Minister za kulturo Dejan Prešiček je na političnem parketu v teh dneh v središču pozornosti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Dejan Prešiček je na političnem parketu v teh dneh v središču pozornosti. Foto: BoBo
Sorodna novica Prešiček: Nisem odstopil, ker očitanih dejanj nisem storil. Prevozi pa so napaka.

V zadnjih dneh v javnosti odmevajo očitki ministru za kulturo Dejanu Prešičku in njegovemu državnemu sekretarju Janu Škobernetu o domnevnem šikaniranju na delovnem mestu.

Minister je priznal, da je bil prevoz inštrumentov napaka. "V času, ki ga imamo na razpolago, sem osebo, ki je bila kurir, prosil, ali lahko prepelje inštrumente na konservatorij. Bil sem nepozoren in nisem poznal pravilnikov," je dejal.

Kjer je dim, je tudi ogenj. Pojem objektivna odgovornost je pa slovenskim politikom itak neznan.
-SanKibo 2019-01-23 15:33:28
Da so ministru s službenim vozilom devetkrat opravljali naloge za njegove zasebne potrebe ni 'napaka' temveč zloraba položaja. Takojšen odstop je edino pričakovano in tudi potrebno, da policija nemoteno raziskuje sume hujših dejanj ministra.
-Fritz.si 2019-01-23 16:22:45

V času, ki ga imamo na razpolago, sem osebo, ki je bila kurir, prosil, ali lahko prepelje inštrumente na konservatorij. Bil sem nepozoren in nisem poznal pravilnikov.

Dejan Prešiček

Odkar je minister, ni bilo prijave mobinga
Prevoz inštrumentov so na administraciji označili kot prevoz paketa, da so upravičili potne naloge. Prešiček je potrdil, da so res napisali tako in da je to napaka, za katero mu je žal. V pogovoru na Televiziji Slovenija so se dotaknili tudi drugega očitka o šikaniranju in mobingu zaposlenih. Od 160 zaposlenih na ministrstvu za kulturo jih je 74 podalo prijavo za mobing in šikaniranje na delovnem mestu. "V letu 2017 je bilo po podatkih, ki smo jih dobili, res 74 prijav, od tega so tri prišle v obravnavo," je pojasnil minister in dodal, da je, ko je septembra prevzel ministrstvo, sklical sestanek vseh delavcev po oddelkih in direktoratih, ker da je želel slišati predloge za izboljšanje odnosov. Poudaril je še, da v teh štirih mesecih, ko je minister, ni bilo niti ene prijave.

Erjavec je zagotovil, da v času, ko so ministrstvo vodili ministri iz vrst DeSUS-a, takšnih težav ni bilo. Potem pa pride ven vest, da je bilo na MK leta 2017, ko je ministrstvo vodil Peršak iz DeSUS-a, 74 prijav zaradi mobinga.
-zzob 2019-01-23 18:32:16
Kazniva dejanja so se v par mesecih kar vrstila (zloraba položaja, mobing, itd.), odstop je pa potem stvar lastne presoje? Pa kakšna banana država je to?
-Pantha Rhei 2019-01-23 16:57:19
Prešiček odgovarja na obtožbe

S pokojnim voznikom ni imel veliko stikov
Povedal je tudi, da s pokojnim voznikom, ki naj bi storil samomor zaradi šikaniranja, ni imel veliko stikov. "Gospod me je petkrat peljal z ministrstva na vlado in nazaj, kar je petminutna vožnja, med katero sva izmenjala nekaj besed ali stavkov," je povedal. Hkrati je zatrdil, da ga ni nadiral in šikaniral. "Dvakrat sem omenil, da je prišlo do zamud in naj pride točno. Ko je dejal, da ima preveč dela, sem se odločil, da bom za prevoz koristil vladno šofersko službo, da bi ga razbremenil," je razložil minister.

