Protest v Ljubljani. Foto: BoBo
Protest v Ljubljani. Foto: BoBo
Leto po začetku vstajništva
Ljubljanski protestniki so se podali na ulice
Obletnica mariborskih protestov s ponovitvijo

A manj množično. Ob obletnici so isti vstajniki/protestniki organizirali novo zborovanje na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, saj si, kot pravijo, skuša finančno-politična elita prisvojiti še preostanek državnega premoženja. Na družbenem omrežju Facebook je udeležbo na mariborskih protestih sicer napovedalo več kot tisoč šeststo ljudi, prišlo pa jih je precej manj - okoli 500. Na odru v središču mesta so se vrstili meščani, ki so zbrani množici predstavljali svoje videnje trenutnih razmer v državi. Eden izmed vidnejših aktivistov in predstavnik organizatorjev protesta Sanjin Jašar je dejal, da je glavno sporočilo protesta, da so še vedno tukaj in da ne mislijo odnehati. Vladi nameravajo dokazati, da si zasluži njihovo prisotnost na ulicah. Aktivistka in predstavnica Gibanja 29. oktober Nati Miajlović je dejala, da so pred letom dni pričakovali bistveno več, na koncu pa se je v Mariboru spremenilo le ime župana. Protestniki pa si po njenih besedah želijo korenitih sprememb, da bi bilo za Mariborčane življenje resnično boljše, ne nazadnje pa tudi za vse druge državljane Slovenije. Med napisi so bili vidni "Niso še gotovi", pa "Tudi moj dom je sakralni objekt" in "Tudi moje kredite prenesite na slabo banko".

Okoli 500 protestnikov, ki so se danes zbrali v prestolnici, da bi izrazili nasprotovanje politični eliti, protestira mirno. Svoja stališča izražajo z vzkliki in transparenti. S Trga republike, kjer so se sprva zbrali, so se odpravili na pohod po mestu, ustavili so se tudi pred prostori vlade in se nato vrnili pred parlament, kjer so nekateri prižgali tudi svečke, vzklikali gesla in se posedli na cesto.

Iz vsebin RTV Slovenija


- Studio ob 17-ih
: Leto vstaj


- Dnevnik TV Maribor
- Primorska kronika

V Murski Soboti je na Trgu zmage shod pripravilo gibanje 29. oktober, vendar je udeležence po dobri uri pregnal dež. Sicer se je shoda udeležilo okrog 70 protestnikov, ki so podpisovali peticijo za ustanovitev neodvisne komisije za analizo javnega dolga. S transparenti in svojimi zgodbami so opozarjali na nevzdržne razmere v državi in nenehne krivice, ki se dogajajo malim ljudem.

Protest so pripravili še v Kranju, Kopru in Novi Gorici, a večjega odziva na pozive vstajnikov ni bilo. V Kranju se je zbralo le nekaj deset ljudi. Organizatorji v Novi Gorici so dejali, da obstaja povezava med vstajniki, saj so zborovanje začeli z branjem istega besedila. Za megafonom se je zvrstilo več govornikov, mnenja pa so bila različna. Nekateri so dejali, da vstajniki niso veliko dosegli, drugi so poudarjali, da smo Slovenci vendarle začeli razmišljati in kazati svoj prav.

Primorski puntarji so zagovarjali gesla, da so socialisti, da spoštujejo vrednote NOB-ja, da ljubijo svojo domovino in da sanjajo o boljšem svetu. Slišati je bilo, da se je v preteklem letu nekaj spremenilo, vendar na slabše, in da je treba nadaljevati vstajo, ker smo okupirani. Nekateri so celo dejali, da bo za dosego sprememb treba nadaljevati z agresivnejšimi metodami, saj s pacifistično mentaliteto ne bomo dosegli nič. Drugi so spet poudarjali, da niso za nasilni boj in da če izbruhne nasilje, je to sabotaža nasprotnika in njihovih agentov. Vsi govorniki pa so si bili edini, da je mladina oropana prihodnosti, upokojenci pa preteklosti. Na zborovanju se je zbralo okoli stopetdeset ljudi.

Več podrobnosti pa smo sproti in v živo objavljali v spodnji aplikaciji.

G. C., Andrej Čebokli (Ljubljana), Maja Ikanovič (video), Tjaša Armič (video), Dejan Rat (Maribor), Miloš Batistuta (Nova Gorica), Mitja Lisjak (Ljubljana)

Leto po začetku vstajništva
Ljubljanski protestniki so se podali na ulice
Obletnica mariborskih protestov s ponovitvijo