Slovenija

Poudarki

  • Financiranje šestih milijonov za evropski projekt iz državnega proračuna po mnenju vladne službe ne pomeni izgube evropskih sredstev, Slovenija jih zgolj ne bo prejela
Savinja
Razlog za vztrajanje ministrstva pri izbiri družbe Nivo EKO je tudi projekt protipoplavne varnosti na Savinji, katerega izvajalec je prav Nivo EKO. Zaradi nepravilnosti pri projektu bo iz kohezijskih skladov Slovenija prejela za 6,3 milijona evrov manj sredstev. Foto: BoBo
Na nacionalnem preiskovalnem uradu so nam potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi "suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila". Postopka zaradi varovanja interesa na NPU-ju ne komentirajo.
Reka
Zagotavljanje poplavne varnosti na Savinji je projekt, ki je na ministrstvu že povzročil več glavobolov. Foto: BoBo
       Izvedeni finančni popravek ne pomeni, da je morala Slovenija v Bruselj vrniti evropska sredstva. Slovenija sredstev ni izgubila in jih torej ni vračala, temveč jih je usmerila v sofinanciranje drugih projektov s področja okolja. V praksi to pomeni, da je bil zahtevek za povračilo sredstev iz bruseljske blagajne nižji za višino omenjenega finančnega popravka. Na projektu pa ga je "pokril" proračun Republike Slovenije.       
 Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko

Dodaj v

Ministrstvo kriminalistom pojasnjuje provizije in plačuje račune za sodelovanje z "izbrancem"

Zaradi nepravilnosti pri projektu protipoplavne varnosti na Savinji ob 6,3 milijona evropskih sredstev
5. maj 2017 ob 09:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ministrstvo za okolje je po večkratnih poskusih podelitve milijonske koncesije za urejanje Savinje družbi Nivo EKO naposled prepričalo državno revizijsko komisijo o objavi novega razpisa. Nivo EKO sicer še naprej ureja Savinjo kot podizvajalec, zaradi aneksov s prejšnjim izvajalcem Nivo, d. d., pa so na vrata ministrstva že potrkali kriminalisti. Prihajajo pa tudi milijonski računi za nepravilnosti družbe Nivo EKO pri evropskih projektih.

Dobra štiri leta po objavi javnega razpisa za koncesionarje na področju urejanja voda ostaja Savinja brez ustreznega koncesionarja. Gre za javni razpis, s katerim so na ministrstvu poskušali urediti to področje po desetletju nezakonitega podaljševanja koncesij z aneksi. Po razpisu so vsa območja dobila istega koncesionarja, zapletlo pa se je pri Savinji, kjer je Nivo EKO, sicer hčerinsko podjetje tedanjega koncesionarja Nivo, d. d., oddal nepopolno ponudbo, ministrstvo pa se je na vsak način skušalo izogniti izbiri Nivojevega protikandidata VGP Kranj.

Podrobneje smo že poročali o treh odločitvah državne revizijske komisije, ki je odločitev ministrstva o izbiri Nivo EKO dvakrat zavrnila z utemeljitvijo, da je ponudba nepopolna, v tretjem poskusu pa so na ministrstvu poskušali utemeljiti, da je nepopolna tudi ponudba družbe VGP Kranj. V četrtem poskusu pa so na ministrstvu le odkrili pomanjkljivost v VGP-jevi ponudbi, ki jo je sprejela tudi revizijska komisija, tako da bodo na ministrstvu novega koncesionarja iskali z novim razpisom, ki bo predvidoma objavljen, tako ministrstvo, še pred poletjem.

Večni podizvajalec
V vsem tem času pa Nivo EKO opravlja dela koncesionarja na Savinji kot podizvajalec. Od marca letos jih opravlja kot podizvajalec začasnega koncesionarja družbe Hidrotehnik v največjem obsegu 25 odstotkov, kar je, kot navajajo pri ministrstvu, v skladu z veljavnimi predpisi.

