Foto:
Foto:
Tamara Vonta
Tamara Vonta meni, da si je ministrstvo privoščilo nedopusten poseg v avtonomijo šolstva. Foto: BoBo

Po besedah Gibanja za družinski zakonik ta prinaša celostne rešitve na področju posvojitev, rejništva in različnih postopkov, ki so v pristojnosti centrov za socialno delo. Predstavnik gibanja Blaž Vampl meni, da zakonik prinaša okvir za varnejše in dostojnejše življenje vseh otrok, ki živijo v Sloveniji. Obenem pa zagotavlja spoštovanje načela enakopravnosti in človekovih pravic, je poudaril.

Stališča do vsebine družinskega zakonika so v Studiu ob 17-ih na Radiu Slovenija predstavile neparlamentarne stranke, civilna gibanja in posamezniki, ki so želeli sodelovati. Vabljeni k poslušanju.

Koordinator za spletno komuniciranje Simon Maček pa je dejal, da lahko državljani in državljanke gibanju sledijo tudi na enem izmed družbenih omrežij. Po njegovih besedah so spletni uporabniki nad dejavnostmi štajerske ekipe večinoma navdušeni.

Lažja prodaja otrok? Laž, pravijo v društvu Ključ.
V društvu Ključ, ki se bori proti trgovini z ljudmi, poudarjajo, da so navedbe nasprotnikov družinskega zakonika, da zakonik spodbuja trgovino z otroki, neresnične in zavajajoče. Pojasnili, so, da zakonik le ureja položaj otrok, pri katerih je en izmed staršev biološki starš, drugi pa je njegov istospolni partner ali partnerica.
Dodajajo, da v predlogu zakonika ni možnosti, da bi istospolni partnerji lahko kupili otroka. To je laž pobudnikov, ki v kampanji proti družinskemu zakoniku prepričujejo ljudi, naj glasujejo proti.

Pojasnjujejo tudi, da so nezakonite posvojitve, kupovanje in prodaja otrok ena izmed oblik trgovine z ljudmi, vendar gre za kaznivo dejanje, ki ga ureja kazenska zakonodaja. Poudarjajo, da novi zakonik ureja zgolj stanje otrok, pri katerih je en izmed staršev biološki starš otroka, drugi pa je njegov istospolni partner oziroma partnerica.

V PS-ju ostro obsodili ministrski poziv šolam in vrtcem

Poslanska skupina Pozitivne Slovenije je v sporočilu za javnost ostro obsodila potezo "superministrstva", s katero to vrtce in šole poziva, da se do referenduma o družinskem zakoniku izogibajo temam, povezanim z njegovo vsebino.
"Nedopustno je, da ministrstvo tako grobo posega v učne načrte in avtonomijo vzgojiteljev in učiteljev. Po drugi strani pa besedilo družinskega zakonika v ospredje postavlja prav otroka in njegove pravice," je zapisala poslanka PS-ja Tamara Vonta.

Ministrstvo: Nismo del kampanje
Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so potrdili, da so s svoje spletne strani umaknili predstavitev družinskega zakonika, ki so jo pripravili na ministrstvu. Kot razlog za umik so navedli, da ministrstvo ne sodeluje v referendumski kampanji. Podrobnejših komentarjev pa ne dajejo.
Dnevnik je namreč poročal, da je ministrstvo s spletne strani najprej "počistilo" gradivo o družinskem zakoniku, ki so ga pripravili na ministrstvu v mandatu prejšnje vlade, in na tem mestu objavili novo predstavitev zakonika.

A je bilo besedilo po mnenju Gibanja za družinski zakonik v primerjavi s prvotnim tekstom bistveno spremenjeno. V gibanju so po poročanju časopisa prepričani, da je nova predstavitev skušala omalovaževati številne dobre rešitve v zakoniku in da so bile navedene tudi neresnice, kot je, med drugim, da zakonik širi možnost posvojitve istospolnim partnerskim skupnostim.