Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Predlog novega zakona, ki bi nadomestil obstoječi zakon iz leta 2011, nekoliko drugače določa javno službo Slovenske tiskovne agencije (STA), in sicer je ta razmejena na storitve, namenjene drugim izdajateljem medijev in drugim naročnikom, in na storitve, ki so prosto dostopne javnosti.

STA pridobiva sredstva iz državnega proračuna v obliki nadomestila za opravljanje gospodarske javne službe STA-ja, ki se izplača na podlagi letne pogodbe, in iz naročnin. Po predlogu bo STA upravičen do letnega nadomestila le, če prihodki od naročnin v posameznem letu ne pokrivajo stroškov izvajanja javne službe.

Predlog po novem določa tudi novo metodologijo za izračun višine nadomestila za izvajanje gospodarske javne službe, saj ta ne sme preseči zneska, potrebnega za kritje finančnega neto učinka na stroške in prihodke, nastale zaradi izpolnjevanja obveznosti izvajanja gospodarske javne službe.

Dodatno pa lahko STA pridobiva prihodke tudi iz tržnih dejavnosti, ki ne spadajo v okvir gospodarske javne službe, pri čemer pa za izvajanje teh dejavnosti ne sme nameniti sredstev, ki jih dobi za javno službo.

Z zakonom se urejajo tudi pristojnosti državnih organov. Edini ustanovitelj STA-ja je Republika Slovenija. V njenem imenu pravice in obveznosti ustanovitelja in družbenika izvaja vlada, pogodbo za financiranje javne službe iz sredstev državnega proračuna pa bo STA po novem sklepal z ministrstvom za kulturo, in ne z vladnim uradom za komuniciranje kot doslej.

Agencija sama je večkrat sporočila, da je obstoječi zakon zastarel in ponekod nedorečen.

Sorodna novica Zaradi neplačevanja javne službe STA vložen obtožni predlog zoper Urbanijo

"Na neustreznost dosedanje zakonske ureditve je pokazala tudi zaustavitev financiranja STA-ja, ki se je zgodila v času prejšnje vlade, Urada vlade za komuniciranje (Ukom)," sporoča ministrstvo za kulturo. Slovenska tiskovna agencija je bila v času tretje vlade Janeza Janše več kot 300 dni brez nadomestila za opravljanje javne službe.

V povezavi s tem je ljubljansko tožilstvo pred kratkim na okrajno sodišče vložilo obtožni predlog zoper tedanjega direktorja vladnega urada za komuniciranje Uroša Urbanijo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Grozi mu do triletna zaporna kazen.

Ministrstvo: Utrjujemo uredniško in vodstveno avtonomijo

"S predlogom novega zakona o Slovenski tiskovni agenciji se zato utrjujeta uredniška in vodstvena avtonomija STA-ja," piše ministrstvo. V predlogu je tako dodana določba, da ustanovitelj ne sme posegati v uredniško politiko in uredniške odločitve STA-ja in ne sme poskušati vplivati nanje, kar je skladno z Evropskim aktom o svobodi medijev.

Rok za pripombe na predlog je do vključno 22. julija.

Slovenska tiskovna agencija je prvo vest objavila na današnji dan leta 1991, le malo pred sprejetjem slovenske ustave, razglasitvijo neodvisnosti in začetkom vojne za samostojno Slovenijo. Danes ima okoli 90 zaposlenih. Po nerevidiranih rezultatih je lani ustvarila 4,78 milijona evrov prihodkov od prodaje, od tega je nadomestilo za opravljanje javne službe znašalo 2,29 milijona evrov.