Odstop bi bil po Pogačnikovem mnenju umik pravne države. Foto: MMC RTV SLO
Odstop bi bil po Pogačnikovem mnenju umik pravne države. Foto: MMC RTV SLO
Napad psov
Kinolog Jože Vidic je dejal, da bi psi vsekakor morali živeti ločeno, vodja zavetišča Meli Dušan Hajdinjak pa dodal, da je lastnik vsakega posebej obvladal, vseh skupaj pa ni bilo mogoče obvladati niti teoretično. Foto: Foto: Helena Božič
Oražnova
Lastnik je sam zahteval vrnitev psov, a čez eno leto je bilo to zanj usodno. Foto: Foto: Helena Božič
Bulmastifa
Psi ne bi smeli živeti skupaj, saj so se tako ustvari pogoji združevanja v trop, so povedali kinologi. Foto: NN
bulmastif
Psi so napadli druge pse, mimoidočega in nazadnje lastnika. Foto: RTV SLO
Napad bulmastifov: Pogačnik se ne čuti odgovornega
Minister Pogačnik zavrača očitke

Dodal je, da noben državni uslužbenec, tudi minister, ne sme posegati v odločitev sodne veje oblasti. "Nobena stvar ne more vrniti lastnikovega življenja, a za to, kar se dogaja med štirimi stenami, je odgovoren vsak posameznik," je poudaril minister.

Kot je znano, je bil namreč prav minister za kmetijstvo Milan Pogačnik tisti, ki je podpisal odločbo, s katero je dovolil, da se psa vrneta lastniku.


Pogačnik je poudaril še, da podpira predlog zakona o odgovornem lastništvu psov, ki ga je LDS predlagal še v opozicijii, a ga je takratna vladajoča koalicija zavrnila. Prav tako je ministrstvo v normativni program vlade za letos vključilo spremembo zakona o veterinarskih merilih skladnosti. Trenutni zakon namreč določa, da je brez veterinarskega dovoljenja dovoljeno imeti do pet odraslih hišnih živali, kar se zdi ministru nesprejemljivo.

Na vprašanje, zakaj so zamenjali komisijo, ko pa je ta dvakrat izdala negativno mnenje za vrnitev psov iz zavetišča, je Pogačnik odvrnil, da je šlo pač za nov postopek na drugi stopnji, zato je bila potrebna nova komisija. Tudi njeno mnenje ni bilo bistveno drugačno, saj je bilo ključno, da morajo biti zunaj živali ločene, kar je lastnik zagotovil, je poudaril minister.

Sporočilo javnosti družine tragično umrlega Saše Beričeviča.

"Ob tragični smrti dr. Saše Baričeviča se družina pokojnika ograjuje od medijske obravnave nesrečnega dogodka, upoštevajoč pri tem tako njegovo osebno digniteto in željo kot upanje po vsebinsko optimalnejšemu razumevanju večno občutljivega sobivanja različnih bivalnih vrst."


Generalni direktor policije Janko Goršek je pohvalil odziv policistov, ki so po prejemu obvestila o dogodku hitro prišli na kraj dogodka in preprečili morebitno ogrožanje drugih ljudi, medtem ko so za živali poskrbeli za to usposobljeni veterinarji.

Je bila komisija res neodvisna?
Na vprašanje, ali je bila komisija res neodvisna, saj naj bi lastnik sam pomagal izbirati njene člane, je minister dejal, da ima, kolikor mu je znano, stranka v postopku pravico, da se izreče proti kateremu od članov komisije. Sama ne more nikogar predlagati, zato pa odgovorni organ izbere drugega člana. Dva člana komisije sta bila strokovnjaka za vedenjske motnje, tretji pa veterinar, saj so lahko nekateri znaki agresivnosti vezani na bolezenske znake, je minister še obrazložil sestavo komisije.

Kronologija dogajanja:

13. 2. 2008 VURS izda prvo odločbo o usmrtitvi dveh psov (Joy in Atlasa).
18. 2. 2008 Ministrstvo za kmetijstvo zavrne pritožbo lastnikov in predlog za odlog usmrtitve.
29. 2. 2008 Upravno sodišče ugodi zahtevi lastnikov za odlog usmrtitve.
10. 3. 2008 Upravno sodišče ugotovi, da je bila odločba o usmrtitvi psov negativna, saj bi šlo za retroaktivno rabo zakona (v času dogodka je veljal še stari zakon).
15. 5. 2008 VURS izda drugo odločbo o usmrtitvi.
19. 5. 2008 Ministrstvo zaradi pritožbe lastnikov usmrtitev odloži.
2. 2. 2009 Ministrstvo odpravi odločbo VURS-a, ki naj ne bi upošteval napotkov upravnega sodišča.
19. 2. 2009 VURS tretjič odredi usmrtitev.
22. 6. 2009 Ministrstvo odpravi tudi to odločbo - z istim razlogom kot prvič.

