Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu ponudil svoj odstop, dan preden je Šarec nameraval sporočiti svojo odločitev glede usode ministra za kulturo. Foto: BoBo
Prešiček je predsedniku vlade Marjanu Šarcu ponudil svoj odstop, dan preden je Šarec nameraval sporočiti svojo odločitev glede usode ministra za kulturo. Foto: BoBo

Ob tem je Prešiček dejal, da obžaluje prerano in nepojasnjeno smrt uslužbenca, ki je prizadela sodelavke in sodelavce ministrstva, celotno vodstveno strukturo ministrstva pa opomnila, da morajo ministri več časa posvetiti medosebnim odnosom v organu. Javni linč, ki je sledil nepojasnjeni smrti, je, tako Prešiček, prizadel poleg njega in sodelavcev tudi tiste v kulturi, "ki dobro v srcu mislijo. Tega pa ne morem dopustiti, saj nisem brezčuten človek, kot so me nekateri (mediji) želeli prikazati. Sploh po moji ponesrečeni izjavi v zadnji Tarči, ki so jo dobesedno lahko razumeli samo tisti, ki so imeli slabe namene."

Prešiček je bil tudi gost oddaje Tarča

Zaradi vsega tega je Prešiček ocenil, da je edina mogoča rešitev, da Šarcu ponudi svoj odstop. Obenem se je zahvalil predsedniku vlade in stranki SD, ki ga je predlagala. "V mojem mandatu je bilo opravljenega veliko dela, nekateri rezultati so že vidni, drugi še bodo," je sklenil Prešiček.

"V mandatu smo naredili veliko"
Prešiček je v pismu sicer v uvodu zapisal, da je položaj ministra sprejel z željo, da ustvarijo pogoje za to, da slovenska kultura zaživi v polni meri kot gibalo družbene identitete in napredka. Prav tako pa je mesto sprejel z odgovornostjo, da premaknejo stvari na bolje. Tako je med drugim naštel tudi uspehe svojega mandata in poudaril dvig sredstev za kulturo. Prav tako je navedel večjo uspešnost pri črpanju evropskih sredstev in dodal, da so tudi opravili prve korake k boljši porabi javnega denarja.

Je pa poudaril, da so se ukvarjali tudi s težavami, ki niso posledica njegovega vodenja, ampak "izhajajo iz zatečenega stanja preteklih let". Te težave pa so v zadnjih dneh izbruhnile na plan, je še dodal Prešiček.

Prešiček ponudil svoj odstop

Premier Marjan Šarec bo svojo odločitev o ministru Prešičku sporočil na novinarski konferenci, ki bo jutri ob 10. uri. Novinarsko konferenco si boste lahko v živo ogledali tudi na MMC-ju.

Očitki o šikaniranju
Prešiček se je v preteklem tednu moral spoprijemati s številnimi očitki šikaniranja in uporabe službenega vozila v zasebne namene. Očitke o šikaniranju je zavrnil, priznal pa je napako glede zasebnih prevozov s službenim avtomobilom.

Očitke je sprožila novica o samomoru uslužbenca ministrstva za kulturo zaradi domnevnega šikaniranja na delovnem mestu. Pri Sindikatu kulture in narave Slovenije (Glosa) so v ponedeljek na premierja Marjana Šarca naslovili pismo, v katerem so ga pozvali, da je treba do potankosti raziskati primer in "v kolikor gre za neprimerno in zavržno delovanje, ustrezno reagirati, tudi v smeri razrešitve ministra Dejana Prešička".

V javnost so nato začele kapljati različne informacije o tem, kako naj bi se minister in njegov državni sekretar Jan Škoberne neprimerno vedla do zaposlenih na ministrstvu. Poleg domnevnega šikaniranja so Prešičku oponesli tudi uporabo službenega avtomobila za prevažanje glasbenih inštrumentov z ministrstva na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je še delno zaposlen.

Prešiček prejel tudi pisma podpore
Ob vseh očitkih mobinga in zlorabe položaja pa so na ministrovo stran stopili številni kulturniki. Kot so sporočili z ministrstva, podporo ministru izrekajo samozaposleni v kulturi, nevladniki, predstavniki javnih zavodov, ljubiteljske kulture in drugi. Nekatera pisma so naslovili na ministra osebno, nekaj jih je bilo naslovljenih neposredno na predsednika vlade.