"Zato, ker se je pred mojo hišo prej pojavila novinarska ekipa kot predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada - za kar niso krivi novinarji, da ne bo nesporazuma - sva z odvetnikom zaradi odtekanja informacij vložila kazensko ovadbo zoper neznano osebo," pojasnjuje obrambni minister Roman Jakič. Foto: BoBo
90.000 evrov za Jakičeve službene poti

Ob robu današnje seje DZ-ja je novinarjem tako pojasnil, da je v zvezi s postopkom preiskav vložil kazensko ovadbo: "Zato, ker se je pred mojo hišo prej pojavila novinarska ekipa kot predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada - za kar niso krivi novinarji, da ne bo nesporazuma - sva z odvetnikom zaradi odtekanja informacij vložila kazensko ovadbo zoper neznano osebo," je pojasnil.

Izrazil je upanje, da bodo storilca tudi našli, saj da je krog zelo majhen - po njegovih besedah gre za policijo, tožilstvo in sodišče.

Poročali smo, da so Jakičev dom, sicer v času njegove odsotnosti, prejšnji teden obiskali kriminalisti - preiskujejo domnevno sumljive posle, zlorabe položaja in prevare pri pogodbah, pri gradnji športnega centra Stožice, ko je bil zdajšnji minister še direktor Zavoda Tivoli.

Odstopil bi, če bi ga preiskovali kot ministra
Vse očitke je Jakič že odločno zavrnil in hkrati zagotovil, da je deloval zakonito in transparentno ter da bo odstopil, če pride do pravnomočne obtožnice. "Želel bi vedeti, za kaj gre, zato nisem odstopil takoj. Če pa bi se taka preiskava nanašala na delo, ki ga opravljam kot obrambni minister, bi seveda takoj odstopil, tukaj ni debate," je danes zagotovil poslancem svoje stranke PS, ki jim je na lastno željo pojasnil tudi svojo plat zgodbe.

Kot je dodal, so imeli poslanci kar nekaj vprašanj - tudi glede možnih povezav in o tem, ali bi lahko šlo za "teorijo zarote".

Minister sicer pričakuje hitre nadaljnje poteze Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in upa, da se bo lahko hitro rešil bremena, za katerega meni, da ne bi smel odgovarjati.

Posebnih preiskovalnih metod naj ne bi uporabljali
Poslansko vprašanje v zvezi s preiskavo zaradi domnevno sumljivih poslov pri gradnji športnega centra Stožice pa je na ministra Jakiča na današnji redni mesečni seji državnega zbora naslovila tudi poslanka SDS-a Sonja Ramšak.

V odgovoru na poslansko vprašanje je ta pojasnil, da ga v pogovoru, ki ga je imel pretekli teden na NPU-ju, niso seznanili s tem, da bi v času, ko je bil direktor Zavoda Tivoli, zoper njega uporabili kakršne koli posebne preiskovalne metode, teh pa naj ne bi uporabili niti, odkar je minister.

Jakič za službene poti porabil dvakrat več od predhodnika
Minister Jakič bo torej za zdaj še naprej opravljal svoje posle. In teh ni malo. Tako vsaj kažejo podatki o stroških njegovih službenih poti na tuje, ki so jih kolegi na Dnevniku po več kot 14 dnevih le dobili z obrambnega ministrstva.

V devetih mesecih je Jakič za službene poti porabil dvakrat več denarja kot njegov predhodnik Aleš Hojs, ki je ministroval le nekaj mesecev dlje. Jakič je do zdaj porabil dobrih 90 tisoč evrov - približno toliko kot zunanji minister Erjavec.
Raziskovala sta Gregor Drnovšek in Metka Majer. Več v priloženem videoposnetku.

90.000 evrov za Jakičeve službene poti