Na upravnih enotah se je v zadnjih sedmih letih število zaposlenih zmanjšalo za 16 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Na upravnih enotah se je v zadnjih sedmih letih število zaposlenih zmanjšalo za 16 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Sekretar sindikata državnih organov Slovenije SDOS Drago Ščernjavič je ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu predstavil, da se je na upravnih enotah število zaposlenih v preteklih letih zniževalo bistveno bolj kot v drugih delih javnega sektorja, od leta 2005 do danes za 16 odstotkov.

Zato bo pritisk pri zmanjševanju števila zaposlenih, število javnih uslužbencev naj bi se vsako leto znižalo za odstotek, na upravnih enotah nekoliko nižji kot pri drugih delih javnega sektorja.

Za ves javni sektor pa bo enako veljalo zniževanje pravic iz dela, ki ga namerava izvesti vlada. "Tukaj namreč ne moremo delati razlik," je razložil Virant. Pogajanja o znižanju mase za plače zaposlenih na upravnih enotah bodo po besedah ministra sicer tekla za "širšo pogajalsko mizo", to je v okviru pogajanj z vsemi sindikati javnega sektorja.

Za Ščernjaviča dodatni posegi v plače na upravnih enotah sicer niso sprejemljivi, kar je povedal tudi ministru Virantu. Ob tem je opozoril na pomanjkanje kadra na upravnih enotah, posebej ob dejstvu, da se je število nalog, ki jih opravljajo upravne enote, v zadnjih letih bistveno povečalo, medtem ko je število zaposlenih upadalo.