Manj skladna z veljavnimi predpisi pa je bila praksa ministrstva v preteklem letu, ko je v času revizij preprosto podaljševalo koncesijo družbi Nivo, d. d., z aneksi. Kot smo poročali, je ministrstvo anekse podaljševalo tudi v času, ko se je Nivo, d. d., znašel v stečajnem postopku. Anekse pa je odobrilo slovenjgraško sodišče, ki je za Nivo, d. d., postalo pristojno po selitvi sedeža podjetja iz Žalca v Slovenj Gradec nekaj mesecev pred začetkom stečajnega postopka.

Sumljivo bogatenje stečajne mase
Z omenjenimi aneksi si je Nivo, d. d., odmeril šestodstotno provizijo samo za prenos del podizvajalcu, hčerinski družbi Nivo EKO. Ministrstvu se ta praksa ni zdela sporna, saj se je, kot so nam tedaj odgovorili na naša vprašanja, s tem "bogatila stečajna masa za poplačilo upnikov." Skupna vrednost aneksov je bila skoraj dva milijona evrov

Da tovrstna praksa vendarle ni prepričljiva, pa potrjuje tudi kriminalistična preiskava, ki poteka zaradi aneksov in provizije. Na nacionalnem preiskovalnem uradu so nam potrdili, da vodijo predkazenski postopek zaradi "suma storitve kaznivega dejanja zoper uradno dolžnost in javna pooblastila." Postopka zaradi varovanja interesa na NPU-ju ne komentirajo.

Reševanje 42-milijonskega projekta
Razloge za vztrajanje ministrstva pri družbi Nivo EKO gre iskati tudi v poslih, ki jih ima družba že sklenjena z ministrstvom. Nivo EKO je bil leta 2012 izbran za izvajalca projekta Zagotovitev poplavne varnosti na porečju Savinje - lokalni ukrepi, vrednost pogodbe pa je bila 42,5 milijona evrov. Projekt, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, še ni končan oziroma, kot je v nedavnem intervjuju za MMC dejala ministrica za okolje Irena Majcen, vsi objekti še niso predani, kar ministrstvu pomeni oviro pri sicer, tako pravi ministrica, zahtevnem prenosu del z enega koncesionarja na drugega.

Da bo projekt poplavne varnosti na območju Savinje povzročal ministrstvu glavobole, smo sicer poročali že pred dvema letoma. Takrat so se namreč pri ministrstvu seznanili z nepravilnostmi pri izvedbi projekta, ki so ogrozile prejem dela evropskih sredstev. Dodatno skrb pa so ministrstvu povzročale likvidnostne težave družbe Nivo EKO, s katero so bili seznanjeni. Na ministrstvu priznavajo, da bi morebiten stečaj družbe Nivo EKO resno ogrozil usodo projekta, "saj bi bilo treba ponoviti javno naročilo gradnje, tako kot se dogaja v drugih primerih stečajev gradbenih podjetij". To pa bi še dodatno ogrozilo prejemanje evropskih sredstev.

Gradnja brez dovoljenj, neprimeren nadzor ...
Vzdrževanje likvidnosti družbe Nivo EKO je torej pogojeno tudi s prejemanjem evropskih sredstev, a bogati aneksi, ki so obenem krepili stečajno maso družbe Nivo, d. d., vendarle niso rešili vseh evropskih sredstev, saj so bile za projekt poplavne varnosti na Savinji že izvedene finančne korekcije za 6,3 milijona, kar pomeni 25-odstotni finančni popravek. V to je vštetih pet odstotkov sredstev, ki jih Slovenija izgubi zaradi zakonske obveznosti članstva pooblaščenih inženirjev v Inženirski zbornici Slovenije, kar je po mnenju Evropske komisije diskriminatoren pogoj.

Preostali del korekcij po navedbah ministrstva "zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji, npr. gradnja interventnih del, po mnenju organa upravljanja ni upravičen strošek predvsem v času od podpisa pogodbe leta 2012 do konca leta 2013". Te "domnevne" nepravilnosti so nam konkretneje predstavili pri službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kjer so pri preverjanju projekta ugotovili nepravilnosti: "gradnja brez gradbenih dovoljenj, neprimeren nadzor nad gradnjo in uveljavljanje stroškov, ki so skladno z Navodili organa upravljanja o upravičenih stroških, neupravičena do sofinanciranja iz Kohezijskega sklada".

