Direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejan Prešiček je na ministrski stolček prišel iz glasbenega okolja, a ima po lastnih besedah tudi več izkušenj z organizacijo in vodenjem. Foto: BoBo
Direktor ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Dejan Prešiček je na ministrski stolček prišel iz glasbenega okolja, a ima po lastnih besedah tudi več izkušenj z organizacijo in vodenjem. Foto: BoBo

"V tem pismu smo zapisali, da z ministrom ne moremo več imeti posebnih stikov, kljub trudu, da bi zadeve uredili med seboj," je o pismu premierju Marjanu Šarcu povedal sindikalni vodja na ministrstvu za kulturo Gregor Lesjak.

Po četrtkovi izjavi ministra za kulturo Dejana Prešička v oddaji Tarča, ki se je v celoti glasila: "Mogoče včasih povzdignem glas, ne rečem, ampak ne trpinčim brez razloga, ne zmerjam, ne mečem ključev." V oddaji se je razvnela burna debata. V sindikatu so ob ministrovi izjavi, ki si jo razlagajo, da "je trpinčenje dopustno, če zanj obstaja razlog", prosili za pomoč tudi zagovornika načela enakosti in varuha človekovih pravic.

Premier Marjan Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil s poslovnega potovanja v Davosu. Foto: BoBo
Premier Marjan Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil s poslovnega potovanja v Davosu. Foto: BoBo

"Pri tem se minister ne more izgovarjati na lapsus, saj so mu izjavo v razpravi dvakrat ponovili, pa je ni popravil. Če je bilo kaj, je kvečjemu iz njega govorilo nezavedno," je dejal Lesjak in dodal, da "človek, ki lahko kaj takega reče, ne more opravljati javne funkcije". "Trpinčenje ni dopustno, pika," je bil jasen.

Minister vse očitke zavrača

Prešiček, ki vse od začetka očitke zavrača, se je že srečal s Sindikatom kulture in narave Slovenije (Glosa), neuradno pa naj bi v ponedeljek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog". A kot je povedal Lesjak, vse kaže na to, da tega srečanja ne bo.

V zadnjih dneh v javnosti namreč odmevajo očitki ministru Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu. Pri sindikatu Glosa so premierja Šarca v pismu pozvali k razjasnitvi okoliščin in ukrepanju. Šarec se bo o Prešičkovi usodi izrekel, ko se bo vrnil s poslovnega potovanja v Davosu in bo prebral ministrovo poročilo o dogajanju.

Sum kaznivega dejanja preiskuje tudi policija.

Sindikat zahteva odstop Prešička

Ministrstvo se na poziv Glose ne odziva

Na ministrstvu za kulturo za Slovensko tiskovno agencijo poteze hišnega sindikata, da na predsednika vlade Šarca naslovi pismo s prošnjo po njegovi odstavitvi, niso želeli podrobno komentirati. Zapisali so, da se namerava vodstvo ministrstva udeležiti napovedanega sestanka z uslužbenci ter nadaljevati dialog z njimi.

Kot so zapisali na ministrstvu, ima sindikat kot zastopnik uslužbencev na ministrstvu vso pravico premierju predstaviti svoj pogled na situacijo. Na vprašanje, ali se je minister v minulih dnevih trudil vzpostaviti dialog z zaposlenimi na ministrstvu, so odgovorili, da to počne ves čas. "Ob ponedeljkih ima redne tedenske sestanke z direktorji direktoratov in vodji služb na ministrstvu. Prav tako se je pretresen nemudoma po tragediji pogovoril sindikalnim zastopnikom in delo na ministrstvu vseskozi poteka nemoteno," zagotavljajo na ministrstvu.

Kot je razvidno iz pisma sindikata, sta se predsednik Sindikata delavk in delavcev ministrstva za kulturo Gregor Lesjak in Prešiček sestala v torek in se dogovorila za soočenje. Po navedbah sindikata pa je minister po tem sestanku "vsem medijem, kamor so ga povabili, pojasnjeval razmere na ministrstvu za kulturo".

"V vseh nastopih je izrecno zanikal neprimerne odnose z nekaterimi sodelavci, ki mu jih očitamo in o katerih smo se želeli z njim pogovoriti. Med sodelavci je zato dokončno izgubil kredibilnost. Kako naj razrešimo medsebojne odnose, če minister v javnosti najprej več dni razširja prepričanje, da so očitki sodelavcev neresnični, da se očitana ravnanja sploh niso pripetila? O čem naj bi potem s sodelavci sploh razpravljal," se sprašujejo v sindikatu.

Prešiček, ki vse od začetka očitke zavrača, se je že srečal s Sindikatom kulture in narave Slovenije (Glosa), neuradno pa naj bi v ponedeljek sklical zbor delavcev, na katerem naj bi "vzpostavili dialog". A kot je povedal Lesjak, vse kaže na to, da do tega srečanja ne bo prišlo. Medtem so na ministrstvu za STA odgovorili, da se bo "vodstvo ministrstva napovedanega sestanka z uslužbenci udeležilo in nadaljevalo dialog".

Ob vseh očitkih mobinga in zlorabe položaja pa so na ministrovo stran stopili kulturniki. Z ministrstva so sporočili, da podporo ministru izrekajo samozaposleni v kulturi, nevladniki, predstavniki javnih zavodov, ljubiteljske kulture in drugi. Nekatera pisma so naslovili na ministra osebno, nekaj jih je bilo naslovljenih neposredno na predsednike vlade.

"Najpomembnejša naloga ministrstva za kulturo je omogočiti pogoje delovanja tako ustvarjalkam in ustvarjalcem kot vsem institucijam na področju kulture. Prav v četrtek je bil na vladi potrjen rebalans proračuna, kjer je za kulturo predviden dvig integralnih sredstev za 30 milijonov evrov. Delež proračuna ministrstva za kulturo v državnem proračunu bo tako prvič po letu 2012 ponovno znašal 1,9 odstotka," so poudarili na ministrstvu. Proračun kulturnega resorja bo tako znašal 193.315.620 milijona evrov.

V sporočilu za javnost so povzeli tudi dosežke ministrstva v Prešičkovem mandatu. Med drugim, da je bil v štirih mesecih mandata ministra Prešička po več letih objavljen devetmilijonski razpis Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. V duhu uresničevanja razvojno naravnane kulturne politike in uresničevanja koalicijskih zavez je ministrstvo nadaljevalo s postopki sprejemanja Zakona o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe v kulturi, v povezavi s katerim je javna obravnava že zaključena.

Tarča: Bo minister za kulturo moral odstopiti?