Ne razumem, tip je bil zadolžen za logistiko in je zaradi tega, ker je moral nositi inštrumente v avto in ker je minister uporabljal avto v zasebne namene naredil samomor? Tukaj nekaj ne štima, dobivam občutek, da nekdo uporablja nesrečen in tragičen primer za politična obračunavanja. Naj Policija razjasni okoliščine, do takrat ne bom delal svojih zaključkov. Me pa zanima, ker vsi uporabljajo to besedo, kaj so bili ti grozni pritiski. To da opravljaš delo za katero si plačan zame ni pritisk.
-Tao3 2019-01-23 15:42:33
Ne mislim se spuščati v konkreten primer, ampak od kje vam podatek, da mora mobing trajati precej dlje časa od štirih mesecev, da pusti posledice. Upam, da se motim in v resnici tega ne trdite samo zaradi politične pripadnosti vpletenih. Sploh pa, zakaj mislite, da jih morate braniti, če imamo trenutno besedo proti besedi? Ali ne bi enkrat upoštevali lastnega nasveta in prepustili preiskovalcem, da odločijo. Predvsem pa, da presojajo tisti, ki imajo ustrezno znanje in prakso
-prizemljen 2019-01-23 17:43:58
naj nam novinarji razložijo v čem se je izražal ta mobing ? sam prevoz instrumentov in enkrat menda svojega otroka ne more biti razlog za odstop.ne verjamem, da je minister kakorkoli odgovoren za samomor, saj se je v tem kratkem času komaj spoznal z uslužbenci.
-popkovina 2019-01-23 15:36:04
Šarec bo o Prešičku odločil prihodnji teden

Šarec še brez odločitve
Premier Marjan Šarec je ob robu zasedanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu v zvezi z očitki mobinga in zlorabe položaja ministra za kulturo slovenskim medijem povedal, da ne bo sprejemal odločitev, dokler se ne vrne v domovino in ne prebere njegovega poročila, ki ga je sicer prejel, ko je bil že odsoten. Prešiček je Šarcu pojasnilo, katerega vsebine na ministrstvu niso razkrili, predal v sredo. Ob tem je tvitnil: "Želim si, da se zadeva čim prej razčisti, da bo lahko ministrstvo delalo naprej v korist kulture."

Absolutna tragedija, da si je clovek vzel zivljenje iz takega ali drugacnega razloga, ki se je zgodil na MK... zgodbe ne poznamo, ker jo vsi vrtijo po svoje. Vseeno pa, ... Na zivce mi grejo ti ubermenschi, dej odfuraj mojmu frocu instrumente tja pa tja, dej pel me grem metlo pa cistila nabavt, dej pel mi froca na ure klavirja in ostale nebuloze. Na realna tla je treba postavt te pokvarjence.
-dentex 2019-01-23 20:20:14
Naj odstopi. Seveda ne bo.
-Janko Jazbec 2019-01-23 15:16:37

Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštoval.

Dejan Židan

SD bo Šarčevo odločitev spoštoval
Predsednik SD-ja Dejan Židan je v izjavi za medije najprej izrazil sožalje ob smrti uslužbenca ministrstva za kulturo, nato pa pojasnil, da mu je Prešiček predstavil poročilo in odziv na obtožbe, ki so ga doletele v zadnjih dneh. Kot je dejal, bodo naredili vse, da se razišče dogajanje na ministrstvu za kulturo, s čimer se sicer že ukvarja tudi policija, "da se ugotovijo dejanske razmere" in da bodo zadeve primerno sankcionirane. Kakršna koli bo že odločitev Šarca glede Prešičkove usode, ta po Židanovih besedah ne bo razlog za morebitne napete odnose v koaliciji. "Če bo premier ocenil, da je to napaka, zaradi katere mora zapustiti ministrsko mesto, bo to naredil, SD pa bo odločitev spoštoval," je dejal.

Židan ne verjame ljudem v stiski ampak se mu gre samo za oblast.
-Zlobni škrat 2019-01-23 16:07:24
Ma dej...... ubistvi je človk nedolžen. Nič konkretnega mu ne morejo očitati, prav gotovo pa ni kriv za smrt človeka. Neumnost. Želimo biti bolj "papeški od papeža" in ne vem a morajo biti šefi sami softiči. Vsi vemo, da te dober šef tudi kdaj nadere oz. udari po mizi. In.? Bananastan res, kjer cveti permisivna zahojenost.
-Mihaelov 2019-01-23 15:50:18
Žalostno je to, da se takim sploh da možnost, da odstopijo, namesto da bi bili s strani svojega šefa, v tem primeru predsednika vlade, gladko odstavljeni.
-PeVe 2019-01-23 16:15:48