Vrhunec naj bi se zameril Erjavcu, ker Vesel Valentičičeve ni odvrnil od kandidature za predsednico DeSUS-a. Foto: BoBo
Vrhunec naj bi se zameril Erjavcu, ker Vesel Valentičičeve ni odvrnil od kandidature za predsednico DeSUS-a. Foto: BoBo

Žena Simona Vrhunca, direktorja ljubljanskega kliničnega centra (UKCL), je omenjeno zapisala v pismu, ki ga je predsednici vlade Alenki Bratušek in varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer poslala dva dneva po hišnih preiskavah, ki so jih preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada med drugim opravili na domačem naslovu Vrhunčevih. Avtorica pisma trdi, da je predsednik DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec pritiskal na njenega moža.

Zapisala je, da je Erjavec januarja 2013 poslal nekdanjega generalnega sekretarja stranke k Vrhuncu in zahteval, da pomočnica generalnega direktorja UKCL-ja Meta Vesel Valentinčič dobi odpoved. Vesel Valentičičeva je bila Erjavčeva protikandidatka za predsedniško mesto DeSUS-a.

Vrhunec je v izjavi po javni objavi pisma zatrdil, da so januarja lani od njega zahtevali, naj Vesel Valentinčičevo odvrne od kandidature za predsednico DeSUS-a. Erjavec pa je vse te navedbe zanikal. O glasovanju v prid Viranta v zameno za preiskavo pri Vrhuncu pa je dejal, da gre za neresnico in da ne razume, kako lahko nekdo to sploh napiše.

Tudi na notranjem ministrstvu (MNZ) so zavrnili očitke, da je notranji minister vplival na konkretne preiskave. Ponovili so, da je minister v splošnih usmeritvah policiji področje gospodarskega kriminala določil kot prednostno, sem pa spada tudi področje zdravstva. "Seveda policija svojega dela ne more opravljati selektivno, pač pa mora preiskati vse sume, ne glede na politično ali kakršno koli drugo pripadnost preiskovanih," so še dodali.