Arbitražno sodišče je v četrtek objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem ter na morju. Foto: BoBo
Arbitražno sodišče je v četrtek objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem ter na morju. Foto: BoBo
Je Slovenija z arbitražo dobila ali izgubila?
Kako uveljaviti arbitražno sodbo?
Kaj odločitev pomeni za prebivalce spornih območij?
Odzivi političnega vrha na arbitražo
Kako zadovoljna sta slovenski zastopnik in agentka
Komu so pripadla sporna območja?
Kdo je pred 7 leti podpiral sporazum in kdo mu je nasprotoval?
Ključni poudarki arbitražne odločitve
Kaj je Slovenija dobila in izgubila z arbitražo
Meja določena, zdaj pride izvedba
Erjavec obžaluje, da je Joras ostal na drugi strani
Prvi odziv premierja Mira Cerarja
Pregled najpomembnejših odločitev glede meje

To je v četrtek objavilo odločitev o meji med Slovenijo in Hrvaško na kopnem ter na morju. Sodišče je presodilo, da večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji, določilo je tudi 2,5 navtične milje širok stik Slovenije z odprtim morjem. Najvišji slovenski predstavniki so zadovoljni, Hrvaška pa vztraja, da sodba zanjo ni zavezujoča.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Kot je v ustni predstavitvi sodbe v Haagu dejal predsednik sodišča Gilbert Guillaume, Sloveniji pripada Piranski zaliv od ustja Dragonje oz. sredine kanala Sv. Odorika do točke 45° 30' 41,7'' severne zemljepisne širine in 13° 31' 25,7'' vzhodne zemljepisne dolžine oz. na treh četrtinah razdalje med Rtom Savudrija in piranskim Rtom Madona.

Če se sprašujete, zakaj je Slovenija dobila 90 % vsega, kar smo zahtevali. Ker je 100 % tega bilo od nekdaj naše. Še 10 let bi čakali s temi mejami in bi Hrvati bili že v Portorožu in Murski Soboti ...

— Dejan 2017-06-29 15:05:11

Pa kaj je z vami? Se zavedate, da je nemogoče, da bi imeli cel Piranski zaliv? A naj iz Hrvaške obale stopiš v slovensko morje? A nekateri sploh veste, kakšne bedarije govorite?

— Nikec3 2017-06-29 15:14:23

Ne razumem Hrvatov. Slovenija je po drugi svetovni vojni, zato da je Jugoslavija (Hrvaška) dobila nazaj Dalmacijo, ki ji seveda pripada, izgubila tako Trst kot Gorico, ki sta pripadla Italiji, in v imenu "bratstva i jedinstva" pa tudi del Istre, ki je pripadel Hrvaški, ker smo bli kao vsi Jugosloveni.
Poleg tega smo seveda izgubili tudi del Koroške, tako po prvi kot drugi svetovni vojni. Kaj je pa Hrvaška žrtvovala za takratne meje Kraljevine SHS ali kasnejše meje SFRJ? Nič.
In poleg vseh tisočev km čudovite obale, ki jo imajo, so se za teh par litrov vode, ki je nam bistvenega pomena, njim pa ne pomeni nič, pripravljeni na mrtvo skregat, upam, da ne celo it v vojno. Kdaj jih bo srečala pamet?

— artko 2017-06-29 15:27:44

Ne pišite, da smo izgubili Trdinov vrh, ker ga nismo. Hrvaški je pripadla tista mala ograjena "vojašnica". Oddajni stolp na Trdinovem vrhu je še vedno slovenski. Za tiste, ki hodijo tja gor, ne bo nič drugače kot zdaj.

— Ohms law 2017-06-29 16:30:11

Za odpravo "ukleščenosti" slovenskega morja
Zaradi geografskih značilnosti zaliva, kjer savudrijski rt "štrli" v morje se je sodišče odločilo tudi, da prilagodi naprej mejo na morju do osimske meje z Italijo, da odpravi "ukleščenost" slovenskega morja. Meja se z osimsko seka na točki 45° 33' 57.4'' severne geografske širine in 13° 23' 04.0'' vzhodne geografske dolžine. Daljica, ki povezuje omenjeni točki, pa je pravzaprav vzporednica daljice med točkama T2 in T3 osimske meje z Italijo. Sodišče je nato v skladu s svojim mandatom določilo tudi območje stika Slovenije z odprtim morjem, t. i. junction. To območje bo široko 2,5 navtične milje vzporedno z osimskimi mejami po hrvaškem teritorialnem morju do odprtega morja. To območje bo imelo praktično status odprtega morja. A sodišče je določilo tudi podrobnejši režim, ki bo veljal na tem območju. "Sodišče poudarja, da je režim v območju stika določen tako, da bi zagotavljal integriteto hrvaških teritorialnih voda in svobode povezave Slovenije med njenim ozemljem ter odprtim morjem."