Sredstva niso izgubljena, le prejeli jih ne bomo
Projekt je torej ostal brez 6,3 milijona evropskih sredstev, a na ministrstvu ob tem navajajo, da ta sredstva niso izgubljena. "Zahtevkov za povračila iz naslova EU-sredstev na področju okolja, ki so do teh sredstev upravičeni, je namreč dovolj. Višina zahtevkov, ki bi bili upravičeni do povračila, je višja, kot je višina sredstev EU-ja po operativnem programu razvoja okoljske in prometne infrastrukture za področje okolja v obdobju 2007–2013." Na ministrstvu so namreč tveganje pred izgubo evropskih sredstev zmanjšali tudi s prijavljanjem večjega števila projektov od zneska, ki je bil na voljo.

Podoben odgovor so nam posredovali tudi pri službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kjer navajajo, da 6,3-milijonska korekcija ne pomeni, "da je morala Slovenija v Bruselj vrniti evropska sredstva. Slovenija sredstev ni izgubila in jih torej ni vračala, temveč jih je usmerila v sofinanciranje drugih projektov s področja okolja. V praksi to pomeni, da je bil zahtevek za povračilo sredstev iz bruseljske blagajne nižji za višino omenjenega finančnega popravka. Na projektu pa ga je pokril proračun Republike Slovenije."

Financiranje šestih milijonov za evropski projekt iz državnega proračuna torej po mnenju vladne službe ne pomeni izgube evropskih sredstev, Slovenija jih zgolj ne bo prejela.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 05.05.2017 ob 09:49
Spet prispevek brez imen, kateri minister, katera vlada, kdo vodi to podjetje itditditd
RJSlo
# 05.05.2017 ob 09:43
Gre za javni razpis, s katerim so na ministrstvu poskušali urediti to področje po desetletju nezakonitega podaljševanja koncesij z aneksi.
-----------------------------------
No ja. In hkrati so se kriminalisti oglasili tudi na pristojnem ministrstvu? Vsaj na kavico? A da ne?

In smisel obstoja zakonodaje je v čem? Da se zatre navadnega državljana? Da ni anarhije? Če pa anarhija že deluje.
Simba
# 05.05.2017 ob 11:25
"Sredstva niso izgubljena, le prejeli jih ne bomo"

Moj avto tudi ni bil ukraden, le lastnika sta se neprostovoljno zamenjala!
svašta 3.14čka rodi, samo pare neče
RJSlo
# 05.05.2017 ob 10:06
Ministrstvo pojasnjuje provizije kriminalistom in plačuje račune za sodelovanje z "izbrancem"
-----------------------------
No ja. Po naslovu sodeč je ministrstvo plačevalo provizije tudi kriminalistom?
bilzerian
# 05.05.2017 ob 10:26
če tole podkupovanje traja že kakšno desetletje, so dali skoz že kar nekaj vlad. levih in desnih, kar spet kaže na to, da so oboji, levi in desni enake barabe, ki nam že več kot 20 let kradejo in lažejo
QUENDI
# 05.05.2017 ob 12:03
....sem gledal zadnjo trilogijo....Tarča - tema okolje.....udeležena tudi ministrica za okolje......takega birokratsko-tehnokratskega razmišljanja oplemenitenega z osebnostnim egom lastnega porav pa naj stane kar hoče.....strašlivo kako bodo popolnoma neosveščeni in tudi drugače nekompetentni osebki uničili še tiso kar je Zeleno v naši Deželici....da sanacije sloh ne omenjam......
Nikolaj
# 05.05.2017 ob 11:20
Sem pa zelo vesel, ker je korupcija v Sloveniji precej manjša kot v Nigeriji in Albaniji.
Katalena
# 05.05.2017 ob 10:49
Eni veliki nezaupljivi laznivci ter kradljivci...dol s takimi barabami...
Bivši uporabnik
# 05.05.2017 ob 09:50
kriminal, napake, kraja davkoplačevalskega denarja.... ni važno, brez odgovornosti, nobenemu se ne zgodi nič, polno privilegijev, ugodnosti, 35dni dopusta, nadpovprečne plače, dodatki.....

