Operacijske dvorane in bolniki na mize še vedno čakajo. Foto: RTV SLO
Operacijske dvorane in bolniki na mize še vedno čakajo. Foto: RTV SLO
Jelko Kacin

Pravniki ministrstva namreč s predstavniki Medicoengineeringa, podjetja, ki je predlagalo postopek dostave operacijskih miz petim bolnišnicam, tako da bi denar zanje zbrali z donatorstvom, dogovor še vedno usklajujejo. Prokuristka podjetja Tanja Frantar je potrdila navedbe ministrstva in dodala, da bo več konkretnega o dogovoru znanega v torek.

Glede petkovega srečanja z Euro Donno je Frantarjeva dejala, da je šlo samo za spoznavno srečanje, zato dogovorov niso sprejemali.

Zdravstveno ministrstvo je sicer sporočilo, da se sočasno s pogovori o donaciji tudi sočasno pripravlja na pogajanja o nakupu miz.

LDS: Reševanje ministra Bručana
V LDS-u pa menijo, da je ponudba podjetja Medicoengineering za donacijo operacijskih miz le manever za reševanje ministra Bručana.

Minister za zdravje Andrej Bručan, ki je po mnenju stranke zavozil celoten postopek, bi moral takoj začeti postopek pogajanj za nakup operacijskih miz in tako za najboljše mize izpogajati čim nižjo ceno. To je po besedah Cvete Zalokar Oražem svetovala tudi revizijska komisija.

Ob tem v LDS-u opozarjajo na "kosmato dušo" podjetja iz Trzina, ki naj ne bi bila sposobna plačati ponujenih miz, vrednih 500 milijonov SIT, v preteklosti pa so postopke nabav miz za klinični center zavlačevali tako, da so se na odločitev pritožili kar 16-krat.

Stranka ima ponudbo podjetja za "čudežno rešitev", ki bi odvrnilo javnost od dejstva, da na ministrstu ne znajo speljati postopka javnega naročila tako, da ne bi prišlo do pritožb. Predsednik stranke Jelko Kacin meni, da proti Bručanu interpelacija ni potrebna, saj bo minister odstopil kar sam.

Drnovšek niha med dobroto in manipulacijo
Predsednik države Janez Drnovšek se je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj ponovno dotaknil vroče teme operacijske mize. O potezi Medicoengineeringa, nekdanjega Aico-meda, ki miz v resnici ne donira ampak jih le začasno kreditira je zapisal: "Če je to res, bi bila pa to manipulacija vseh manipulacij. Namesto visokega nivoja zavesti, z namenom da se pomaga bolnikom in zdravnikom, bi šlo za vrhunski cinizem in pokvarjenost, ki si jo je že težko zamisliti."