravstveni sistem. Dodal je, da številni spremembam oporekajo zaradi zasebnih vidikov in gledajo le s svojega zornega kota, celoto pa pozabljajo.

Tovrstna dvoličnost se je, tako Cerar, pokazala ravno pri predlogu zakona o lekarniški dejavnosti, saj da si na eni strani vsi prizadevajo za boljši sistem, na drugi strani pa "številni, tudi s figo v žepu, želijo zastopati partikularne interese".

"Ta zakon smo eno leto usklajevali in uskladili na ravni koalicije. Na vladi je bil sprejet že julija. Vsi tisti, ki danes govorijo, da je zakon nedorečen, niso iskreni," je dejal in dodal, da je treba iti s takšnim zakonom naprej in ga ob določenih popravkih uveljaviti.

"Če bomo iskreni v namenih, bomo omogočili ministrici, da zakone uveljavi v prihodnjih mesecih. Če bo nekdo zadnji hip hotel to preprečiti, bo tudi moral pojasniti, zakaj," je glede sodelovanja koalicije pri sprejemanju zdravstvene zakonodaje opomnil Cerar.

Ministrica se pohvali z dosežki
Ministrica Milojka Kolar Celarc pa je predstavila svoje delo v preteklih dveh letih in v tem času so tako dokončali izgradnjo desetih urgentnih centrov, nadaljevali izgradnjo ljubljanske urgence, pri čemer so že zagotovljena sredstva za izgradnjo tretje faze urgence.

Sprejeta je bila tudi resolucija o nacionalnem načrtu zdravstvenega varstva in analiza slovenskega zdravstvenega sistema, to pa sta dokumenta, na katerih slonijo sistemske spremembe, ki jih pripravljajo na ministrstvu.

Ministrica se je pohvalila tudi s številnimi pilotnimi projekti, med drugim za zmanjševanje čakalnih vrst v zdravstvenih zavodih. Za skrajševanje čakalnih dob bodo prihodnji mesec predstavili tudi predlog sprememb zakona o pacientovih pravicah, pri tem pa ni izključena možnost, da bodo za skrajševanje čakalnih vrst namenili določena sredstva tudi iz proračuna.

Poleg tega so po njenih besedah pripravili predlog zakon o lekarniški dejavnosti. Ob tem je ministrica pripomnila, da je upravni odbor Lekarniške zbornice Slovenije danes v celoti podprl predlog zakona s predlogi koalicijskih dopolnil. Če bi se odbor DZ-ja za zdravstvo dejansko odločil pred tednom in pol zakon obravnavati, bi tako bil lahko že uvrščen na sejo DZ-ju.

Enotni v podpori ministrici
"V SMC-ju smo enotni in odločni v podpori ministrici," je pred torkovo interpelacijo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc dejala vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer. V SMC-ju so prepričani, da bo ministrica prestala interpelacijo.

"Pred prihajajočim cunamijem interpelacij smo pripravljeni," je dejala vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer, ki meni, da čas interpelacije proti Kolar Celarčevi ni naključen, je pa dober.

Tako bo ministrica imela potrebno medijsko pozornost pred ključnim obdobjem, ki je pred njo, in sicer da še pred novim letom pripravi niz sprememb na področju zdravstva, pravi vodja poslancev SMC-ja, kjer so si kot cilj postavili ohranitev javnega zdravstva, ki bo enako dostopno vsem državljankam in državljanom, ne glede na njihovo premoženjsko stanje ali zveze in poznanstva.

"Podpora ministrici v imenu poslanske skupine SMC-ja pomeni podporo za kakovostno zdravstveno oskrbo, skrb za bolnike, skrb za lekarniško in zdravstveno osebje in skrb za prihodnost vseh nas. Zavedamo se, da pot do boljšega zdravstvenega sistema ni lahka in brez ovir, ker je bila tlakovana napačno. Ampak spremembe so se že začele z eZdravjem, novimi urgentnimi centri, s sredstvi za krajšanje čakalnih dob," je dejala in ob tem tudi napovedala sistemsko zakonodajo na področju zdravstva.

Kustec Lipicerjeva se je dotaknila tudi nedavne korupcijske afere v ljubljanskem kliničnem centru glede preskakovanja čakalnih vrst in poudarila, da je korupcijo v zdravstvu, ko in če se dogaja, treba dokazati. To je po njenem mnenju velika rana za zdravstveni sistem, a je prej izjema kot pravilo, saj obstaja ogromno predanih in strokovnih ljudi v zdravstvu, ki opravljajo svoje poslanstvo.

Koalicija enotno podpira ministrico za zdravje