Ministrstvo je nato samo imenovalo komisijo, ki je dovolila vrnitev psov pod določenimi pogoji. Ti so bili: psa lahko bivata zgolj na določenih dveh lokacijah, na prosto gresta lahko le ob navzočnosti lastnika, in sicer vsak posebej, nositi pa morata nagobčnik in kovinsko ovratnico na zateg. Ob obiskih sta morala biti psa izolirana, na ograji je morala biti opozorilna tabla, lastnik pa je moral obnoviti svoje znanje o vzgoji psov.


Hajdinjak: Lastnik odrejenih pogojev doma očitno ni upošteval

Odločba ministrstva za kmetijstvo je vsebovala tudi pogoje, pod katerimi se psa vračata k lastniku. Med drugim je bilo določeno, da morajo biti psi ločeni, prosto so se lahko gibali le v navzočnosti lastnika ali drugih družinskih članov. Veterinarska inšpekcija je izpolnjevanje pogojev preverila šestkrat, nazadnje 5. januarja letos, so povedali za MMC. Po besedah vodje zavetišča Meli Dušana Hajdinjaka je lastnik na domu poskrbel za ustreznost ločenih prostorov, kar je posebna komisija tudi preverila. Dosledno so skrbeli tudi za to, da so bili psi v javnosti vedno ločeni, v zasebnosti doma pa lastnik po Hajdinjakovih besedah tega očitno ni upošteval. Kinolog Jože Vidic je dejal, da bi psi vsekakor morali živeti ločeno, Hajdinjak pa dodal, da je lastnik vsakega posebej obvladal, vseh skupaj pa ni bilo mogoče obvladati niti teoretično.

Neparlamentarne stranke pozivajo k odstopu ministra Pogačnika
Svoj poziv k odstopu ministra za kmetijstvo je že v torek posredovala Slovenska ljudska stranka. V poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke pa so pozvali vlado, da v sodelovanju s pristojnimi ministrstvi pripravi ustrezne spremembe zakonodaje o prepovedi vzreje in lastništva borilnih in nevarnih psov ter križancev z določenimi nevarnimi pasmami, pa tudi njihov trajni in začasni uvoz. Poslanec SDS-a Milenko Ziherl pa je na ministra Pogačnik naslovil poslansko vprašanje, v katerem sprašuje, kako se bo odzval na dogodek, glede njegove soodgovornosti in kako kaže dopolniti in izvajati zakon o zaščiti živali.

Predsednik republike od NSi-ja zahteva opravičilo
Tudi v Novi Sloveniji menijo, da je Pogačnik objektivno odgovoren za dogodke in da bi moral zaradi moralnih in etičnih načel odstopiti, zato pozivajo premierja Boruta Pahorja, naj ministra razreši. V zgodbo vključujejo tudi urad predsednika Danila Türka. "Po nekaterih informacijah, ki se po včerajšnjem napadu podivjanih bulmastifov čedalje pogosteje pojavljajo v javnosti, naj bi zahteve, da se psov ne evtanazira, temveč vrne lastniku, v preteklih mesecih prihajale tudi iz Urada predsednika republike. Zato javno sprašujemo predsednika republike dr. Danila Türka, ali je kdaj osebno, ali pa kdo od uslužbencev njegovega urada, posredoval pri ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Milanu Pogačniku ter tako skušal vplivati na tok dogodkov, ki so se včeraj tako tragično končali. Predsednika republike tudi javno sprašujemo, če je kadarkoli v preteklosti o omenjenih bulmastifih in njihovi usodi uradno ali neuradno govoril z ministrom za kmetijstvo oziroma z drugimi uslužbenci tega ministrstva," so zapisali v sporočilu za javnost.

"Predsednik republike kot tudi nihče iz urada predsednika republike nikoli ni posredoval ali o tej zadevi s komerkoli komuniciral, niti uradno niti neformalno. Zato urad tovrstno širjenje neresničnih informacij najodločneje obsoja. Urad od NSi tudi zahteva takojšnje javno opravičilo," pa so sporočili iz urada predsednika republike.

V stranki Lipa pa opozarjajo, da je za vzgojo psa odgovoren človek, zato je pozivanje k prepovedi posameznih pasem nesmiselno, odgovorna politika pa bi morala ustvariti pogoje za lastništvom nad psom. V Stranki mladih Slovenije so pripravljeni sami spisati zakon, ki bi pred nevarnostjo, ki jo povzročajo psi, zaščitil ljudi. Tudi sami zahtevajo, da minister Pogačni odstopi, a naj prej popravi, kar se popraviti da in naj že na naslednjo sejo vlade vloži zakon, ki bo pred nevarnostjo zaščitil ljudi.

Napad bulmastifov: Pogačnik se ne čuti odgovornega
Minister Pogačnik zavrača očitke