Predstavniki ministrstva za delo so decembra lani na sestanku delovne skupine sveta vlade za študentska vprašanja študentom predstavili izhodišča zakona o malem delu, ki pa so jih predstavniki Študentske organizacije Slovenije zavrnili. Predstavniki ŠOS-a so kot znak nestrinjanja s  predlogom zakona o malem delu predlog protestno zažgali. Ministrstvo so opozorili na širše razsežnosti problema socialnega položaja študentov. Foto: MMC RTV SLO
Predstavniki ministrstva za delo so decembra lani na sestanku delovne skupine sveta vlade za študentska vprašanja študentom predstavili izhodišča zakona o malem delu, ki pa so jih predstavniki Študentske organizacije Slovenije zavrnili. Predstavniki ŠOS-a so kot znak nestrinjanja s predlogom zakona o malem delu predlog protestno zažgali. Ministrstvo so opozorili na širše razsežnosti problema socialnega položaja študentov. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Študentje bodo svoje predloge v sredo predstavili premierju Borutu Pahorju. Foto: MMC RTV SLO

Kljub obljubi decembra lani, da bo Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ministrstvu posredovala svoja izhodišča za pripravo zakona o malem delu prvi teden v januarju (rok so nato za teden dni podaljšali), tega do danes niso storili, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Tako jih je ministrstvo pozvalo k imenovanju svojega predstavnika v delovno skupino za pripravo predloga zakona, "kar pa predstavniki ŠOS-a prav tako zavračajo", navajajo na ministrstvu.

Predsednik Računskega sodišča RS Igor Šoltes je dejal, da bi sodišče lahko revidiralo dejavnost ŠOS-a, saj se dejavnost organizacije pretežno financira iz koncesijskih dajatev in torej ni le oseba zasebnega prava. Odločitve, ali bo Računsko sodišče poslovanje organizacije tudi revidiralo, pa po besedah Šoltesa še niso sprejeli. Sodišče je v ponedeljek prejelo pobudo fizične osebe za revidiranje ŠOU-a v Ljubljani zaradi sponzoriranja oddaje Hri-bar, ki ga sponzorira Šouvizija - stalna dejavnost ŠOU-a v Ljubljani.

Želja po dialogu ostaja
Ob tem poudarjajo, da si želijo dialog s predstavniki študentske organizacije, vendar pa s pripravo zakona o malem delu in zakona o štipendiranju, ki ga bodo pripravili sočasno, ne morejo odlašati.

V sporočilu za javnost je ministrstvo spomnilo, da so predstavnikom študentske organizacije na delovni skupini, ki deluje v okviru sveta vlade za študentska vprašanja, že decembra predstavili izhodišča za pripravo zakona o malem delu in tudi predlog ureditve študentskega dela. Na takratnem sestanku je ministrstvo sprejelo predlog predstavnikov ŠOS-a, da pripravijo svoja izhodišča, istočasno pa bi začeli pripravljati spremembe zakona o štipendiranju.

"Obžalujemo nepripravljenost na dialog pri pripravi zakona o malem delu in obenem poudarjamo, da bomo še naprej sledili cilju, ki smo si ga zastavili, in sicer zagotoviti mladim več štipendij in omogočiti čim prejšnji zaključek študija in prehod v redne oblike zaposlitve," so zapisali na ministrstvu.

ŠOS zavrača očitke ministrstva, v sredo k Pahorju
V odzivu na navedbe ministrstva pa so v ŠOS-u zapisali, da se "podle poteze ministrstva nadaljujejo", in zavračajo očitke, da niso pripravljeni na dialog.

Predstavniki organizacije bodo v sredo premierju Borutu Pahorju (študentska organizacija se je konec januarja obrnila na premierja, ker se na ministrstvu niso odzvali na njihova opozorila) izročili strokoven dokument o celoviti ureditvi študentskega položaja v Sloveniji, ki temelji na analizi trenutnega položaja študentov in obsega 90 strani in ne le sedem kot "strokovna izhodišča" ministrstva, so v sporočilu za javnost zapisali v študentski organizaciji.

Kot še navajajo, so že večkrat poudarili, da se na podlagi dosedanjih slabih izkušenj in izigravanja ter podajanja napačnih informacij s strani ministrstva želijo pogovarjati s predsednikom vlade. Ker je ta sestanek v sredo, ocenjujejo potezo ministrstva kot nadaljevanje prisiljevalne politike.

"Od predsednika vlade pričakujemo, da z zdravim razumom in trezno presojo oceni situacijo slovenskih študentov, predvsem naš socialni položaj in težave, s katerimi se srečujemo. Upamo, da bodo na njegovo presojo vplivali strokovni argumenti, ki smo jih pripravili in ne interesi tistih, ki se celostne problematike študentskega položaja sploh ne zavedajo. Mi se želimo pogovarjati in reševati probleme študentov," je dejala predsednica ŠOS-a Katja Šoba.