javna uprava res živi v paralelnem svetu, ampak saj narod tako hoče, kakršno državo hočeš tako imaš
theone
# 05.05.2017 ob 09:48
"Sredstva niso izgubljena, le prejeli jih ne bomo"

zanimivo razmišljanje, še bolj pa je zastrašujoče da narod dejansko spregleda (nerazme) kaj govori in nabija ta vlada pod vodstvom lds=smc in sd in jih že 25 let pridno voli
Dr. Antimafija
# 05.05.2017 ob 11:54
@veza

Rezimski medij bo pljuval po rezimu? Prej bo spet Jansa za nekaj kriv :)
čofotalček
# 05.05.2017 ob 10:05
Slovenska gradbena podjetja in ministrstvo že vedo kaj je najbolje za nas....
povzetek
# 05.05.2017 ob 10:00
@veza
Kaj ti pomagajo imena? Saj se odgovornim za velike posle nikoli nič ne zgodi. Še huje, njihovi sošolci, sorodniki in sosedje jim še bolj v rit lezejo, namesto da bi jih brcali.
KLIPAN
# 05.05.2017 ob 09:57
Bravo za članek, kar tako naprej.
felipesko
# 05.05.2017 ob 22:52
Marjan Čander
G. Mirko Kraševec je bil za bagatelo obsojen na tri leta zapora, pa ni bilo izgube ne za R Slovenijo ne “Bruselj”. Da je/ bo le zaprt so odločili, kje ?

Očitno to novico sporočaš direktno iz Vatikana,kjer so stotine miljonov bagatela sredstva in nikoli ni nihče prikrajšan,ker tam gre za povsem drugačno logiko,kot na našem ministrstvu....-
"Pri nas prejmemo vsa sredstva,tudi tista izgubljena...."
galoper
# 05.05.2017 ob 18:15
Je ministrstvo lahko tudi zagovornik osumljenega?
luckyss
# 05.05.2017 ob 11:08
Mešanje dreka...ampak smrad še ne pomeni, da bo kdo končno odgovarjal...
Ovcam pa je to domače in mislijo, da je kdo prišel skidat ta hlev....
Zgodovina uči, da se takšne zadeve rešujejo le na en način...
Pastafarian
# 05.06.2017 ob 20:31
test3

Pastafarian
# 05.06.2017 ob 20:29
test2

Pastafarian
# 05.06.2017 ob 20:27
test

iRobert
# 06.05.2017 ob 13:35
Čudno, da se noben ne vpraša na ministrstvu, kam je pred leti izginil denar za sanacijo savinje da nebi poplavljala? z tem denarjem so naredili tribune v tacnu kjer je kajak steza , full pomembno res :d
felipesko
# 05.05.2017 ob 22:43
Sredstva niso izgubljena, le prejeli jih ne bomo

Tukaj gre za divjo privatizacijo in to kar na plečih države.....
Za sredstva pa je fajn,da niso izgubljena.......
Marjan Čander
# 05.05.2017 ob 21:38
G. Mirko Kraševec je bil za bagatelo obsojen na tri leta zapora, pa ni bilo izgube ne za R Slovenijo ne “Bruselj”. Da je/ bo le zaprt so odločili, kje ?
veza
# 05.05.2017 ob 17:50
povzetek
# 05.05.2017 ob 10:00

@veza
Kaj ti pomagajo imena? Saj se odgovornim za velike posle nikoli nič ne zgodi.
Dr. Antimafija
# 05.05.2017 ob 11:54

@veza

Rezimski medij bo pljuval po rezimu? Prej bo spet Jansa za nekaj kriv :)


važna je časovnica dogajanj, kdo je temu podjetju podelil koncesijo, kdo je sedaj to ustavil, kdo je lastnik podjetja, ča vas to ne zanima in samo nakladate o levici in desnici in Janši in režimu, potem ni čudno, da se niče ne spremeni...
RJSlo
# 05.05.2017 ob 14:13
Hvala.
theone
# 05.05.2017 ob 10:44
@bilzerian

ko se združuje levo in desno se ponavadi opravičuje levo krajo saj je na oblasti že 21let, medtem ko je bila desnica 5 let... neprimerno več škode in več je pokradla levica ker narod pač želi da so njihovi gospodarji rdeči
Kazalo