Treba je vse Slovence, ki so ostali onkraj preselit na našo stran, jim dati nova zemljišča in odškodnine. TAKOJ, TAKOJ

— direstraits 2017-06-29 16:12:42

Mislim, da je dobra rešitev, Slovenija je dobila več na morju, Hrvaška pa malenkost več na kopnem, kjer je bila situacija s katastrom očitno bolj na njihovi strani. Še vedno sem sicer mnenja, da bi se moralo za kraje, kjer živijo ljudje, v odločanje o razmejitvi vključiti tudi slednje.

Je pa dejstvo, da stika z odprtim morjem ne bi dobili, če ne bi bila s posebnim členom eksplicitno določena naloga sodišča, da ga določi. Tega člena Hrvaška brez prisile (blokade pogajanj z EU) ne bi vključila nikoli.

— luxmundi 2017-06-29 15:41:31

Jorasu bi morala Slovenija postavit hišo na slovenskih tleh. in enako vsem, ki so ostali na drugi strani meje. za 11 hiš pa že imamo denar. in to bi bil od osamosvojitve najboljše porabljen denar.

— tantadruj76 2017-06-29 18:15:53

Haha, kako smesni smo ljudje ... zivimo v 21. Stoletju pa se še zmeraj kregamo za neke nevidezne meje, ki jih ubistvu sploh ni, ob enem pa cloveka ocenjujemo po tem, na katerem bregu reke zivi.

— crtomirjansa 2017-06-29 14:44:37

"Zgodovinski trenutek za Slovenijo"
Na Snežniku je arbitražno sodišče presodilo, da Tomšičeve parcele pripadajo Sloveniji, prav tako na slovenski strani ležita belokranjski vasi Brezovica pri Metliki in Drage. Na Trdinovem vrhu meja sledi katastrski meji, kar pomeni, da je vojašnica pripadla Hrvaški, oddajnik pa je ostal na slovenski strani. Meja na območju Posavja in Obrežja sledi mejam katastrskih občin, prav tako ob Sotli. Meja tam tako ne sledi dosledno rekam. Meja na Razkrižju gre po katastrskih mejah, prav tako na območju Muri, pri čemer pa vas Mirišče oz. Brezovec – del leži na slovenski strani, je odločilo sodišče, ki tako ni sledilo slovenskim zahtevam, da bi morala meja potekati po reki. Premier Miro Cerar je v prvem odzivu presodil, da gre za zgodovinski trenutek za Slovenijo, ter napovedal, da se bo zavzel, da se razsodba enotno sprejme, čeprav se zaveda, da vsa pričakovanja niso bila uresničena. Kot je poudaril, bodo čim prej slovenskim državljanom pojasnili vsebino sodbe. Eden naslednjih korakov pa bo postopno spreminjanje zakonov in drugih pravnih aktov, ki bodo omogočili uresničitev sodbe.

Koncno bo NK RIJEKA igrala v Prvi Ligi TS.

— ala-persk 2017-06-29 07:01:44

Meja ne bo določena, ker je Hrvaška politika jasno odrekla merodajnost sodišča ... Slovenska stran se ni držala dogovorov – in zaprmej, prenehajte že v imenu nesposobnežev farbat prebivalce podalpskega raja.

— t.jakhel 2017-06-29 06:14:55

Najbolj žal mi je za Jorasa; človek je za slovensko državotvornost naredil več kot vsi naši politiki od osamosvojitve skupaj ...

— sammy13 2017-06-29 16:31:03

Za to, da nam je arbitražno sodišče nazaj prisodilo pol Piranskega zaliva, ki so si ga v zadnjih letih Hrvati protizakonito prisvojili, smo izgubili precejšen del slovenskega teritorija na kopnem.
Recimo bobu bob, Slovenija se je zopet zmanjšala, jaz današnji dan vidim kot črn dan za Slovenijo.
Ampak, zavezali smo se, da bomo spoštovali odločitev tega mednarodnega arbitražnega sodišča, in zdaj nimamo kaj jokat.

— garmond 2017-06-29 15:41:37

Je Slovenija z arbitražo dobila ali izgubila?
Kako uveljaviti arbitražno sodbo?
Kaj odločitev pomeni za prebivalce spornih območij?
Odzivi političnega vrha na arbitražo
Kako zadovoljna sta slovenski zastopnik in agentka
Komu so pripadla sporna območja?
Kdo je pred 7 leti podpiral sporazum in kdo mu je nasprotoval?
Ključni poudarki arbitražne odločitve
Kaj je Slovenija dobila in izgubila z arbitražo
Meja določena, zdaj pride izvedba
Erjavec obžaluje, da je Joras ostal na drugi strani
Prvi odziv premierja Mira Cerarja
Pregled najpomembnejših odločitev glede meje