MOL naj bi naredil pri prijavi na razpis več napak. Foto: BoBo
MOL naj bi naredil pri prijavi na razpis več napak. Foto: BoBo

V SDS-u še kar naprej govorijo, kot da gre za neko dogovorno ekonomijo in pritlehno sodelovanje pri reševanju Stožic. Stožice so problem mesta.

Igor Lukšič
Igor Lukšič
Igor Lukšič, ki opravlja tekoče posle ministra za šolstvo, je prepričan, da je bila politika ministrstva dobra. Foto: BoBo

Ministrstvo za šolstvo in šport je na novinarski konferenci predstavilo podrobnosti v zvezi s financiranjem večnamenskega nogometnega stadiona Stožice. Konference se je udeležil tudi minister za šolstvo in šport, ki opravlja tekoče posle, Igor Lukšič.

"Ministrstvo želelo rešiti evropski denar"
Lukšič je na začetku poudaril, da želi opozoriti javnost, "še posebej tisti del, ki se druži okoli SDS-a", da je sodišče ugotovilo, da z lanskim razpisom ministrstva, na katerem je bilo projektu Stožice dodeljenih 9,3 milijone evropskega denarja, ni nič narobe oz. da je bil razpis izveden korektno. Zaradi omenjenega razpisa je bila proti Lukšiču sprožena tudi interpelacija v DZ-ju, ki jo je "preživel".

"Prav bi bilo, da vsi tisti, ki še zmeraj govorijo, da je bil razpis prirejen, ugotovijo, da ni bilo tako, sicer bi bilo prav, da se jih prepriča skozi kakšno drugo pot," je dejal Lukšič.

Poudaril je, da je bil namen ministrstva, da "reši" evropska sredstva, da jih Sloveniji Evropi ne bi bilo treba vračati. Po njegovih besedah se je to danes izkazalo kot dobra politika.

Napake MOL-a pri prijavi na razpis
Aljuš Pertinač,
vodja Projektne enote za strukturne sklade na ministrstvu, je v nadaljevanju pojasnil, da so bile v postopku prijave MOL-a (Mestn občine Ljubljana) na razpis storjene določene napake, zato od ljubljanske občine terjajo vračilo dela denarja, ki je bil dodeljen za projekt Stožice, in sicer 1,9 milijona evrov.

"MOL je v okviru prijave na obrazcu analiza stroškov in koristi navedel napačen podatek, napačno število diskontnega eksponenta, kar je privedlo do tega, da je bil izračun upravičenosti sofinanciranja višji, kot bi smel biti. Prav tako je med deli, ki jih je prijavil za sofinanciranje, prijavil tudi dela, za katere je predhodno že vložil terjatev v postopku stečaja podjetja SCT in ki jih podjetje ni izvedlo," je pojasnil.

Janković zavrača očitke ministrstva
Ljubljanski župan Zoran Janković je očitke ministrstva zavrnil in poudaril, da je MOL sama opozorila na nepravilnosti v razpisni vlogi za sofinanciranje Stožic, ki so bile po njegovih besedah popolnoma nelogične.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi v prijavi na razpis napačno navedli število diskontnega eksponenta, s katerim so upravičevali višino stroškov, in da so prijavili dela, za katera so vložili terjatve do podjetja SCT zaradi nekaterih neustreznosti na delih, MŠŠ omenja izkop gradbene jame, ki jih je opravljalo nekdaj največje slovensko gradbeno podjetje. Janković je zatrdil, da so navedli samo stroške, ki so jih že plačali in pojasnil, da so izkop gradbene jame so plačali Grepu, ker SCT tega ni izvedel.

MOL toži ministrstvo za šolstvo
Na podlagi teh ugotovitev je ministrstvo obnovilo postopek o dodelitvi sredstev in postopek končalo z odločbo, v kateri je MOL-u dodelilo 1,9 milijona evrov manj kot prvotno, kar pomeni, da razliko ministrstvo terja nazaj od MOL-a, s čimer pa se MOL ne strinja, zato je sprožil tožbo proti ministrstvu, o kateri pa sodišče še ni odločilo.

"Vložili smo upravno izvršbo na carinsko upravo in pričakujemo, da bo ta v zelo kratkem času izvedena, kar pomeni, da se bodo sredstva vrnila v proračun, s čimer se bodo povečala pravice porabe za ta znesek na postavkah za sofinanciranje športne infrastrukture iz sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj," je pojasnil Pertinač.

Če se bo ministrstvo odločilo, da vrnjena sredstva ponovno razdeli na razpisu, bo imel po Pertinačevih besedah MOL ponovno možnost, da se poteguje za ta denar.

Župan je prepričan, da bodo tožbo dobili. 1,9 milijona evrov bodo sicer vrnili, je zatrdil in dodal "problem je v tem, da bo ta denar vrnjen Evropski Uniji in bo tako za državo izgubljen," po dobljeni tožbi pa bo denar moralo vrniti ministrstvo za šolstvo, je še opozoril Janković.

"Če bi vlada dobila zaupnico, bi ta novinarska konferenca kljub temu bila"
Lukšič je ob tem zavrnil, da se poleg "fronte" SDS - Janković v času, ko naj bi se ljubljanski župan odločal za nastop na predčasnih volitvah, odpira še ena fronta. "Če bi vlada dobila zaupnico, bi ta novinarska konferenca kljub temu bila. Jankovič bi bil razbremenjen teže te odločitve, mi pa špekulacij, ali je to pravi čas ali ni," je poudaril.

"Minister se je sam interpeliral"
V SDS-u so v odzivu na Lukšičeve zahteve poudarili, da minister v isti sapi ugotavlja, da je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo Mestne občine Koper za revizijo postopka razpisa, hkrati pa izpostavlja, da so bile v razpisni dokumentaciji ugotovljene nekatere nepravilnosti.

"Njegove današnje izjave kažejo zgolj na to, da je interpelacija zoper njega, ki jo je lansko leto vložila tretjina poslancev, bila še kako upravičena," navajajo v SDS-u in dodajo, da se je minister s svojimi današnjimi izjavami sam interpeliral. Zaradi neustreznih odločitev ministrstva so bile po mnenju SDS-a ostale slovenske občine prikrajšane za mnoge naložbe v infrastrukturne objekte iz delovnega področja MŠŠ-ja.

V SDS-u še kar naprej govorijo, kot da gre za neko dogovorno ekonomijo in pritlehno sodelovanje pri reševanju Stožic. Stožice so problem mesta.

Igor Lukšič