Zdravstveni minister meni, da bo pet slovenskih bolnišnic z donacijo najhitreje dobilo obljubljene mize. Foto: RTV SLO
Zdravstveni minister meni, da bo pet slovenskih bolnišnic z donacijo najhitreje dobilo obljubljene mize. Foto: RTV SLO
Vlada je potrdila predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja, ki bo v prihodnje onemogočilo zaplete, kot se zdaj dogajajo pri dostavi miz. Foto: EPA

Donacija je pesek v oči in poskus prikrivanja. Jelko Kacin, LDS

Jelko Kacin, predsednik LDS-a
LDS si bo prizadeval, da bi denar iz zdravstvene blagajne uporabili racionalno in optimalno, obljublja Kacin. Foto: RTV SLO

Na pogovorih med ministrom in predstavnikom družbe iz Trzina so sklenili, da bodo dogovor v najkrajšem času zapisali v pogodbo, po njenem podpisu pa naj bi Medicoengineering pri proizvajalcu Maquet tudi naročil mize in opremo, ki jo je določal zadnji razpis ministrstva.

Ministrstvo v skladu s pogodbo pri dostavi ne bo imelo nobenih finančnih ali kakšnih drugih obveznosti, oprema pa bo imela tudi triletno garancijo, in ne samo dveletne, kot jo običajno zagotavlja Maquet. Medicoengineering zagotavlja, da bodo po podpisu pogodbe in dostavi opreme vsa dela končana najpozneje v šestih tednih.

Neporabljeni denar ostaja v zdravstvu
Mize naj bi najprej dostavili Onkološkemu inštitutu, vendar pa je začetek delovanja novih operacijskih dvoran odvisen tudi od konca drugih gradbenih del. Sledile naj bi še dostave miz v bolnišnice v Novem mestu, Izoli, Mariboru in Murski Soboti.

Minister Bručan je povedal, da bi pogodbo lahko podpisali že v petek ali najpozneje na začetku prihodnjega tedna. Okoli 400 milijonov tolarjev denarja, ki ga je država dala na stran za nakup operacijskih miz, bo po zagotovilih ministra porabljeno za druge nujne naložbe v zdravstvo, vendar ministrstvo še ne ve, za katere projekte.

Prvi donatorji znani
Prokuristka Medicoengineeringa Tanja Fratnar je sporočila tudi imena nekaterih donatorjev, ki so pripravljeni poleg trzinske družbe z donacijo rešiti gordijski vozel naročanja operacijskih miz. Donacijo v okvirih davčne olajšave so obljubili v podjetju Diners Club International, obljubljen pa je tudi brezplačen prevoz celotne opreme, ki je je za več tovornjakov. Hkrati z 18 mizami bo podjetje podarilo še dva sistema za prelaganje bolnika in eno dekontaminacijsko komoro za čiščenje operacijskih plošč.

Kot je znano, je Medicoengineering, ena izmed štirih družb, ki so se prijavile na razveljavljeni razpis za dostavo miz, ponudil donacijo vseh miz v vrednosti okoli 500 milijonov tolarjev. Čeprav bi bil stroške za opremo pripravljen poravnati v celoti sam, pa k donaciji vabi še druge gospodarske družbe.

LDS bo iskal resnico
V stranki LDS menijo, da je donacija pravzaprav samo zavajanje javnosti in zdravstvenega sistema. Po mnenju sveta stranke bi bila najhitrejša in najracionalnejša rešitev za nabavo miz neposredna pogajanja z dobavitelji, kar je predlagala tudi revizijska komisija. Predsednik stranke Jelko Kacin meni, da gre za prikrivanje poskusa nakupa miz po previsokih cenah v javnosti, zato bo stranka storila vse, da pride zgodbi do dna.

Zaradi nepravilnosti v ponudbah je državna revizijska komisija pred dnevi razveljavila razpis za dostavo miz, na katerem je bil sicer za najugodnejšega ponudnika izbrano podjetje Sanolabor. Revizijski zahtevek je vložila družba Mollier, ki je menila, da je bila njena ponudba precej ugodnejša.

Donacija je pesek v oči in poskus prikrivanja. Jelko Kacin, LDS