Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO
Luka Mesec. Foto: MMC RTV SLO

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je pred mednarodnim dnevom žensk predstavil načrtovane ukrepe na področjih preprečevanja nasilja nad ženskami, preživninske politike, ločitvenih postopkov in ekonomskega položaja žensk nasploh.

V pripravi je resolucija o nacionalnem programu s področja enakih možnosti moških in žensk, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju. Predlogi, ki jih je pripravil strokovni svet za enakost spolov skupaj s široko civilno družbo, pa so razdeljeni v tri sklope: prvi zadeva delo, drugi reproduktivno zdravje in tretji izobraževanje.

Za samske matere in upokojenke

Med skupinami, katerih položaj želijo izboljšati, je minister navedel upokojene ženske kot eno od socialno najbolj ogroženih skupin, ter enostarševske družine. Kot je dodal, gre večinoma za samske matere, ki živijo z otroki, petina teh družin pa živi pod pragom tveganja revščine.

Razlika med plačami

Kot še eno od problematik je navedel plačno vrzel, saj plače žensk zaostajajo za plačami moških, kar po Meščevih navedbah ne velja le za zasebni sektor, ampak tudi na primer v zdravstvu in socialnem varstvu, kjer so plače žensk kar za 25 odstotkov nižje. Ministrstvo pa želi rešiti tudi vprašanje naraščajočega nasilja, samo lani je bilo tako po podatkih, s katerimi razpolaga, v Sloveniji kar 13 umorov žensk.

Kar zadeva nasilje nad ženskami, želijo po eni strani centre za socialno delo čim bolj usmerjati v terensko delo, pomoč družinam, varne hiše, da bi ženske, ki bežijo pred nasiljem doma, primerno zaščitili in jim ponudili ustrezno zavetje. Resno pa si bo treba prizadevati za preventivo, začenši v šolah, kjer je treba otroke začeti izobraževati o teh težavah, o enakopravnosti med spoloma, odnosih med njimi, je poudaril Mesec.

Mesec: Mama kot šibkejša stranka

Na ministrstvu zbirajo tudi pričevanja o tem, kako potekajo ločitveni postopki na centrih za socialno delo. Po pričevanjih s terena je, tako Mesec, namreč novela družinskega zakonika te postopke še poslabšala, postopki so dolgotrajni in psihično naporni za vse vpletene. Namen ministrstva je, da poskrbijo za hitrejše postopke, da ljudje ne bodo doživljali še dodatnih travm, je pojasnil.

Za izboljšanje položaja enostarševskih družin želijo po njegovih napovedih urediti področje preživninske politike. Mama kot šibkejša stranka v postopku ali pa kar otrok sam, če je polnoleten, morata dostikrat preživnino terjati od očetov, najmanjša preživnina pa znaša 5,36 evra, je dejal Mesec.

Po njegovih besedah želijo, da država v tem postopku dobi vlogo pravega posrednika, da se mami ali pa otroku ne bo treba pogajati z neplačnikom. Če izplačil ne bo, pa bo država tista, ki bo vskočila. Prav tako nameravajo vzpostaviti preživninski kalkulator in določiti najnižjo mogočo preživnino.

Položaj upokojenih žensk bo, tako Mesec, treba reševati v okviru pokojninske reforme. Poskrbeti pa bo treba tudi za ustrezne mehanizme za vključitev priseljenk in Rominj v družbo, saj sta obe skupini socialno zelo izključeni.